Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ « Το αύριο της ελληνικής ναυτιλίας» χαρίζει διάκριση σε ξανθιώτη φοιτητή

« Το αύριο της ελληνικής ναυτιλίας» χαρίζει διάκριση σε ξανθιώτη φοιτητή

0

Ο Μιχάλης Σαμαράς, μαζί με το συμφοιτητή του Μάνο Περδικάκη κατέκτησαν τη θέση ‘’2nd Best Working Paper’’ στον Πανελλήνιο Φοιτητικό Διαγωνισμό Οικονομίας του ομίλου Economia

 Μέσω της εργασίας τους πρότειναν τη δημιουργία ενός σύγχρονου και ισχυρού ναυτιλιακού πλέγματος στον Πειραιά στην βάση της ‘’Τριπλής Έλικας’’ (Κράτος-Βιομηχανία- Εκπαίδευση)

Ο Μ. Σαμαράς και ο Μ. Περδικάκης πέτυχαν τη διάκρισή τους κατακτώντας τη δεύτερη θέση στην κατηγορία ‘’Best Working Paper’’ παρουσίαζοντας την ανάλυση και την πρότασή τους για το μέλλον την ελληνικής ναυτιλίας

Ο ξανθιώτης φοιτητής Μιχάλης Σαμαράς, γνωστός από την συμμετοχή του σε πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις της Ξάνθης και στη δημιουργία της δράσης το «Ρολόι των Νέων» κατέκτησε μαζί με το συμφοιτητή του από τη Θεσσαλονίκη Μάνο Περδικάκη διάκριση στον Πανελλήνιο Φοιτητικό Διαγωνισμό Οικονομίας, που διοργανώνει ο Όμιλος Economia από το 1994.

Οι δύο νέοι συμμετείχαν ως φοιτητές της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ με κατεύθυνση την Οικονομική Θεωρία και τα Εφαρμοσμένα Οικονομικά και η εργασία τους βραβεύτηκε από την  επιτροπή αξιολόγησης ως ‘’2nd Best Working Paper’’ στην κατηγορία των ομαδικών βραβείων. Το θέμα του διαγωνισμού ήταν ‘’Το αύριο της Ελληνικής Ναυτιλίας’’.

Φέτος, για 24η συνεχόμενη χρονιά, ο Όμιλος economia και το περιοδικό «Οικονομική Επιθεώρηση» διοργάνωσαν τον 24ο economia Φοιτητικό Διαγωνισμό, ένα διαγωνισμό, που έχει εξελιχθεί σε θεσμό για τους φοιτητές όλων των δημόσιων και ιδιωτικών ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στόχος της διοργάνωσης είναι ο economia φοιτητικός διαγωνισμός να αποτελεί μια διαχρονική πλατφόρμα εξέλιξης νέων ατόμων και έκφρασης ιδεών, προσαρμοζόμενος στις προκλήσεις της εποχής μας.

Στόχοι του διαγωνισμού ήταν α) να κινητοποιήσει τους νέους να συνδέσουν την ακαδημαϊκή τους γνώση με επίκαιρα θέματα, β) να ενισχύσει τη δικτύωση των νέων με κορυφαίες επιχειρήσεις διαφόρων κλάδων της οικονομίας και γ) να δώσει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να κερδίσουν σημαντικά βραβεία.

Ο Μάνος Περδικάκης

Στη θεματική ενότητα του φετινού διαγωνισμού που ήταν «το αύριο της Ελληνικής Ναυτιλίας» στόχος ήταν οι συμμετέχοντες να παρουσιάσουν και να αξιολογήσουν τις προκλήσεις και απειλές για το μέλλον της ελληνικής ναυτιλίας, πώς συμβάλλει η ναυτιλία στην ελληνική εξωστρέφεια και τι βήματα θα πρέπει να γίνουν, ώστε να ενισχυθεί η συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας στη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας.

Μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης ήταν οι: Κώστας Γραμμένος, Πρόεδρος του Κέντρου Ναυτιλίας, Εμπορίου & Χρηματοπιστωτικών στο Cass Business School του City University of London – Θανάσης Μαρτίνος, Διευθύνων Σύμβουλος της Eastern Mediterranean Maritime – Δανάη Μπεζαντάκου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Navigator Shipping Consultants και Γιώργος Ξηραδάκης, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Τραπεζικών & Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας, Διευθύνων Σύμβουλος XRTC Business Consultants και Πρόεδρος του Propeller Club Πειραιά.

Η δομή της εργασίας και η πρόταση των φοιτητών

Η δομή της εργασίας βασίστηκε στα εξής σημεία:

  1. Η θέση της ελληνικής ναυτιλίας διεθνώς
  2. Η συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας στα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας ( ΑΕΠ, Απασχόληση, Ισοζύγιο Πληρωμών, Φορολογικά έσοδα) τα τελευταία χρόνια.
  3. Ανάλυση του ναυτιλιακού cluster του Πειραιά
  4. Καταγραφή των ευκαιριών και των απειλών που παρουσιάζει ο τομέας της ελληνικής ναυτιλίας σήμερα (μερική swot ανάλυση)
  5. Αξιοποίηση τεχνολογιών blockchain και smart contracts
  6. Αναβάθμιση ναυτιλιακής εκπαίδευσης

Η πρόταση από την πλευρά των δύο φοιτητών στο τέλος της εργασίας ήταν η δημιουργία ενός σύγχρονου και ισχυρού ναυτιλιακού πλέγματος στον Πειραιά στην βάση της ‘’Τριπλής Έλικας’’ (Κράτος-Βιομηχανία- Εκπαίδευση).

Ο Μ. Σαμαράς (αριστερά) και ο Μ. Περδικάκης πέτυχαν τη διάκρισή τους κατακτώντας τη δεύτερη θέση στην κατηγορία ‘’Best Working Paper’’ παρουσίαζοντας την ανάλυση και την πρότασή τους για το μέλλον την ελληνικής ναυτιλίας

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου για τα μέτρα χαλάρωσης

«Προσοχή: τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη, οι νοσηλευόμενοι παραμένουν σε υψηλούς αριθμούς…