Αγροδιατροφή και τοπικά προϊόντα είχαν την τιμητική τους
Πραγματοποιήθηκε η 4η Θρακο-Mακεδονική «Synergia» Προώθησης Τοπικών Προϊόντων του διατροφικού τομέα, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης το Σάββατο 9 Ιουνίου στον περιβάλλοντα χώρο του Διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας και η ΠΑΜΘ κάνει λόγο για θετική αποτίμηση της διοργάνωσης.
Ενενήντα εκθέτες, παραγωγοί και επιχειρηματίες του αγροδιατροφικού τομέα από την Περιφέρεια, είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους και να πραγματοποιήσουν επαφές με επαγγελματίες του τουρισμού, της εστίασης και φορείς της κατανάλωσης από την περιοχή μας με σκοπό τη σύναψη συμφωνιών. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 30 απευθείας Β2Β συναντήσεις.
Την ίδια ώρα, επισκέπτες και εκθέτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τοπικά πιάτα που ετοιμάστηκαν από μάγειρες ειδικά για αυτόν το σκοπό, να ενημερωθούν από διατροφολόγους για την υγιεινή, μεσογειακή διατροφή και να γνωρίσουν τοπικά προϊόντα και παραδοσιακά σκεύη μαγειρικής στην Έκθεση φωτογραφίας που λειτουργούσε στο χώρο.
Το ενδιαφέρον των εκθετών συγκέντρωσε η ημερίδα ανταλλαγής απόψεων με θέμα την ενδοπεριφερειακή επαγγελματική συνεργασία και τις δικτυώσεις που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή ειδικών σε ζητήματα επιχειρηματικότητας και αγροδιατροφής. Τέλος, πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς.
Την τελετή των εγκαινίων τέλεσε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε τις σημαντικές δυνατότητες της Περιφέρειας ΑΜΘ στον πρωτογενή τομέα και την αγροδιατροφή, υπογράμμισε την ποιότητα των τοπικών προϊόντων και αναφέρθηκε στον σκοπό της «Synergia»:
«Η Synergia καλύπτει την ανάγκη να γνωρίσουμε και να γίνουμε εμείς οι ίδιοι πρεσβευτές των δικών μας προϊόντων. Στόχος της είναι η προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στους επαγγελματίες του αγροδιατροφικού τομέα, τους εμπόρους και τους επαγγελματίες του τουρισμού, ώστε τα προϊόντα που παράγονται στην Περιφέρειά μας να διατίθενται προς κατανάλωση από τις τοπικές μας επιχειρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργείται ένα ενδοπεριφερειακό δίκτυο παραγωγής και κατανάλωσης που έχει οφέλη τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους επιχειρηματίες καθώς καλλιεργείται η ενδοπεριφερειακή καταναλωτική συνείδηση, προβάλλονται τα τοπικά μας προϊόντα και αναπτύσσεται η τοπική μας οικονομία. Στόχος μας είναι να συνδυάσουμε με επιτυχία την αγροδιατροφή, την επιχειρηματικότητα και τον τουρισμό ώστε η Περιφέρειά μας να είναι ένας δυναμικός τουριστικός προορισμός με γνήσια τοπικά χαρακτηριστικά.»