Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Σουσάμι: Ένας κρυμμένος «θησαυρός»

Σουσάμι: Ένας κρυμμένος «θησαυρός»

0

Για την υγεία του καταναλωτή και για την …τσέπη του παραγωγού. Απαιτητική αλλά προσοδοφόρα η καλλιέργεια σουσαμιού άρχισε να αναβιώνει δειλά- δειλά στο νομό μας

 

Ταχίνι: «από τη γη στο χέρι». Μια «έκρηξη γεύσης», μια υγιεινή επιλογή με πολλές εφαρμογές

 

 

Αν η περίφημη φράση «σουσάμι άνοιξε» σας παραπέμπει στις «Χίλιες και μια νύχτες και στα Παραμύθια της Χαλιμάς», η φράση « χρυσό σουσάμι», δεν είναι διόλου ….παραμύθι! Το σουσάμι που είναι γνωστό από τους αρχαίους χρόνους και στην Ινδία θεωρείται «βασιλιάς των σπόρων», στην χώρα μας είχε εγκαταλειφθεί ως καλλιέργεια από τις αρχές της δεκαετίας του 70 όταν εισέβαλαν δυναμικά οι συμβατικές καλλιέργειες του βαμβακιού και του καλαμποκιού. Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα από τότε που έχει αναγνωριστεί η διατροφική του αξία και τα προϊόντα μεταποίησης του σουσαμιού όπως το ταχίνι συγκαταλέγονται μεταξύ των “super foods” επιχειρείται μια προσπάθεια αναβίωσης της καλλιέργεια κυρίως από νέους και «ψαγμένους» αγρότες που επιχειρούν αναδιάρθρωση των καλλιεργειών τους καθώς η ζήτηση του προϊόντος αυξάνεται και η τιμή τους επίσης σε αντίθεση με τις συμβατικές καλλιέργειες των σιτηρών που οι τιμές τους περνούν περίοδο παρατεταμένης ύφεσης, λόγω και του μεγάλου ανταγωνισμού.

Έχει λεφτά το σουσάμι….

Στο νομό μας η αναβίωση της καλλιέργειας του σουσαμιού ξεκίνησε δειλά – δειλά πριν 2 – 3 χρόνια από ένα παραγωγό του κάμπου που φύτευσε πειραματικά και για δική του χρήση σουσάμι. Στην αρχή μάλιστα δέχτηκε ειρωνικά σχόλια από τους συναδέλφους του αγρότες αλλά όταν τους είπε πόσα έβγαλε από το σουσάμι και το ταχίνι έτριβαν τα μάτια του! Ένας από αυτούς που …ζήλεψαν και ακολούθησαν την καινοτόμα ιδέα  ήταν και ο πρόεδρος του συλλόγου Αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης ο οποίος καλλιεργεί για 2η χρονιά σουσάμι, ξεκινώντας από 10 και 17 στρέμματα ενώ ετοιμάζεται μέσα στον Μάιο να καλλιεργήσει έως και 50 στρέμματα. Κι αυτό γιατί όπως μας λέει: «είναι μεν μια καλλιέργεια που έχει κόστος και απαιτεί εργατικά χέρια αλλά αφήνει και εισόδημα». Όπως εξηγεί από 17 στρέμματα έβγαλε παραγωγή 1.700 κιλά. Αν υπολογίσει κανείς ότι η αναλογία σουσαμιού – ταχινιού είναι 1 προς 1 και το ένα κιλό ταχίνι πωλείται σε μέση τιμή 10 ευρώ το κιλό, αυτό σημαίνει ο κ. Δαλάτσης έχει κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος καθώς αν αφαιρεθούν τα συνολικά έξοδα παραγωγής και μεταποίησης που είναι περίπου στα 3,50 ευρώ ανά κιλό, τότε έχει καθαρό κέρδος 6,50 ευρώ ανά κιλό. Και το ερώτημα είναι ποια από τις συμβατικές καλλιέργειες αφήνει καθαρό κέρδος 6,50 ευρώ το κιλό; «Σχεδόν καμιά από τις γνωστές», απαντά ο κ. Δαλάτσης.

Ταχίνι: «από τη γη στο χέρι»

Όπως αναφέρει ο κ. Δαλάτσης ο ίδιος καλλιεργεί ντόπια ποικιλία και δεν αγοράζει σπόρους καθώς κάθε χρόνο κρατά ένα μέρος της παραγωγής για τον επόμενο χρόνο. Διαθέτει και στην πρωτογενή μου μορφή το προϊόν του δηλαδή τον σπόρο του σουσαμιού κυρίως σε φούρνους αλλά και παντοπωλεία που πωλούν λιανικώς και χωρίς τυποποίηση. Κυρίως όμως τον ενδιαφέρει η μεταποίηση του σουσαμιού απ΄ όπου παίρνει το ταχίνι. Έτσι συνεργάζεται με ένα εργαστήριο που αλέθει το σουσάμι και παράγει το ταχίνι ενώ το έχει τυποποιήσει με την ονομασία «από τη γη στο χέρι». Πρόκειται για μια καλαίσθητη ιδιόχειρη ετικέτα που έχει φιλοτεχνήσει η ανιψιά του και κοσμεί το γυάλινο βάζο με το ταχίνι. Σ’ ότι αφορά την γεύση του είναι αυθεντική «γεμάτη» γεύση χωρίς καμιά απολύτως παρέμβαση ή πρόσμιξη έχει παχύρευστη υφή και είναι πολύ εύγεστη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο φαγητό ως ντρέσικγκ σε σαλάτες ή σε φαγητά αντί για βούτυρο, είναι ιδανικό για παρασκευές τύπου κέικ και healthy γλυκά όπως μπάρες (τα γλυκά των αθλούμενων), ενώ μαζί με μέλι ή πετιμέζι ή χαρουπόμελο και κακάο δίνει μια «έκρηξη γεύσης» και είναι από τις πιο υγιεινές επιλογές για πρωινό, για όσους προσέχουν την διατροφή τους και την υγεία τους.

 

Οι ευεργετικές ιδιότητες του σουσαμιού και των παραγώγων του

Για να ανακεφαλαιώσουμε:

Το σουσάμι

Είναι πλούσιο σε αμινοξέα

Περιέχει πολυακόρεστα λιπαρά οξέα

Βιταμίνη Β1, Β2, νιασίνη

Βιταμίνη Ε

Ασβέστιο

Σίδηρο

Φώσφορο

Μαγνήσιο

Ψευδάργυρο

Σελήνιο

Η κατανάλωση σουσαμιού και των προϊόντων του:

Ενισχύουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

Προλαμβάνουν τον καταρράκτη

Βοηθούν στην αντιμετώπιση του διαβήτη

Βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Καταπολεμούν την υπέρταση

Συντείνουν στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης

Συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ήπατος

Συμβάλλει στην αντιοξειδωτική λειτουργία του οργανισμού

Καταπολεμούν την χοληστερίνη

Τέλος κάνει καλό στην …τσέπη των αγροτών αφού συν όλα αυτά είναι και μια προσοδοφόρα καλλιέργεια!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…