Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Άνοιξε η 1η ΤΟΜΥ στην Ξάνθη

Άνοιξε η 1η ΤΟΜΥ στην Ξάνθη

0

Την κορδέλα έκοψαν ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός και ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Σ. Πλωμαρίτης

 

 

Λειτουργεί με ένα γιατρό και νοσηλευτικό προσωπικό.  Από την Δευτέρα ήδη έχουν εγγραφεί 300 πολίτες. Ικανοποίηση εξέφρασαν οι βουλευτές και ο δήμαρχος Ξάνθης

 

 

Άνοιξε τις πύλες της και είναι έτοιμη να δεχτεί εγγραφές του κοινού η 1η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) της Ξάνθης, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν την Δευτέρα 4 Ιουνίου το απόγευμα παρουσία του γενικού γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρό και του Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Σ. Πλωμαρίτη. Στην τελετή των εγκαινίων χοροστάτησε Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ. Ξάνθης, Αρχιμανδρίτης Σωφρόνιος Γκουτζίνη και παραβρέθηκαν οι βουλευτές Ξάνθης Χ. Ζεϊμπέκ, Σ. Γιαννακίδης, Γ. Στογιαννίδης, ο βουλευτής Καβάλας Κ. Μορφίδης, ο Δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Θ. Ηλιάδης, , ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθης Α. Γερόπουλος, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Δ. Αδαμίδης, προσωπικό του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας, στελέχη της υγείας από την περιφέρεια ΑΜΘ, το σωματείο των εργαζομένων του Νοσοκομείου, απλοί πολίτες και εκπρόσωποι φορέων.

 

Στ. Βαρδαρός: « Με τα ΤΟΜΥ καλύπτουμε ένα διαχρονικό έλλειμμα του ΕΣΥ»

«Την επόμενη εβδομάδα οι ΤΟΜΥ που λειτουργούν θα φτάσουν τον αριθμό 90, ενώ επίκειται και προκήρυξη εκ νέου για τις θέσεις των γιατρών. Είμαστε ικανοποιημένοι από την λειτουργία της νέας αυτής δομής για την υγεία, η οποία προάγει την πρόληψη και στοχεύει στην έμφαση της πρωτοβάθμιας φροντίδας και καλύπτει ένα διαχρονικό έλλειμμα σε αυτό το κομμάτι του Εθνικού Συστήματος Υγείας από το 1983».

Αυτά τόνισε μετά τα εγκαίνια της πρώτης ΤΟΜΥ ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός. Ο κ.Βαρδαρός επισήμανε πως οι νέοι γιατροί δείχνουν έντονο ενδιαφέρον να στελεχώσουν τις μονάδες, ωστόσο υπάρχουν 16.000 γιατροί που έχουν φύγει στο εξωτερικό και η πολιτεία κάνει προσπάθειες για επιστροφή τους.

Στάθηκε και στις προκηρύξεις για θέσεις ιατρικού προσωπικού που θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και για Κέντρα Υγείας, αλλά και στην ισχύ του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου Υγείας για τον κάθε ασθενή που θα ισχύσει, μειώνοντας την ταλαιπωρία και τα έξοδα του  για λήψη ιστορικού, αλλά και επιπρόσθετες εξετάσεις: «Είναι δημόσιες δομές, όπου ο πολίτης εξυπηρετείται δωρεάν. Με την εγγραφή ο πολίτης αποκτά τον οικογενειακό γιατρό και πρόσβαση σε ένα πακέτο υπηρεσιών που δεν υπήρχε σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, όπως η παρουσία των ανθρώπων των ΤΟΜΥ στην πρόληψη και την κοινωνική ιατρική»,  ανέφερε.

