Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η συμφωνία που έφερε …ασυμφωνία στο ΚΙΝΑΛ

Η συμφωνία που έφερε …ασυμφωνία στο ΚΙΝΑΛ

0

Στα πρόθυμα διαζυγίου με το Ποτάμι

 

Α. Αντωνιάδης:, ΔΗΣΥ: «Το Σκοπιανό απλά επιταχύνει ένα διαζύγιο με το Ποτάμι»

Α. Σαββίδης, Ποτάμι: «Είναι μια εξαιρετικά καλή συμφωνία… ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας έκανε την υπέρβαση και κέρδισε…»

 

Σε «καταλύτη» για την αναδιαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού αναδεικνύεται το Σκοπιανό, αφού τα περισσότερα -πλην ΣΥΡΙΖΑ- κόμματα βρίσκονται αντιμέτωπα με διαφορετικές τάσεις στο εσωτερικό τους για την επίμαχη συμφωνία Ελλάδας – ΠΓΔΜ.

Αναταράξεις, αναπροσαρμογές και αναδιατάξεις στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, είναι τα παραλειπόμενα της συμφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ για την ονομασία των Σκοπίων με το ΚΙΝΑΛ να πληρώνει το μεγαλύτερο τίμημα αφού ουσιαστικά βρίσκεται στα πρόθυρα διαζυγίου με το Ποτάμι. Γεννηματά και Θεοδωράκης δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε κοινή γραμμή επί της συμφωνίας  εκφράζοντας διαφορετικές προσεγγίσεις και δημιουργώντας  συνθήκες ρήξης.

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής

Η συμφωνία με τα Σκόπια ανέδειξε σ’ όλο της το  εύρος την… ασυμφωνία χαρακτήρων στο ΚΙΝΑΛ. Η  άρνηση της Φώφης Γεννηματά να τοποθετηθεί υπέρ της συμφωνίας την ώρα που Παπανδρέου, Καμίνης, Θεοδωράκης, Θεοχαρόπουλος την καλοβλέπουν άνοιξε τον «Ασκό του Αιόλου».

antoniadis anestisΑ. Αντωνιάδης, ΔΗΣΥ: «Το Σκοπιανό απλά επιταχύνει ένα διαζύγιο με το Ποτάμι»

Χαρακτηριστική είναι και η στάση των στελεχών σε τοπικό επίπεδο. Για αναμενόμενο χωρισμό κάνει λόγο ο γραμματέας τη Νομαρχιακής της Νομαρχιακής ΔΗΣΥ κ. Ανέστης Αντωνιάδης: «Το Σκοπιανό απλά επιταχύνει ένα διαζύγιο με το Ποτάμι και ενδεχομένως με άλλες δυνάμεις του ΚΙΝΑΛ», αναφέρει υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι το σχήμα δεν έδεσε και αυτό θα γινόταν αργά ή γρήγορα. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η συμφωνία έχει γκρίζα σημεία εκεί όπου αναφέρεται σε μακεδονική γλώσσα και εθνικότητα  και ότι ο Τσίπρας έχει λάβει υποσχέσεις για δημοσιονομικά ανταλλάγματα για να κλείσει τη συμφωνία.

savidis aris 2Α. Σαββίδης, Ποτάμι: «Δημιουργεί προϋποθέσεις φιλίας και συνεργασίας στους δύο λαούς και ανακόπτει τους Ρώσους και τους Τούρκους»

Σ’ άλλο μήκος κύματος ο κ. Άρης Σαββίδης στέλεχος του Ποταμιού, ο οποίος χαιρετίζει την συμφωνία και μάλιστα δίνει συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό τονίζοντας ότι αποτελεί μεγάλη και προσωπική πολιτική του νίκη: «Είναι μια εξαιρετικά καλή συμφωνία, η καλύτερη που θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα έχουμε. Κι αυτό το πιστώνεται ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας που έκανε την υπέρβαση και κέρδισε. Αποτελεί μια μεγάλη πολιτική νίκη για τον ίδιο αυτή η συμφωνία από την οποία θα κερδίσει η χώρα μας και το κράτος των Σκοπίων. Δημιουργεί προϋποθέσεις φιλίας και συνεργασίας στους δύο λαούς και ανακόπτει τους Ρώσους και τους Τούρκους από τα Βαλκάνια δημιουργώντας σταθερότητα και τη χώρα μας σε πυλώνα σταθερότητας. Είναι πολλαπλά τα οφέλη εκτός του ότι μπαίνει ένα τέλος σε αλυτρωτισμούς. ». Σ’ ότι αφορά τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ ο κ. Σαββίδης που έχει εκφράσει δημόσια τη διαφωνία του για την προσχώρηση του Ποταμιού στο ΚΙΝΑΛ σημειώνει: « Μπορεί για το Ποτάμι να φάνταζε ότι ήταν μονόδρομος το ΚΙΝΑΛ αλλά εγώ διαφώνησα. Το ΚΙΝΑΛ θέλει να αναβιώσει το παλιό ΠΑΣΟΚ . Εγώ υποστήριξα ότι δεν θα πρέπει να γίνει αυτό ούτε να δώσουμε εμείς συγχωροχάρτι… Γενικότερα πιστεύω ότι θα επέλθουν αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και φαίνεται από τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ακόμη και στην ΝΔ εκτιμώ πως θα υπάρξουν αλλαγές. Αυτή η μετατόπιση του κ. Μητσοτάκη από τις κεντρώες θέσεις του πιο δεξιά θα φέρει αλλαγές».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…