Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Ένα «Αριστοφανικό» έργο «Ανατολικά του Νέστου»

Ένα «Αριστοφανικό» έργο «Ανατολικά του Νέστου»

0

Ο αμερικανός συγγραφέας Νιλ Σάιμον  κοντά στα άλλα πολλά σύγχρονα έργα του  συνέγραψε το έργο «Fools» (Οι Ηλίθιοι) που με τον τίτλο «Το χωριό των Ηλιθίων» παρουσιάζει  το Θεατρικό Εργαστήρι «Ανατολικά του Νέστου».

Η παράσταση του έργου, που είναι γραμμένο το 1981, από τον ξανθιώτικο θίασο έδινε – εκτός από τη ζωντάνια, διαρκή ροή και κίνηση – την αίσθηση της αριστοφανικής προσέγγισης των πολιτικών πραγμάτων.

Νεφέλες, Όρνιθες, Λυσιστράτη σε μία συσκευασία – τρία σε ένα. Το έργο είχε βάθος που στην επιφάνεια παρουσιαζόταν σαν ένα χαρούμενο και διασκεδαστικό «λιμπρέτο». Η μεταφορά της υπόθεσης σε άλλο τόπο και χρόνο έχει αριστοφανικές ρίζες.

Αφού ευχαριστήσω και συγχαρώ θερμά όλους της συντελεστές και τις συντελέστριες  της παράστασης, θα παραθέσω κάποια στοιχεία που βρήκα για το συγγραφέα και το έργο.

O Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Neil Simon γεννήθηκε το 1927 και μεγάλωσε στο Μπρονξ της Ν. Υόρκης. Μαζί με τον αδελφό του Ντάνυ Σάιμον έγραφε από το 1948 μικρά σενάρια για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο καθώς και σκετς για το Μπρόντγουέι. Η πρώτη μεγάλη κωμωδία του ήταν το 1961 με τον τίτλο “Come Blow Your Horn”. Ύστερα έγραψε το “Barefoot in the Park” (1963) και το “The Odd Couple “Ένα παράξενο ζευγάρι” το 1965, με το οποίο καθιερώθηκε στη συνείδηση του κοινού ως ένας από τους πλέον επιτυχημένους κωμωδιογράφους στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Ακολούθησαν τα «Plaza Suite» (1968), «The Prisoner of Second Avenue» (1971), « The Good Doctor (ελλ. απόδ.=Βότκα Μολότωφ)» (1973), «God’s favourite» (1974), Brighton Beach Memoirs (1983), «Biloxi Blues» (1984), «Broadway Bound» (1986), «Laughter on the 23rd Floor» (1993), και «45 Seconds from Broadway» (2001). Ο Neil Simon είναι πολυγραφότατος και πολυτάλαντος αφού ο ίδιος υπήρξε και παραγωγός και σεναριογράφος, αλλά και θεατρικός συγγραφέας. Πολλά από τα έργα του έγιναν δημοφιλή, παρά το γεγονός ότι η κριτική στην αρχή δεν τα αντιμετώπισε θετικά. Οι κωμωδίες του θίγουν θέματα της μεσοαστικής κοινωνίας. Έχει τιμηθεί με πάρα πολλά βραβεία.

Το έργο «Fools» (Οι Ηλίθιοι) πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μπρόντγουεϊ της Νέας Υόρκης στις 6 Απριλίου του 1981 στο θέατρο “Ευγένιος Ο’ Νιλ”. Τη σκηνοθεσία υπέγραψε ο Μάικ Νίκολς και τους πρωταγωνιστικούς ρόλους ερμήνευσαν οι Τζον Ρουμπινστάιν, Χάρολντ Γκουλντ, Φλόρενς Στάνλεϊ και Πάμελα Ριντ. Έκτοτε βέβαια το έργο έχει ανεβεί αμέτρητες φορές από θιάσους σε όλο τον κόσμο. Το 1990 και με την άδεια του συγγραφέα το έργο μεταφέρθηκε σε μιούζικαλ.

Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα μικρό χωρίο της Ουκρανίας, το Κουλιέντσικοφ. Ο δάσκαλος Λεόν Τολτσίνσκι καταφθάνει στο χωρίο και μετά από μερικές επεισοδιακές συναντήσεις με τους όχι και τόσο ευφυείς κατοίκους του χωριού θα βρει το σπίτι του νέου του εργοδότη, Ζουμπρίτσκι. Εκεί θα γνωρίσει τη σύζυγό του Λένια και την κόρη τους Σοφία την οποία και θα ερωτευθεί παράφορα. Θα παρατηρήσει όμως πάλι ότι και αυτή είναι το ίδιο αν όχι περισσότερο αδαής όσο και οι υπόλοιποι.

Σύντομα θα ανακαλύψει ότι η ηλιθιότητα των κατοίκων δεν είναι συμπτωματική αλλά το αποτέλεσμα μιας κατάρας που βασανίζει την περιοχή για 200 χρόνια, και πως θα πέσει και ο ίδιος θύμα της αν δεν καταφέρει σε 24 ώρες να εκπαιδεύσει τη Σοφία ή να παντρευτεί μια απόγονο της οικογένειας του ανθρώπου που έριξε την κατάρα…

Οι συντελεστές/ συντελέστριες της παραγωγής της Ξάνθης:

Σκηνοθεσία : Βασίλης Λειβαδίτης, Πολυξένη Καρακατσάνη

Παίζουν: Τάσος Αλεξανδρίδης, Γιώργος Αποστολίδης, Φωτεινή Ζάχου,  Δήμητρα Κοτσάκη, Γιώργος Κρασακόπουλος, Αγγελίνα Λεοντή, Γιώργος Μπάντεμιτς, Γιώργος Μπόσκου, Δήμος Παπαδόπουλος, Ελευθερία Σιούλα, Ειρήνη Χατζηνικολάου.

Μουσική σύνθεση: Χρήστος Γούλας, Αποστόλης  Πραφτσιώτης

Κοστούμια:  Αναστασία Σαλαμπάση – Styling:  Οράλ Καλεντζή

Ήχος : BSONIC XANTHI – Φωτισμοί:  Σαράντης  Μιτζιρίκης

Ευχαριστώ, συγχαίρω και περιμένω την επόμενη δουλειά σας!

Θανάσης Μουσόπουλος
Φιλόλογος-συγγραφέας

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Θανάσης Μουσόπουλος
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έπος Καραγκιοζιάδα – Εθνική Φαρσοκωμωδία*

«Τα λόγια του παράλογα, μα τόσο λογικά σε εποχές απέραντης απερισκεψίας» Δημήτρης Αβούρης …