Αρχική Χωρίς κατηγορία Νιαζί Κιζίλγιουρεκ: Με ενδιαφέρει να είμαι μέσα στον καθημερινό αγώνα της συμφιλίωσης στην Κύπρο

Νιαζί Κιζίλγιουρεκ: Με ενδιαφέρει να είμαι μέσα στον καθημερινό αγώνα της συμφιλίωσης στην Κύπρο

0

Ερεθίσματα και κίνητρα ενεργής παρέμβασης από τον καθηγητή, συγγραφέα, διανοούμενο, εκδότη και ενεργό πολίτη που φέρνει κάθε μέρα και πιο κοντά τους δύο λαούς της Κύπρου

Με αφορμή την παρουσία του στο πρόσφατο συνέδριο «Γνωριμία με τον γείτονα μέσα από τη λογοτεχνία: Η τουρκική λογοτεχνία στην Ελλάδα και την Κύπρο», στην Κομοτηνή

“Η ετεροτοπία έχει τη δυνατότητα να αντιπαραθέσει σε έναν πραγματικό τόπο πολλούς χώρους, πολλές θέσεις οι οποίες από μόνες τους είναι ασύμβατες “έλεγε ο Μισέλ Φουκώ.

Ετεροτοπία , ονομάζεται ο μικρός εκδοτικός οίκος που εκδίδει δίγλωσσα βιβλία στα ελληνικά και τουρκικά στην Κύπρο. Στις εκδόσεις “Ετεροτοπία “ στην Κύπρο είμαι εγώ και ο Μιχάλης Θεοδώρου και εδώ και τριάμισι χρόνια έχουμε καταφέρει να εκδώσουμε περίπου 22 βιβλία μέχρι τώρα ,τονίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κύπρου, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, μιλώντας στην περιφερειακή ραδιοεφημερίδα ΑΜ-Θ της ΕΡΤ.

Θεωρώ ότι πάμε καλά σε μια μικρή αγορά, όπως είναι η Κύπρος, το εγχείρημα έχει δυσκολίες. Ιδιαίτερη δυσκολία είναι -και νομίζω αυτό ισχύει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας-, είναι το γεγονός ότι, ελάχιστοι άνθρωποι που μπορούν να κάνουν μετάφραση από μια γλώσσα σε άλλη. Είναι μεγάλο και επείγον το πρόβλημα αυτό. Μας λείπουν μεταφραστές και σκέφτομαι να κάνω εισήγηση στο πανεπιστήμιο Κύπρου για ένα τμήμα μετάφρασης γιατί το έχουμε απόλυτη ανάγκη ,σημειώνει πλέον και με την τελευταία ιδιότητα ,του έκδοτη Βιβλίων , ο καθηγητής πανεπιστήμιου της Κύπρου ,συγγραφέας, διανοούμενος αλλά πάνω από όλα ενεργός πολίτης, με συνέπεια στον καθημερινό αγώνα της συμφιλίωσης στην Κύπρο, που βλέπει και τα βιβλία του, ως ένα κομμάτι αυτού του συναρπαστικού αγώνα ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.

Από τις σημαντικές προσωπικότητες στην Κύπρο ο καθηγητής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ ,βρέθηκε στην Κομοτηνή, για το συνέδριο που συνδιοργάνωσαν πρόσφατα το Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου (Λευκωσία) και το Τμήμα Γλώσσας , Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Κομοτηνή) με τίτλο «Γνωριμία με τον γείτονα μέσα από τη λογοτεχνία: Η τουρκική λογοτεχνία στην Ελλάδα και την Κύπρο».

Βιογραφικό Νιγιαζί Κιζιλγιουρέκ

Ο Niyazi Kizilyurek γεννήθηκε στο μεικτό χωριό Ποταμιά της Λευκωσίας. Σπούδασε Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης στη Γερμανία και εκπόνησε διατριβή σχετικά με το Κυπριακό Πρόβλημα και τις Διεθνείς Σχέσεις. Εκλέχθηκε Λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου το 1995, όπου εργάζεται ως Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος μέχρι σήμερα. Το 1997 βραβεύτηκε για την προσφορά του στην προσέγγιση μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, αλλά και μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, με το βραβείο Αμπτί Ιπεκτσί. Το 2006 βραβεύτηκε από το γαλλικό κράτος με τη διάκριση «Ιππότης του Ακαδημαϊκού Φοίνικα» για την επιστημονική του προσφορά και τον αγώνα του για την ειρήνη στην Κύπρο. Eίναι ο συγγραφέας αρκετών βιβλίων στην ελληνική και την τουρκική γλώσσα, καθώς και πολλών ακαδημαϊκών άρθρων σε διάφορα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντά του είναι η Νεότερη Ιστορία της Τουρκίας, το Κυπριακό Πρόβλημα και ο Εθνικισμός. Εκτός της τουρκικής, μιλάει και γράφει την ελληνική, την αγγλική, τη γαλλική και τη γερμανική γλώσσα. Ανάμεσα στα έργα του περιλαμβάνονται: Κύπρος, το αδιέξοδο των Εθνικισμών (ελληνικά), Η Κύπρος στη μέγγενη του Εθνικισμού (τουρκικά) και Η ιστορία ενός αγέννητου κράτους. Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία (τουρκικά). Έχει γράψει συνολικά 14 βιβλία για την Κύπρο και την επίλυση του Κυπριακού στα τουρκικά και επτά από αυτά έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά.

Ν. Κιζιλγιουρέκ: «Γνωριμία του γείτονα μέσα από την λογοτεχνία»

Ο καθηγητής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ μιλώντας στην περιφερειακή ραδιοεφημερίδα ΑΜ-Θ της ΕΡΤ για το συνέδριο λογοτεχνίας που ολοκληρώθηκε με σημαντική προσέλευση και επιτυχία δήλωσε:

«Νιώθω μεγάλη χαρά που βρίσκομαι στην Κομοτηνή ,το συνέδριο για την Τουρκική λογοτεχνία στην Ελλάδα και Κύπρο έχει μεγάλη σημασία, διότι ακριβώς ασχολείται με την λογοτεχνία και την εικόνα του αλλού .Η μετάφραση, που σημαίνει και η γνωριμία ενός λαού με έναν άλλον λαό και πρέπει να τονίσω ότι, μερικά χρόνια τώρα κάνω αυτήν την δουλειά στην Κύπρο , έχω έναν μικρό εκδοτικό οίκο που βγάζει δίγλωσσα βιβλία στα τουρκικά και ελληνικά. Πρωτίστως, μεταφράζουμε με Κύπριους στα τουρκικά και Τουρκοκύπριους στην ελληνική γλώσσα. Για να βοηθήσουμε και να κτίσουμε μια πνευματική γέφυρα, καθώς δεν γνωριζόμαστε καλά και ταυτόχρονα έχουμε και μεγάλη άποψη για τον άλλον χωρίς να ξέρουμε καλά τον άλλον και αυτό βεβαίως δυσχεραίνει τα πράγματα, οι κοινότητες, οι πολίτες και οι λαοί πρέπει να γνωριστούν. Νομίζω ότι, ένας πολύ καλός τρόπος γνωριμίας είναι η λογοτεχνία η μετάφραση που φέρνει αν θέλετε το φως του άλλου λαού στο σπίτι σας.

Η λογοτεχνία, όπως και η τέχνη βοηθούν γιατί μας δείχνουν μια εικόνα για την άλλη πάντα κοινότητα. Είναι το βαθύτερο «είναι» μιας κοινωνίας που αντανακλάται στην λογοτεχνία και αυτό ακριβώς μας δίνει μια ευκαιρία να γνωρίσουμε την άλλη κοινότητα με τον καλύτερο τρόπο.

Για τα Βιβλία των εκδόσεων “Ετεροτοπία “ στην Τουρκία και Ελλάδα σημείωσε , «ότι γίνεται στην Κύπρο, άμεσα επηρεάζουν την Ελλάδα και Τουρκία. Νομίζω ότι αυτό το τρίγωνο δεν χωρίζεται και πρέπει να μετατραπεί σε τρίγωνο ειρήνης και φιλίας, γιατί δεν μπορεί κάνεις να σκεφτεί την Κύπρο μακριά από την Τουρκία και Ελλάδα. Δεν μπορεί κανείς να σκεφθεί την Κυπριακή νεώτερη Ιστορία χωρίς την Ελλάδα και Τουρκία. Άρα τα πράγματα είναι πολύ συνδεδεμένα μαζί. Σίγουρα θα πρέπει να κάνουμε και να μεταφέρουμε περισσότερα πράγματα εδώ όπως οι ανθρώπινες ιστορίες που μεταφράζουμε ,ιστορικά κείμενα είναι πράγματα που νομίζω ενδιαφέρουν άμεσα τον Ελληνικό και Τουρκικό κοινό.

Για την εξαιρετική συνεργασία νέων ανθρώπων στις κοινότητες στην Κύπρο που παρατηρείται τόνισε:

«Πρέπει να πω υπάρχει μια προσπάθεια νέων ανθρώπων που καλυτερεύει με τον χρόνο, όμως και στις δυο περιπτώσεις πρέπει να γίνουν πολλά αλλά πράγματα. Δηλαδή πρέπει να υπάρχει μια επίσημη πολιτική και από τις δυο πλευρές στην Κύπρο, που θα πρέπει να ενθαρρύνουν τέτοιες προσπάθειες και θα έλεγα πως θα ήταν πολύ χρήσιμο στα σχολεία να μπει η ελληνική και τουρκική γλώσσα ,να μεγαλώσουμε με παραπάνω από μια γλώσσα. Γιατί μια γλώσσα είναι και φτώχεια και κάποια στιγμή είναι και εμπόδιο για την επικοινωνία, η Κύπρος είναι μια χώρα με πολλές γλώσσες ,τουλάχιστον δυο επίσημες γλώσσες και να δούμε πως ενθαρρύνουμε την μάθηση της γνώσης.

