Διοργανώθηκε άσκηση επί χάρτου με σεισμό, πυρκαγιά και διάσωση με τη συμμετοχή της Διεύθυνσης Πολιτικής προστασίας, του ΔΠΘ, της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ και εθελοντών φοιτητών
Συμμετείχαν και επισκέπτες φοιτητές από χώρες του εξωτερικού. Ικανοποίηση απ’ όλους και πολύπλευρα οφέλη για τους φοιτητές
Συναγερμός για σεισμό «σήμανε» χθες στο νέο κτήριο των Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής, στο πλαίσιο άσκησης που πραγματοποιήθηκε από το τμήμα του ΔΠΘ και τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ξάνθης. Η άσκηση περιλάμβανε τη διαχείριση κατάστασης σεισμού με πυρκαγιά, καθώς και διάσωση ατόμου από την ταράτσα του τρίτου ορόφου κτηρίου του τμήματος. Σε αυτή συμμετείχαν το ΔΠΘ, η Πολιτική Προστασία, η Πυροσβεστική, το ΕΚΑΒ και εθελοντές φοιτητές, με πολύτιμη τη συνεισφορά της φοιτητικής ομάδας των Πολιτικών Μηχανικών IACES LC Xanthi.
Άσκηση-«γάντι» για τους φοιτητές του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών
Η άσκηση ωστόσο, είχε πολύπλευρο χαρακτήρα για τους φοιτητές του τμήματος των Πολιτικών Μηχανικών. Με πρωτοβουλία του επίκουρου καθηγητή Ιωάννη Δόκα, διοργανώθηκε μία τριήμερη δράση, όπου οι φοιτητές κλήθηκαν να προσεγγίσουν, τόσο με θεωρητικό όσο και βιωματικό τρόπο την επιστήμη του πολιτικού μηχανικού και τη διαχείριση κρίσεων. Εξαιρετική ήταν η συγκυρία της παρουσίας 15 περίπου φοιτητών από χώρες του εξωτερικού, όπως Τουρκία, Γερμανία, Σερβία, Πορτογαλία, Ρουμανία, ως φιλοξενούμενοι της IACES, οι οποίοι και συμμετείχαν, οπότε το σύνολο των δράσεων πραγματοποιήθηκαν στην αγγλική γλώσσα.
Την πρώτη μέρα οι φοιτητές παρακολούθησαν παρουσιάσεις και οι εθελοντές χωρίστηκαν σε ομάδες αναλαμβάνοντας ξεχωριστές αρμοδιότητες και λαμβάνοντας σχετικές οδηγίες. Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε παρουσίαση ΚΑΡΠΑ από το ΕΚΑΒ και ξεκίνησε η άσκηση επί χάρτου, όπου οι εθελοντικές ομάδες ανέλαβαν η καθεμία το πόστο που είχε οριστεί.
Η διάσωση από την ταράτσα έγινε με καλαθοφόρο της Πυροσβεστικής, η οποία επόπτευσε και την κατάσβεση πυρκαγιάς από φοιτητές, στο πλαίσιο πάντα της άσκησης.
Για τους φοιτητές ωστόσο, η άσκηση δεν τελείωσε, αφού σήμερα θα κληθούν να εκτιμήσουν τη στατικότητα του κτηρίου, μετά το «σεισμό», με βάση την εκτίμηση της τρωτότητας που είχαν ήδη κάνει και μέσω των «τεχνητών» ρωγμών που έγιναν για χάρη της άσκησης.
Πάντρεμα της επιστήμης του μηχανικού με τη διαχείριση κρίσεων
Την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση, τη συμμετοχή και την αποτελεσματικότητα της δράσης μετέφερε στο «Ε» ο εποπτεύων επ. καθηγητής κ. Γιάννης Δόκας, με Γνωστικό Αντικείμενο: Ασφάλεια και Απόδοση Συστημάτων Μηχανικού, ο οποίος εξήγησε ότι οι πρώτες σκέψεις γι’ αυτή την άσκηση ξεκίνησαν τον Οκτώβριο και τον Ιανουάριο δρομολογήθηκαν οι πρώτες επαφές. «Χρειάστηκε χρόνος για να ζυμωθεί η ιδέα και να καθοριστούν οι τεχνικές προδιαγραφές», σημειώνει ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι βασικός στόχος ήταν να δοθεί βαρύτητα στην επιστήμη του μηχανικού και πώς αυτή συνδέεται με τη διαχείριση έκτακτων περιστατικών. «Έτσι, επικεντρωθήκαμε στο νόημα του συντονισμού, την καταγραφή των ευπαθειών του κτηρίου πριν το σεισμό, αλλά και την εκτίμηση της στατικότητας στη συνέχεια, ώστε με βιωματικό τρόπο οι φοιτητές να αντιληφθούν τα ζητήματα ασφάλειας και διαχείρισης κρίσεων για το επάγγελμα του μηχανικού», ανέφερε ο ίδιος.
Η πόλη χρειάζεται και άλλες ανάλογες ασκήσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους
Ολοκληρώνοντας την άσκηση επί χάρτου ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Ξάνθης κ. Γιώργος Καφούτης, εξήγησε τα πολλαπλά οφέλη ανάλογων ασκήσεων, εξαίροντας την πρωτοβουλία και εξηγώντας ότι η εμπειρία αυτών των ασκήσεων είναι πολύτιμη, προκειμένου να διαπιστώνεται ο βαθμός συνεργασίας των φορέων, η ανταπόκριση, η ετοιμότητα των πολιτών, αλλά και μέσω της αποτίμησης να βελτιώνονται τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Όπως σημείωσε, εφόσον πραγματοποιηθούν ασκήσεις και υπάρχει μία σχετική εξοικείωση σε φορείς και επιχειρήσεις θα υπάρχει η δυνατότητα να διεξάγονται και χωρίς προειδοποίηση. Γι’ αυτό κάλεσε κάθε ενδιαφερόμενο δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα να επικοινωνήσει με τη διεύθυνση, προκειμένου να πραγματοποιηθούν και άλλες τέτοιες ασκήσεις.
Ενθουσιασμός και βιωματική γνώση για τους συμμετέχοντες φοιτητές
Τον ενθουσιασμό των φοιτητών μας μετέφερε η Ναταλία Άλπα από τη φοιτητική ομάδα IACES LC Xanthi, που είχε ενεργό συμμετοχή σε όλη τη διαδρομή της δράσης. «Άρεσε πάρα πολλοί και τους ξένους φοιτητές, αλλά και στους υπόλοιπους, γιατί ήταν κάτι πολύ διαφορετικό και πολύ διαδραστικό. Ασχοληθήκαμε με κάτι που είναι πραγματικά πάνω στο αντικείμενό μας, και το βλέπουμε ελάχιστα», σημείωσε η Ναταλία, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι εκτός από πολύ ενδιαφέρον, ήταν πολύ κατά στημένο, προετοιμασμένο και οργανωμένο.
Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr