Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

0

Σεξουαλική παρενόχληση
Σεξουαλική παρενόχληση ή επί το λαϊκότερο… χούφτωμα υπέστη νεαρή γυναίκα μέσα σε κεντρική οδό της πόλης μας. Συγκεκριμένα την Πέμπτη το απόγευμα ενώ περπατούσε αμέριμνη πέρασε κάποιος από δίπλα της και προέβη σ’ αυτή την σεξιστική χειρονομία. Η γυναίκα αιφνιδιάστηκε και πριν προλάβει να αντιδράσει (να του δώσει καμιά ανάστροφη με την τσάντα) ο δράστης εξαφανίστηκε. Άμεσα τηλεφώνησε στην αστυνομία και κατήγγειλε την επίθεση που δέχτηκε περιγράφοντας τον δράστη ως Ρομά.
Το περιστατικό καταγράφηκε ωστόσο δεν έγινε μήνυση. Κακώς γιατί πρέπει κάποια στιγμή να παταχθούν κάποια τέτοια φαινόμενα που φαίνονται δήθεν αθώα αλλά ουσιαστικά πρόκειται για παρενόχληση με σεξιστικούς σκοπούς και παραβιάζεται η ιδιωτικότητα που είναι ανθρώπινο δικαίωμα.
Μ.Ξ.


Και πώς να μην είναι;
Απογοητευμένοι δηλώνουν οι νεοέλληνες από την Οικονομία στη χώρα τους σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο. Κι αλήθεια, πώς να μην είναι; Τι άραγε θα μπορούσε να είναι αυτό που θα τους διαφοροποιούσε τη διάθεση; Όχι πάντως η οικονομική τους κατάσταση η οποία έχει υποστεί και συνεχίζει να υφίσταται μείωση. Γι’ αυτό και η υψηλή απογοήτευσή τους, γι’ αυτό και η κατάθλιψη και ο πεσιμισμός. Ιδιωτικός τομέας (επαγγελματίες και βιοτέχνες), ζουν μια περίοδο συνεχών φορολογικών επιδρομών οι οποίες δεν φαίνεται και να τελειώνουν. Η λιανική κατανάλωση και το εμπόριο, κυρίως, διέρχονται κρίση σε όλη τη χώρα.
Βέβαια στις τουριστικές περιοχές τα πράγματα είναι καλύτερα και οι επιπτώσεις μικρότερες. Στις υπόλοιπες περιοχές, καλοκαιριάτικα πέφτει κλάμα…
Γ.Δ.


Υποψηφιότητες
Προχωρούν, οργανώνονται και ετοιμάζονται οι του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ). Έτσι, η Νομαρχιακή Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής καλεί τα μέλη και τους φίλους του φορέα, υπό την προϋπόθεση ότι θα εγγραφούν ως μέλη, να υποβάλουν υποψηφιότητα έως την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018 στην Νομαρχιακή Εφορευτική Επιτροπή, για να συμμετέχουν στη συγκρότηση των Δημοτικών Οργανώσεων Ξάνθης, Αβδήρων, Τοπείρου και Μύκης, μέσω εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας ανάδειξης που θα διεξαχθεί πανελλαδικά την Κυριακή 24 Ιουνίου 2018. Η υποβολή της υποψηφιότητας συνοδεύεται από καταβολή ποσού πέντε ευρώ.
-Όσοι πιστοί λοιπόν, ας προσέλθουν για να δουλέψουν, να προσφέρουν.
Γ.Δ.


Μοναδική φωτογραφία από τη σημερινή πλατεία Ελευθερίας, τότε «χορταράδικα». Από αριστερά Αντώνης Δουκίδης, Αναστάσιος Καϊμακίδης, Κώστας Μπαλακτσής. Η φωτό μπροστά στο σημερινό κατάστημα φρούτων-λαχανικών του Γιάννη Τσοτανίδη, Μπρωκούμη 31.

Σκέψεις…
Έχεις το αυτοκίνητό σου κλειδωμένο και παρκαρισμένο κάπου κοντά στο σπίτι σου. Η συμμορία που διακινεί μετανάστες-πρόσφυγες, σου το κλέβει και ανηφορίζει προς Έβρο μεριά. Για να υλοποιήσει το γνωστό εμπόριο ψυχών το οποίο αποδίδει αρκετά χιλιάρικα στους διακινητές. Αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, το αυτοκίνητο εντοπίζεται, το σταματούν και συλλαμβάνουν διακινητή και πρόσφυγες. Στην περίπτωση αυτή, είσαι τυχερός διότι θα πάρεις πίσω το αυτοκίνητό σου έστω με καθυστέρηση και σώο.
Αν όμως στραβώσει η υπόθεση και ο νεαρός –ενίοτε και ανήλικος-  οδηγός δεν σταματήσει και κυνηγημένος τρακάρει, ε, τότε την έχεις «βάψει» όπως λέει ο λαός μας. Το αμάξι θα έχει γίνει χάλια και για ν’ αποζημιωθείς θα περάσουν κάποιοι μήνες.
Συμπέρασμα: Πέρα από το γεγονός ότι κινδυνεύουν ζωές από την ιστορία αυτής της διακίνησης ανθρώπων, κινδυνεύουν και οι κάτοικοι στην όποια κατοικημένη περιοχή, χωρίς να φταίνε εκεί που βαδίζουν αμέριμνοι.
Πρόκειται για τις παράπλευρες απώλειες μεν, αλλά άδικες δε. Γι’ αυτό, κάτι θα πρέπει να γίνει για να σταματήσει η επικίνδυνη αυτή πιθανότητα.
Γ.Δ.


Τίτλοι τέλους
Θα το πούμε (γράψουμε) κι ας μην αρέσει. Εξάλλου η αλήθεια δύσκολα, πολύ δύσκολα γίνεται δεκτή. Λοιπόν, η ιστορία με την χαρτοποιία Θράκης έχει τελειώσει. Μπορεί η εμβληματική παρουσία του Πάνου Ζερίτη να την έφθασε σε υψηλό επίπεδο, όμως όταν ο τροχός γύρισε ανάποδα για πολλούς λόγους, τα πράγματα έγραφαν «τέλος». Έτσι, κάθε ελπίδα για το εργοστάσιο Ξάνθης θα πρέπει να το αποδεχτούν όλοι, έχει τερματιστεί. Για τη βιομηχανική αυτή μονάδα που έδωσε δουλειά σε εκατοντάδες συμπολίτες μας, δεν υπάρχει γυρισμός. Κυρίως θα πρέπει να το αποδεχτούν οι τελευταίοι εργαζόμενοι που τους οφείλονται και ημερομίσθια.
Η αυλαία έπεσε, κανένας δεν ενδιαφέρεται για να αγοράσει τη μονάδα της Ξάνθης και η φίρμα Χαρτοποιία Θράκης θ’ αποτελεί μια ανάμνηση για την «βιομηχανική» περίοδο της Ξάνθης όπως το ίδιο ισχύει και για άλλες μονάδες με την ίδια αρνητική τύχη.
Γ.Δ.


