Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Το μέλλον του φαρμακείου στο 2ο Φαρμακευτικό Συνέδριο ΑΜΘ

Το μέλλον του φαρμακείου στο 2ο Φαρμακευτικό Συνέδριο ΑΜΘ

0

Με περισσότερες από 330 συμμετοχές και πλήθος εισηγήσεων πραγματοποιήθηκε η διοργάνωση στην Ξάνθη το σαββατοκύριακο

 Αναδείχθηκε η αναβάθμιση των υπηρεσιών μέσω της ενίσχυσης της επιστημονικής κατάρτισης των φαρμακοποιών, καθώς και η σχέση εμπιστοσύνης που διαμορφώνεται με τον πολίτη-ασθενή

 Με περισσότερες από 330 συμμετοχές φαρμακοποιών από όλη την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, καθώς και τις Σέρρες πραγματοποιήθηκε το 2ο Φαρμακευτικό Συνέδριο ΑΜΘ το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Μαΐου, στην Ξάνθη. Το συνέδριο που είχε πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά πέρυσι στην Κομοτηνή, διοργανώθηκε φέτος στην πόλη μας από τους συλλόγους και τους συνεταιρισμούς της περιφέρειας ΑΜΘ, με ευθύνη του Φ.Σ. Ξάνθης, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ, του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του ΙΔΕΕΑΦ.

Έμπειροι και νεότεροι φαρμακοποιοί συμμετείχαν στις εργασίες του συνεδρίου

Για δύο ημέρες οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για επιστημονικά θέματα που θα συμβάλουν στην κατάρτιση και την καλύτερη παροχή υπηρεσιών από μέρους τους, αλλά και να συζητήσουν θέματα που αφορούν το μέλλον της λειτουργίας των φαρμακείων της χώρας, τόσο σε σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις πανελλαδικά, όσο και στη βάση των ειδικών δεδομένων την περιοχής μας.

Η συμβολή του φαρμακοποιού στην αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά και ο Σακχαρώδης Διαβήτης, η έννοια της αυτοφροντίδας, καθώς και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ελληνικό φαρμακείο στο πλαίσιο της νέας κοινωνικο-οικονομικής πραγματικότητας, αποτέλεσαν κεντρικά αντικείμενα των εισηγήσεων που παρουσιάστηκαν, αλλά και των συζητήσεων που ακολούθησαν.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα την Κυριακή να περιηγηθούν και στην παλιά πόλη της Ξάνθης, καθώς και να επισκεφθούν το λαογραφικό μουσείο, ώστε να γνωρίσουν τις ομορφιές και την ιστορία του τόπου μας.

Συμμετέχοντες και εισηγητές από όλη την ΠΑΜΘ, τις Σέρρες και όχι μόνο υποδέχθηκε η πρόεδρος του Φ.Σ. Ξάνθης Δέσποινα Κάλφα

Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης κα Δέσποινα Κάλφα, ως οικοδέσποινα που υποδέχθηκε παλιούς και νέους φαρμακοποιούς στο χώρο του συνεδρίου, μίλησε στο «Ε» για την προετοιμασία, αλλά και για τους στόχους της διοργάνωσης. Όπως σημείωσε: «το 2ο Φαρμακευτικό Συνέδριο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Σερρών γίνεται στην περιοχή μας και αυτό είναι προς τιμήν μας. Αποτελεί μία διοργάνωση που διεξάγεται με πολύ μεγάλο κόπο γιατί τα περιφερειακά συνέδρια δεν τα προτιμούν οι χορηγοί. Νομίζουμε ότι θα είμαστε ισάξιοι με αυτά που γίνονται στο κέντρο. Περιμένουμε να αυξήσουμε τις γνώσεις μας με τις εισηγήσεις που θα γίνουν, να αυξήσουμε τις γνώσεις μας, ώστε να έχουμε καλύτερη επιστημονική κατάρτιση για να μπορούμε να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη-ασθενή που επισκέπτεται το φαρμακείο».

Ακόμη, τόνισε ότι μέσω των εισηγήσεων και του διαλόγου: «επιδιώκουμε να αναδείξουμε τον ρόλο που παίζει ο φαρμακοποιός στην περίθαλψη, καθότι ο πολίτης πρώτα θα προστρέξει στο φαρμακείο για το πρόβλημά του και στη συνέχεια απευθύνεται στους υπόλοιπους κρίκους της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Επίσης, θέλουμε να αποκτήσουμε γνώσεις όσον αφορά στο μέλλον του φαρμακείου, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι της ύλης του φαρμακείου έχει περάσει στα σούπερ μάρκετ και αυτό είναι μεγάλη ζημία για το φαρμακείο. Εμείς προσπαθούμε να διευρύνουμε συνεχώς τις γνώσεις μας ώστε να αποδείξουμε στον πολίτη ότι κάθε φάρμακο πρέπει να το προμηθεύεται από το φαρμακείο και το φαρμακοποιό που έχει τις κατάλληλες γνώσεις».

Τις εγγραφές των συνέδρων ανέλαβαν οι κοπέλες της υποδοχής

Με αφορμή τη διεξαγωγή του συνεδρίου η κ. Κάλφα τόνισε τη σχέση που διαμορφώνεται ανάμεσα στους φαρμακοποιούς και τους πολίτες με βάση τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούν, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «φτάσαμε να έχουμε σχέση συγγένειας πλέον με τον πολίτη από όλες τις απόψεις» και εξήγησε ότι αυτή η σχέση αναπτύσσεται και σε σχέση με την παροχή των γνώσεων του φαρμακοποιού προς τον πολίτη-ασθενή, αλλά και για οικονομικούς λόγους. Όπως είπε: «το τεφτέρι επανήλθε, αφού πληρωνόμαστε όταν πληρώνονται οι συντάξεις, με αποτέλεσμα να έχουμε εδραιώσει σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στον φαρμακοποιό και τον πολίτη.

Με επιτυχία διοργανώθηκε στην Ξάνθη το 2ο Φαρμακευτικό Συνέδριο ΑΜΘ
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…