Πρόσκληση Γερόπουλου σε γιατρούς και σε πολίτες να εγγραφούν στην ΤΟΜΥ

Μιλώντας στο «Ε» ο διοικητής του Νοσοκομείου Ξάνθη κ. Α, Γερόπουλος είπε πως ήδη από την Δευτέρα έχουν γίνει 300 εγγραφές από το προσωπικό και πως σύντομα πρόκειται να ανοίξει και η 2η ΤΟΜΥ στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας ενώ τα παλιά Ιατρεία του ΙΚΑ θα στεγάσουν το Δευτεροβάθμιο Όργανο της πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Ο κ. Γερόπουλος τόνισε πως το μόνο πρόβλημα εντοπίζεται στην στελέχωση και αν αυτό ξεπεραστεί σύντομα θα λειτουργούσουν κα οι 4 ΤΟΜΥ που έχει η πάρει η Ξάνθη στην κατανομή οι οποίες με πλήρη στελέχωση θα απασχολούν 50 άτομα. Να σημειώσουμε πως λειτουργούν ήδη 6 ΤΟΜΥ στην ΑΜΘ και 1 στην κεντρική Μακεδονία και 5 θα εγκαινιαστούν σύντομα στην Θεσσαλονίκη και ο σχεδιασμός είναι για 33 συνολικά, όπως ανέφερε ο Υπεάρχης κ. Πλωμαρίτης και συμπλήρωσε πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα βγει και νέα πρόσκληση ενδιαφέροντος για ιατρικό προσωπικό από το νοσοκομείο Ξάνθης. Επισημαίνεται πως 1η ΤΟΜΥ Ξάνθης βρίσκεται στο χώρο του ΚΕΦΙΑΠ Ξάνθης, (απέναντι από το Αμοιρίδιο) και έχει στελεχωθεί με ένα Γενικό Ιατρό και νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό.

Ικανοποίηση εξέφρασαν οι βουλευτές και ο δήμαρχος Ξάνθης

Για ένα σημαντικό βήμα στην πρωτοβάθμια υγεία έκαναν λόγος οι βουλευτές της Ξάνθης εκφράζοντας την ικανοποίηση τους. Ειδικότερα ο κ. Χ. Ζεϊμπέκ κάλεσε τους πολίτες να εγγραφούν για να έχουν πρόσβαση και να επωφεληθούν από τη νέα δομή ενώ ό κ. Γιαννακίδης τόνισε πως η κοινωνική προστασία ήταν βασικός στόχος της κυβέρνησης και πως η αναβάθμιση της δημόσιας υγείας είναι απόδειξη της στρατηγικής για τη στήριξη κοινωνικών και δημόσιων αγαθών. «Τομή» για τον Τομέα της Υγείας χαρακτήρισε τις ΤΟΜΥ ο κ. Στογιαννίδης επισημαίνοντας πως αλλάζει τα δεδομένα στο χώρο της υγείας αλλά αυτό που είναι βασικό είναι να ξεπεραστεί το πρόβλημα στη στελέχωση . Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο Δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος, για το γεγονός ότι αξιοποιείται ο χώρος του ΚΕΦΙΑΠ ενώ τόνισε πως είναι πολύ θετικό που η νέα δομή θα αποσυμφορήσει το Νοσοκομείο Ξάνθης και θα εξυπηρετήσει τους πολίτες. “Για την Ξάνθη κερδήθηκε το στοίχημα να έχει 4 ΤΟΜΥ σε σχέση με άλλες περιοχές που δεν θα έχουν τόσες δομές. Περιμένουμε να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό για την ωφέλεια των πολιτών». Υπογράμμισε δε πως το πρόβλημα είναι η τρομερή έλλειψη γιατρών, που είναι αποτέλεσμα χαμηλών μισθών στο ΕΣΥ αλλά και εκροής στο εξωτερικό. Να σημειώσουμε όπως 18.000 γιατροί έχουν μεταναστεύσει ενώ ο μισθός στο Δημόσιο είναι στα 1.600 ευρώ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνάντηση Κοντού με Σουλεϊμάν για την ένταξη του Δροσερού στο σχέδιο πόλεως

Η συνάντηση έλαβε χώρα την Πέμπτη 11 Απριλίου Συνάντηση με τον δήμαρχο Ξάνθης Στράτο Κοντό…