Μια καλή ευκαιρία
Δεν έχουμε λόγο να το κρύψουμε ή να το αρνηθούμε. Ποιο; Ότι η διοίκηση του Επιμελητηρίου Ξάνθης μας ξαφνιάζει ευχάριστα και μάλιστα συχνά. Η διοίκηση Μωραΐτη λοιπόν, δουλεύοντας ακούραστα αλλά και με έμπνευση, μας ξάφνιασε άλλη μια φορά για τη δημιουργική της ιδέα να υλοποιήσει Ημερίδα με τον τίτλο: Παράγουμε Τοπικά… Δημιουργούμε Ομαδικά» .
Η ημερίδα λοιπόν θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Ιουνίου στις 19:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΒΕ. Στόχος είναι, όπως δήλωσε ο κ. Μωραΐτης, η ανάδειξη-πιστοποίηση των Τοπικών προϊόντων ποιότητας του αγροδιατροφικού τομέα και η σύνδεσή τους με τον τριτογενή τομέα παραγωγής. Στην ημερίδα θα παραστεί η κεντρική ιδέα της Δράσης ενώ θα γίνουν και τοποθετήσεις σε επιμέρους θέματα ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος.
Ευχόμαστε και ελπίζουμε όλη η πρωτοβουλία της ημερίδας να γίνει αφορμή από πολλούς συμπολίτες να την παρακολουθήσουν όπως άνθρωποι που ασχολούνται στον πρωτογενή τομέα αλλά κι αυτών της βιοτεχνίας και βιομηχανίας.
Πρόκειται για μια καλή ευκαιρία.
Γ.Δ.


Φόροι και επιδόματα
Αλυσιδωτές αναδράσεις  σε φόρους και επιδόματα θα επιφέρει η δεδομένη πλέον αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων καθώς με τον έναν ή τον άλλον τρόπο οι τιμές ζώνης της Εφορίας αποτελούν τον βασικό προσδιοριστικό παράγοντα φόρων αλλά και εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Με την αύξηση των τιμών ζώνης σε χιλιάδες περιοχές της ελληνικής επικράτειας πολλά νοικοκυριά κινδυνεύουν να μείνουν εκτός σημαντικών επιδομάτων, όπως είναι για παράδειγμα το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ρεύματος, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), το κοινωνικό
μέρισμα, το οικογενειακό επίδομα, το φοιτητικό επίδομα, η έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ, αλλά και η προστασία πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.
Παράλληλα, οι αντικειμενικές αξίες συμπαρασύρουν και μία σειρά από φόρους με βασικότερο τον ΕΝΦΙΑ (κύριος και συμπληρωματικός), τα τεκμήρια κατοικίας (άγαμων και έγγαμων), το τεκμαρτό εισόδημα επαγγελματικής στέγης, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και τα δημοτικά τέλη που εμφανίζονται στους λογαριασμούς ρεύματος, τους φόρους μεταβίβασης ακινήτων, τους φόρους γονικών παροχών και κληρονομιών ακινήτων, τον φόρο δωρεάς ακινήτων, τον ΦΠΑ νεόδμητων ακινήτων, τα τέλη εγγραφής ακινήτων, τα πρόστημα διατήρησης αυθαιρέτου κτίσματος καθώς και τα τέλη εγγραφής και μεταγραφής.
Τ.Β.


Δεν το προέβλεψε το Σύνταγμα…
Θα επιχειρήσουμε να απλοποιήσουμε λίγο τα πράγματα για τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ, χωρίς να μπούμε σε λεπτομέρειες. Είναι μια συμφωνία που δεν τη θέλουν οι Σκοπιανοί και θα την απορρίψουν στη βουλή τους και στο  σχετικό δημοψήφισμα όταν γίνει, δεν τη θέλει η μισή κυβέρνηση γι’ αυτό και θα έρθει μετά από άγνωστο χρονικό διάστημα στην ελληνική βουλή. Δεν τη θέλουν και οι Έλληνες σε συντριπτικό ποσοστό αλλά δεν θα ερωτηθούν ποτέ. Το ερώτημα είναι τότε γιατί φέρνουν οι δύο πρωθυπουργοί μια συμφωνία που δεν θέλει κανείς; Μα για να γίνει η δουλειά, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, οι οποίες είναι μη αναστρέψιμες, να αρθεί το βέτο, το μοναδικό όπλο της χώρας κατά του αλυτρωτισμού των Σκοπίων. Είναι μια συμφωνία ειδικού σκοπού και, παραφράζοντας τον Κων/νο Μητσοτάκη, θα ξεχαστεί σε πολύ λιγότερο χρόνο από 10 χρόνια. Θα μείνουν βέβαια οι συνέπειες τις οποίες θα βρούμε αργότερα μπροστά μας.
Το δυστύχημα είναι ότι το Σύνταγμά μας δεν προβλέπει διεθνείς ή διακρατικές συμφωνίες που παραχωρούν έδαφος, σύμβολα, ελληνική περιουσία και οντότητα, τελεσίδικα, σε άλλες χώρες να μην αποφασίζονται μόνο με την υπογραφή ενός υπουργού ή ενός πρωθυπουργού, χωρίς την έγκριση μιας αυξημένης πλειοψηφίας της Βουλής. Δεν διανοήθηκε βλέπετε ο συνταγματικός νομοθέτης, από καταβολής ελληνικού κράτους, ότι μπορεί να υπάρξει υπουργός ή πρωθυπουργός, που θα συμφωνήσει με μια άλλη χώρα ο,τιδήποτε θα βλάψει τελεσίδικα τα συμφέροντα της Ελλάδας. Δεν προέβλεψε ότι αυτό που δεν τόλμησαν να κάνουν ποτέ ηγέτες όπως ο Τρικούπης, ο Δηλιγιάννης, ο Βενιζέλος, ο Καραμανλής, ο Παπανδρέου, θα τολμούσε να το κάνει ένας… Τσίπρας!


O καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης για την συμφωνία και τη στάση του Κ. Μητσοτάκη
Επειδή ακούγονται πολλά και αντικρουόμενα για την συμφωνία της ονομασίας των Σκοπίων κρίνω σκόπιμο να δανειστώ την άποψη όχι ενός πολιτικού αλλά ενός πολιτικού αναλυτή γνώριμο και στα μέρη μας. Πρόκειται για την άποψη του Καθηγητή του ΠΑΜΑΚ κ. Νίκου Μαραντζίδη που εξέφρασε σ’ ένα αθηναϊκό μέσο. Λέει λοιπόν ο κ. Μαραντζίδης: «Για ανθρώπους που για λόγους συναισθηματισμού ή ισχυρής ταυτότητας, εφόσον δεν ξεπερνά κάποια όρια, διαφωνούν ή δεν τους εκφράζει, το κατανοώ. Αυτό που με εξοργίζει είναι να βλέπω μια κατηγορία του πολιτικού προσωπικού και ανθρώπων κοινωνικών και οικονομικών ελίτ που καταλαβαίνουν πολύ καλά ότι ούτε στα όνειρά μας δεν θα μπορούσαμε λίγα χρόνια πριν να δούμε μία τέτοια συμφωνία σε σημείο που να αναρωτιόμαστε αν θα περάσει στα Σκόπια. Και υπό αυτήν την έννοια το πρόβλημα είναι αν μπορεί να περάσει και μακάρι να γίνει, θα είναι σπουδαίο. Η συμφωνία πάει τόσο μπροστά τα ελληνικά συμφέροντα και τις ελληνικές θέσεις, τις επικυρώνει με έναν τέτοιο τρόπο που πράγματι λίγα χρόνια πριν δεν θα πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να την έχουμε από την πλευρά των Σκοπίων». Για την στάση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη λέει: σημείωσε ο Ν. Μαραντζίδης: «η ΝΔ έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο δεν είναι ο δρόμος του Κ. Μητσοτάκη του 1992 δεν είναι ο δρόμος της σύνεσης δεν είναι ο φιλελεύθερος δρόμος, όπως εγώ αντιλαμβάνομαι τους φιλελεύθερους δυτικόστροφους δρόμους. Καταλαβαίνω τη συζήτηση σχετικά με την βάση της ΝΔ, αλλά αυτή η επιχειρηματολογία δεν οδηγεί πουθενά αντίθετα μπορεί να θρέφει ένα τέρας που μια μετριοπαθής ηγεσία δεν θα μπορεί να ελέγξει, γιατί αυτού του είδους τα τέρατα από μία στιγμή και μετά καταπίνουν το χέρι που τους τάισε».
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …