Θα παρουσιάσει στις 30 Ιουνίου ένα project με 6 εφαρμογές και προτάσεις για την πόλη της Ξάνθης
Αρωγοί και συμπαραστάτες τα μέλη της ομάδας “Ρολόι των Νέων-CityLab 2018»
Μ’ ένα project 6 καινοτόμων ιδεών και εφαρμογών για μια «έξυπνη» Ξάνθη προκρίθηκε στους 15 στον Μαθητικό Διαγωνισμό για τις Έξυπνες πόλεις που διοργανώνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το Σάββατο 30 Ιουνίου 9πμ-2πμ.Εκεί, λοιπόν, στον 2ο Μαραθώνιο Καινοτομίας City Challenge Crowdhachathon #smartcity θα παρουσιάσει το project της διαγωνιζόμενη με άλλες 14 ομάδες, προκειμένου να πετύχει μία θέση στην πεντάδα.
Αρωγοί και συμπαραστάτες της προσπάθειας, ο Mιχάλης Σαμαράς, Σταύρος Μπακόλας, καθώς και όλα τα παιδιά της διοργάνωσης “Ρολόι των Νέων-CityLab 2018», η οποία είχε δώσει την ευκαιρία και το βήμα στην ομάδα «Ξάνθη Smart City» να εμπνευστεί τις καινοτόμες ιδέες της μέσω των νέων τεχνολογιών, η εφαρμογή των οποίων θα μπορούσε να λύσει προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βοηθώντας την πόλη της Ξάνθης να κάνει το άλμα στην νέα τεχνολογική εποχή!
Λίγα Λόγια για το περιεχόμενο της εργασίας των μαθητών:
Οι συμμετέχοντες μαθητές του 2ου ΓΕΛ στο City Lab, είναι: Γιώργος Χασούρης, Βασίλης Στεργιόπουλος, Κυριάκος Αναστασουλάκης, Γιώργος Φιλιππίδης, Στάθης Τσίτας και Αλέξανδρος Πάνος, και οι εργασίες του workshop, στο θέμα ‘’Smart City, εφαρμογές και προτάσεις για την πόλη της Ξάνθης’’ που παρουσίασαν και επικεντρώθηκαν στα εξής:
- Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (e-Government) για περισσότερη διαφάνεια και εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης.
- Δημιουργία πλατφόρμας τηλεϊατρικής στοχεύοντας στη πρόληψη ασθενειών που συχνά αποβαίνουν σε δυσάρεστες καταστάσεις.
- Ρομποτική και Τεχνητή νοημοσύνη ως τεχνολογία αιχμής με εφαρμογή σε πολλούς τομείς των προηγμένων τουλάχιστον κοινωνιών.
- Προώθηση της εκπαιδευτικής ρομποτικής με στόχο την νοητική ενίσχυση και την ικανότητα των νέων να επιλύουν σημαντικά προβλήματα στο μέλλον.
- Προτάσεις για ένα ‘’έξυπνο parking’’ (smart parking) με στόχο την κυκλοφοριακή ευημερία της Ξάνθης.
- Έξυπνους κάδους απορριμμάτων για την αποφυγή γεμάτων και ξεχειλισμένων σκουπιδιών που ασχημαίνουν την αισθητική της πόλης.
Σκοπός του City Lab
Το Ρολόι των Νέων αποτελεί ένα νεανικό εργαστήρι ιδεών City Lab για την πόλη της Ξάνθης. Ξεκίνησε ως μια προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου και σήμερα έχει μετεξελιχθεί σε μια τοπική αγορά παραγωγής ιδεών και προτάσεων για την τοπική κοινωνία της Ξάνθης με έμφαση στα ζητήματα της νέας γενιάς.: «Η κουλτούρα μας θεμελιώνεται στην αρχή πως ο πολίτης πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής, να αποφασίζει για την μοίρα του και να συμμετέχει ενεργά στη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Γι αυτό το λόγο, μέσα από τις δράσεις μας ενισχύουμε και προωθούμε έννοιες όπως η ‘’Κοινωνία των Πολιτών’’ και η ‘’Συμμετοχική Δημοκρατία’ Η οργανωτική ομάδα του City Lab δηλώνει πως είναι περήφανη για την διάκριση των μαθητών καθώς ανεβάζουν ψηλά τις ιδέες τους, το Λύκειο τους, το City Lab και την ίδια τους την πόλη. Νιώθουμε πραγματική ικανοποίηση και χαρά για το εγχείρημα αυτό καθώς δώσαμε τα κίνητρα και τις ευκαιρίες σε μια ομάδα νέων της Ξάνθης να ενεργοποιηθούν και να πιστέψουν στους εαυτούς τους, να κάνουν ακόμα μεγαλύτερα βήματα και να έρθουν πιο κοντά στην εφαρμογή των προτάσεων και των ιδεών τους. Και ποιος ξέρει…ίσως κάποια στιγμή, γίνει και η Ξάνθη μια ευφυής πόλη! », αναφέρει στο «Ε» κ. Σαμαράς από την οργανωτική ομάδα City Lab | To Ρολόι των Νέων. Να σημειώσουμε ότι το City Lab στοχεύει μέσα από τα project των μαθητών των λυκείων που συμμετέχουν στον δομημένο διάλογο της διοργάνωσης να δημιουργήσει μια αλυσίδα αξίας μεταξύ αυτών και των πιο καινοτόμων και δημιουργικών φορέων της πόλης. καταλήγοντας δε σημειώνει: «Ήδη μετά το πέρας της τρίτης διοργάνωσης έχουμε δρομολογήσει έναν κύκλο εκδηλώσεων σε συνεργασία με συλλόγους, φορείς, ινστιτούτα και οργανωμένες ομάδες πολιτών με απώτερο σκοπό να κάνουμε τις ιδέες των νέων της πόλης γνωστές στο ευρύτερο κοινό».
Επιπρόσθετες πληροφορίες
Την αποστολή των μαθητών στο Σταύρος Νιάρχος θα συνοδεύσει η οργανωτική ομάδα του City Lab | To Ρολόι των Νέων που αποτελείται από τον Μιχάλη Σαμαρά, Σταύρο Μπακόλα, Μαρία Παπαδοπούλου, Αλέξανδρο Αγαθαγγελίδη, Μαρία Γεωργιάδου και Φωτεινή Γιοβανοπούλου. Αρωγός της προσπάθειας ο κ. Αργυρόπουλος, διευθυντής του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης. Χορηγός της αποστολής η εταιρεία Coco-mat .
Μαριάννα Ξανθοπούλου