Επίσης είναι πολύ ενδιαφέρον, ενώ οι επίσημες πλευρές κρατάνε μια απόσταση, υπάρχει η κοινωνία τον πολιτών, που από κάτω αναπτύσσουν σχέσεις συνεργασίας. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό στην Κύπρο μεταξύ κοινοτήτων υπάρχουν ομάδες μουσικών, ζωγράφων, καλλιτεχνών που συνεργάζονται εξαιρετικά και είναι ενθαρρυντική για το μέλλον της Κύπρου.

Για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις του Κυπριακού στον χωροχρόνο είναι κοινό μυστικό ότι, ο Νιαζί Κιζίλγιουρεκ είναι ο άτυπος σύμβουλος που διατηρεί καλή σχέση και με τους πρόεδρους τον κοινοτήτων στην Κύπρο.

Ο ίδιος μιλώντας για την ιδιότυπη σχέση αυτή ,επισημαίνει ότι υπάρχει μια ιστορική διαδρομή που αναπτύχθηκε η Φιλία και η Εμπιστοσύνη με τους δυο πρόεδρους για αυτό έχω έναν διάλογο ειλικρινή, με τους δυο ηγέτες στην Κύπρο. «Συζητάμε πράγματα που και που ,με ειλικρίνεια», υποστήριξε.

Για το πρόβλημα και την απόλυτη ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού σημειώνει:

«Το πρόβλημα του Κυπριακού είναι δυστυχώς ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα και αναχρονιστικό πια. Δηλαδή πρέπει να λυθεί αυτό το ζήτημα και η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη να λυθεί το Κυπριακό. Μην ξεχνάτε ότι μετά την συμφωνία της Λωζάννης, η Ελλάδα και η Τουρκία είχαν προχωρήσει σε συνεργασία και ξαναμπήκαμε στην εποχή της έντασης λόγω του Κυπριακού. Άρα και η Ελλάδα μαζί με την Τουρκία, πρέπει να βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού γιατί επίλυση του, σημαίνει μια ευρύτερη ομαλοποίηση στο Τρίγωνο Ελλάδας -Κύπρου –Τουρκίας, που πρέπει να εξελιχθεί σε ένα τρίγωνο συμφιλίωσης και συνεργασίας».

Η ώρα αποφάσεων για την Κύπρο

Παραδέχθηκε δε πως υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, πως είναι ένα γερασμένο πρόβλημα δεν είναι εύκολο να το λύσεις ,όντως θέλει όμως κουράγιο, ενθάρρυνση, βούληση για να ξεφύγουμε από αυτό το αναχρονιστικό τέλμα. «Ένα νησί διχοτομημένο και μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης από κάθε άποψη είναι απαράδεκτο.

Τα εκπαιδευτικά συστήματα στις δυο πλευρές του νησιού, δεν βοηθούν την προσέγγιση, άρα λοιπόν χωρίς την λύση του Κυπριακού σταδιακά βλέπουμε ότι όχι μόνο απομακρύνονται οι κοινότητες ,μεγαλώνουν και οι προκαταλήψεις αυτό είναι σημαντικό, ενώ υπάρχει μια ομάδα μιας μερίδας της κοινωνίας τον πολιτών που ασχολείται ζωηρά με την προσέγγιση και την συμφιλίωση. Η καθημερινή πορεία χωρίς την λύση είναι προς την μόνιμη διχοτόμηση .Δυστυχώς πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να δούμε ότι, όσο καιρό παίρνει χωρίς την λύση βαθύνεται η τάση της διχοτόμησης σε θεσμούς και στις αντιλήψεις τον ανθρώπων .Απομακρύνεται το όραμα της επανένωσης ,αυτήν την ώρα η Κύπρος είναι σε μια ιστορική στιγμή πρέπει να πάρει μεγάλες αποφάσεις και πρέπει να τις πάρουμε χωρίς καθυστερήσεις είναι λίγο Καβαφικό θα πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ναι η ένα μεγάλο όχι».

*Από την ΕΡΤ Κομοτηνής

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Χωρίς κατηγορία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ριζότο με γαλοπούλα

-Για κάθε 1 φλιτζάνι γαλοπούλα χωρίς πέτσες και κόκαλα, ψιλοκομμένο -1 φλιτζάνι ρύζι για π…