Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Γιορτές Ζωντάνεψε το Λυκοδρόμιο στο πανηγύρι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Ζωντάνεψε το Λυκοδρόμιο στο πανηγύρι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

0

Πλήθος κόσμου την Κυριακή – Στην τελετή υποδοχής αντιγράφου Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Σουμελά και του Ιερού Λειψάνου του Ευαγγελιστή Λουκά χοροστάτησε ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων

 

Παρών και ο δήμαρχος Ξάνθης – Ακολούθησε γλέντι με χορούς και τραγούδια στο προαύλιο του ναού. Παρασκευάστηκε κεσκέκι ανήμερα

 

Ζωντάνεψε για 2 μέρες το Λυκοδρόμιο, ένα πανέμορφο ορεινό χωριό του δήμου Ξάνθης, πνιγμένο μέσα στη βλάστηση, κρυμμένο κάτω από σκιερά πλατάνια, καρυδιές και φουντουκιές που όμως τι κρίμα, ακολουθώντας την μοίρα των περισσότερων ορεινών οικισμών είναι ένας παράδεισος ερημωμένος. Η γιορτή των πολιούχων του Αγίων και του ομώνυμου ναού Κωνσταντίνου και Ελένης ήταν η αφορμή που ο δραστήριος Πολιτιστικός σύλλογος Λυκοδρομίου που ιδρύθηκε πριν 34 χρόνια, οργάνωσε και έστησε το πανηγύρι όπως τα παλιά χρόνια, παρέχοντας την ευκαιρία στους κατοίκους του χωριού και όχι μόνο να έρθουν και να γιορτάσουν, να γευτούν, να χορέψουν και κυρίως να θυμηθούν και να έρθουν σε επαφή με τις ρίζες τους! Μνήμες από τους παππούδες και τις γιαγιάδες που ήρθαν διωγμένοι από τον Πόντο, μνήμες που ανακαλούνται από τον χαρακτηριστικό ήχο της ποντιακής λύρας και κάνουν τα μάτια να δακρύζουν από συναισθήματα κρυμμένα….

 

Πλήθος κόσμου την Κυριακή στο Λυκοδρόμιο- Χοροστάτησε ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων

Το απόγευμα της Κυριακής παραμονή της γιορτής πλήθος κόσμου ανηφόρισε στο Λυκοδόμιο για να παρακολουθήσει το τελετουργικό με τις ιερές ακολουθίες και την υποδοχή αντιγράφου Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Σουμελά και του Ιερού Λειψάνου του Ευαγγελιστή Λουκά. Στην τελετή χοροστάτησε ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων ενώ παρών ήταν ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος καθώς και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι. Στη συνέχεια ακολούθησε γλέντι στον προαύλιο χώρο του Ναού όπου διαμορφώθηκε ένα υπαίθριο αναψυκτήριο με τραπέζια ενώ στα μεγάλα κιόσκια ο σύλλογος είχε στήσει ψησταριές απ’ όπου ο κόσμος προμηθεύονταν εδέσματα. Τον τόνο του γλεντιού έδωσε ο χορευτικός σύλλογος ποντίων που χόρεψε ποντιακούς χορούς συμπαρασύροντας και τους παρευρισκόμενους ενώ τραγούδησε και η χορωδία του δήμου Καβάλας.

Κεσκέκι ανήμερα για τη Χάρη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Χθες ανήμερα της γιορτής παρασκευάστηκε και μοιράστηκε το κεσκέκι. Ένα παραδοσιακό φαγητό που μαγειρεύονταν στον Πόντο αλλά και την Μικρά Ασία. Παρασκευάζεται από κοτόπουλο και σπασμένο σιτάρι και φρέσκο βούτυρο. Σε άλλες περιοχές όπως στην Λέσβο ή στην Λήμνο παρασκευάζεται με μοσχαρίσιο κρέας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Γιορτές
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

O νέος ποιητικός πλούτος του Κωνσταντίνου Καλοποδά – «Ψηφιδωτό συναισθημάτων», Σέρρες, 2024

Τα Σέρρας, όπως συνήθισα να αποκαλώ την ιστορική πόλη Σίρις ή Σίρρα της Ανατολικής Μακεδον…