Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ 6μελής οικογένεια ζει στο σκοτάδι περιμένοντας …φως από τον δήμο

6μελής οικογένεια ζει στο σκοτάδι περιμένοντας …φως από τον δήμο

0

9 μήνες με κομμένο ρεύμα οικογένεια με δυο ανήλικα παιδιά στα Μάγγανα του δήμου Τοπείρου – Κραυγή απόγνωσης από την μητέρα: «Αφού ο νόμος μας δίνει το δικαίωμα της δωρεάν επανασύνδεσης γιατί τόσους μήνες να ζούμε στα σκοτεινά; Γιατί να υποφέρουμε;»!

 

Πριν 4 μήνες κατέθεσαν δικαιολογητικά και ακόμα περιμένουν να συνεδριάσει η αρμόδια Επιτροπή στο δήμο Τοπείρου για να εξετάσει την αίτησή τους

 

Σε συνθήκες ακραίας φτώχειας ζει 6μελής οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά στα Μάγγανα του Δήμου Τοπείρου. Άνεργοι όλοι με μόνο εισόδημα μια πενιχρή σύνταξη ενός μέλους δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ που συσσωρεύτηκαν και από τον περασμένο Οκτώβριο τους έκοψαν το ρεύμα!

9 μήνες ζει 6μελής οικογένεια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στα Μάγγανα

Κραυγή αγωνίας από την 39χρονη μητέρα που καθημερινά δίνει τον αγώνα της να στηρίξει την οικογένειά της, τα δυο της παιδιά 9 και 11 χρονών που φοιτούν στο σχολείο. Μαζί με το σύζυγο, τα παιδιά και την μητέρα της φιλοξενούνται στο σπίτι του συνταξιούχου κουνιάδου της. Είναι το σπίτι της οικογένειας που η ΔΕΗ έκοψε το ρεύμα τον περασμένο Οκτώβριο αφού οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί έφτασαν τα 4.500 ευρώ και η οικογένεια δήλωσε αδυναμία να τα πληρώσει ή να μπει σε κάποια ρύθμιση γιατί αντιμετώπιζε παράλληλα και οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα: «Είναι πολύ δύσκολη η καθημερινότητά μας χωρίς ρεύμα. Πέρασε ένας χειμώνας … τα παιδιά είναι μικρά …δυσκολεύτηκα πολύ. Τώρα πριν ένα μήνα έπιασα δουλειά και θέλω να κάνω επανασύνδεση αλλά η ΔΕΗ μας ζητά 1.200 ευρώ. Δεν μπορούμε να τα δώσουμε. Έμαθα ότι έγινε ένας νόμος που δεν τα πληρώνεις. Έχουμε όλα τα κριτήρια που λέει ο νόμος. Έχει 4 μήνες που κατέθεσα τα χαρτιά στον δήμο και περιμένω να γίνει η Επιτροπή που θα εξετάσει την αίτησή μου. Τις προάλλες που ρώτησα μου είπαν ότι η Επιτροπή έγινε αλλά ότι πρέπει να συνεδριάσει και θα το κάνει τέλος Ιουνίου. Έφτασε στα μέσα ο Ιούλιος και ακόμη δεν συνεδρίασε και εμείς περιμένουμε…», αναφέρει η μητέρα και στον τόνο της φωνής της αποτυπώνεται αγωνία αλλά και αξιοπρέπεια: «Δεν ζητάω κάτι… απλά να συνεδριάσει η επιτροπή. Ότι μου ζήτησαν το έχω καταθέσει… εφόσον ο νόμος μας δίνει το δικαίωμα γιατί τόσους μήνες να ζούμε στα σκοτεινά; Γιατί να υποφέρουμε;»!

Μένουν στο σκοτάδι …περιμένοντας να συνεδριάσει η Επιτροπή –  «Τα ζώα μου αργά» στον δήμο Τοπείρου

Όπως πληροφορηθήκαμε έχει όντως συσταθεί η 3μελής επιτροπή με απόφαση του Δ.Σ. στις 11 Ιουνίου 2018. Να σημειώσουμε ότι ο νόμος ψηφίστηκε το 2017 και δίνει τη δυνατότητα επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Απαραίτητη προϋπόθεση σύμφωνα με το άρθρο 36 του ν. 4508/2017, η συγκρότηση τριμελούς Επιτροπής στον οικείο δήμο, η οποία θα εξετάζει τις αιτήσεις πολιτών μετά και την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που καθορίζει τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων. Η επιτροπή που συστάθηκε στον δήμο Τοπείρου αποτελείται από 2 εκπροσώπους, της ΔΕΗ και ΔΕΔΔΗΕ και τον αντιδήμαρχο κ. Τσελεπάκη. Επιχειρήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί του για να μας πληροφορήσει γιατί δεν συνεδριάζει αυτή η επιτροπή αλλά δεν σήκωσε το τηλέφωνό του. Σύμφωνα με πληροφορίες μας υπάρχει άλλη μια αίτηση κάποιου δικαιούχου που περιμένει και αυτός πότε θα… δεηθεί να συνεδριάσει η Επιτροπή.

Πάει χαμένη ευκαιρία για ανέξοδη κοινωνική πολιτική από το δήμο – Γιατί;

Είναι γνωστό ότι ο δήμος Τοπείρου συγκαταλέγεται μεταξύ των δήμων με μεγάλη ανεργία και ακραία φτώχεια. Ενδεικτικό είναι ότι είχαν διαπιστωθεί υποσιτισμένα παιδιά στα περισσότερα σχολεία του και γι αυτό είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα παροχής πρωινού. Η δημοτική αρχή αυτού του δήμου, μ’ αυτά τα κοινωνικά προβλήματα έχει την ευκαιρία να υλοποιήσει μια δράση στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της κοινωνικής της πολιτικής και μάλιστα χωρίς η ίδια να βάλει το χέρι στην τσέπη. Αντ’ αυτού καθυστερεί και επιμηκύνει την ταλαιπωρία σε δημότες της! Γιατί;

Περιμένουμε απαντήσεις….

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιθανή διακοπή νερού αύριο σε περιοχές της πόλης

Στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από το Παρά…