Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εθνικό Ορφανοτροφείο Θηλέων Ξάνθης: Κρατώντας τη μνήμη ζωντανή και δεμένη με την τοπική μας ιστορία

Εθνικό Ορφανοτροφείο Θηλέων Ξάνθης: Κρατώντας τη μνήμη ζωντανή και δεμένη με την τοπική μας ιστορία

1

Ένα καλαίσθητο και νοσταλγικό αφιέρωμα για το ίδρυμα που για δεκαετίες επιτέλεσε σημαντικό ρόλο εξέδωσε η Μητρόπολη

 Ανεκτίμητη για την έκδοση η συνεισφορά της εμβληματικής διευθύντριας του Ορφανοτροφείου Σοφίας Γαβριηλίδου, που στα 99 της χρόνια αποτελεί σύμβολο μιας δύσκολης εποχής για την Ξάνθη

 Ένα καλαίσθητο και νοσταλγικό αφιέρωμα εξέδωσε η Μητρόπολη Ξάνθης, το οποίο κάνει μία αναδρομή στον τρόπο που τα ιστορικά γεγονότα από την αποκατάσταση των προσφύγων και έκτοτε άφησαν το σημάδι τους στην τοπική κοινωνία, με αφορμή και επίκεντρο τη λειτουργία του Εθνικού Ορφανοτροφείου Θηλέων που από το 1923, όταν και ιδρύθηκε επιτέλεσε σημαντικό και βαρυσήμαντο ρόλο για την πόλη και τα ορφανά κορίτσια που βρήκαν σε αυτό οικογένεια, στήριξη, καθοδήγηση και τρόπο να σταθούν στη συνέχεια στα πόδια τους. Το αφιέρωμα που έχει τον τίτλο: ««Εθνικό Ορφανοτροφείο Θηλέων Ξάνθης. Αγάπης υπόμνησις», αναφέρεται στην πορεία του ιστορικού, αλλά λησμονημένου σήμερα κοινωφελούς ιδρύματος, το οποίο ιδρύθηκε με δαπάνη του Μητροπολίτη Ξάνθης Πολύκαρπου Ψωμιάδη. Με αυτά τα λόγια το περιγράφει στον πρόλογο ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, ενημερώνοντας ότι βασίζεται στο φωτογραφικό αρχείο και τις αναμνήσεις της κας Σοφίας Γαβριηλίδου, που ήταν τρόφιμος, παιδαγωγός, αλλά και διευθύντρια του Εθνικού Ορφανοτροφείου Θηλέων Ξάνθης, στη γειτονιά του οποίου ζει μέχρι και σήμερα.

Ένα σπουδαίο δώρο έκανε στην Ξάνθη και την τοπική της ιστορία η Μητρόπολη με την έκδοση του λευκώματος

Όπως επισημαίνει ο ίδιος, η Μητρόπολη Ξάνθης προχώρησε στην έκδοση του λευκώματος ως προσφορά σε όσους αγαπούν και θέλουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους στην τοπική ιστορία και σε συνέχεια της ομώνυμης φωτογραφικής έκθεσης, με την οποία η Μητρόπολη Ξάνθης, συμμετείχε στις Γιορτές Παλιάς Πόλης του 2015.

Ευχαριστώντας το σύνολο αρχών, φορέων και προσώπων που συνέδραμαν στην ολοκλήρωση του αφιερώματος ο κ. Παντελεήμων Καταλήγει: «ιδιαιτέρως ευχαριστούμε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τον Υπουργό Παναγιώτη Καμμένο, ο οποίος με ιδιαίτερη προθυμία ανέλαβε το κόστος της έκδοσης, η οποία πραγματοποιήθηκε από τα Τυπογραφεία του Ελληνικού Στρατού. Οφείλουμε ακόμη να συγχαρούμε τον εκλεκτό Ιατρό Ξενοφώντα Γαβριηλίδη, ανεψιό της Σοφίας Γαβριηλίδου για τις προσπάθειες που κατέβαλε για την πραγματοποίηση της έκδοσης του λευκώματος. Ευχόμαστε το παράδειγμα της Σοφίας Γαβριηλίδου που αναλώθηκε στη διακονία της νεότητας, να βρίσκει διαρκώς μιμητές. Τότε θα ελπίζουμε με αισιοδοξία σε ένα καλλίτερο μέλλον για τον τόπο μας».

Η κα Σοφία στην βράβευσή της από τη Μητρόπολη το 2015

Το λεύκωμα περιλαμβάνει ακόμη, πρόλογο της ίδιας της κας Σοφίας Γαβριηλίδου, η οποία είχε μάλιστα βραβευτεί στο πλαίσιο της φωτογραφικής έκθεσης του 2015, από τον Μητροπολίτη Ξάνθης. Στο σημείωμά της η κα Γαβριηλίδου αναφέρεται στο Ίδρυμα με το οποίο συνέδεσε το σύνολο της ζωής της και σημειώνει ότι ακόμη και σήμερα ένα τέτοιο ίδρυμα θα ήταν χρήσιμο, καθώς δεν έχουν εκλείψει, δυστυχώς τα ορφανά και αβοήθητα παιδιά.

Στις σελίδες του λευκώματος, ο αναγνώστης θα βρει αναμνήσεις ξανθιωτών για το Ορφανοτροφείο, ιστορικές πληροφορίες από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και το ίδρυμα και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την προπολεμική περίοδο, τις εκδηλώσεις, τις παρελάσεις, τις γυμναστικές επιδείξεις και τις επισκέψεις επισήμων, έως τις συναντήσεις μαθητριών πολλά χρόνια μετά με τη διευθύντριά τους.

  Στο χαμηλό κτήριο αριστερά στεγαζόταν η τραπεζαρία. Στο δεξιό κτήριο βρισκόταν οι θάλαμοι των κοριτσιών (αρχείο Θανάση Φιλιππίδη)
Φωτογραφία από το λεύκωμα ενδεικτικά. Μαθήτριες χορεύουν με πικάπ στην αυλή του Ιδρύματος. Προπολεμική φωτογραφία. (αρχείο Δήμητρας Στοΐδου-Φιλιππίδου)
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…