Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Superleague: Οι καλύτερες ομάδες της σεζόν με βάση τους αριθμούς

Superleague: Οι καλύτερες ομάδες της σεζόν με βάση τους αριθμούς

0

Πιο αποτελεσματική ομάδα η Ξάνθη σε ποσοστό γκολ ανά τελικές προσπάθειες

Το πρωτάθλημα τελείωσε, η πρωτιά στους σκόρερ κρίθηκε και η σεζόν 2017/18 στη Superleague Σουρωτή έκλεισε, επεισοδιακά, με διακοπές, αναβολές, αφαιρέσεις βαθμών και δικαστικές μάχες, που επισκίασαν τις αγωνιστικές. Από τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα και το τελικό πανόραμα του πρωταθλήματος είναι τα στατιστικά, τόσο σε επίπεδο ομάδων, όσο και παικτών. Εκεί εντοπίζονται πρωτιές και αριθμοί, άλλοι άξιοι προσοχής και φυσικά άλλοι αναμενόμενοι.

Ακολουθούν αναλυτικά οι πρώτοι πέντε στις εξής κατηγορίες: Γκολ, Τελικές προσπάθειες, γκολ/τελικές, ασίστ, γεμίσματα, πάσες, λάθη, κλεψίματα, αποκρούσεις.

ΓΚΟΛ: Στην παραγωγικότητα των συλλόγων στο σκοράρισμα, φέτος παρατηρήθηκε το εξής παράδοξο: αυτή που είχε την καλύτερη επίθεση, δεν στέφθηκε πρωταθλήτρια. Ο Ολυμπιακός σκόραρε 63 φορές και τερμάτισε 3ος και μακριά από την κορυφή, την οποία κατέκτησε η ΑΕΚ με 13 γκολ λιγότερα (50) κι αντίστοιχα 9 από τον ΠΑΟΚ (59)!

Είναι εντυπωσιακό πως οι Πειραιώτες σκοράρουν περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα για 8η συνεχόμενη σεζόν, αλλά είναι η πρώτη αυτή που χάνουν τον τίτλο. Τη σεζόν 2009/10  ο Παναθηναϊκός είχε την κορυφαία επίθεση με 54 τέρματα και κατέκτησε την πρώτη θέση, ενώ στην εποχή της Superleague, πρέπει να πάμε στην σεζόν 2008/09 για να βρούμε την ομάδα που τερματίζει πρώτη, να μην έχει την καλύτερη επίθεση. Συγκεκριμένα, τότε, ο Παναθηναϊκός είχε σκοράρει 51 γκολ, εντούτοις κατετάγη 3ος και ο Ολυμπιακός με 50 πρώτος.

ΤΕΛΙΚΕΣ: Στις τελικές προσπάθειες, η ΑΕΚ παίρνει την πρώτη θέση, με οριακή διαφορά πάντως από τις υπόλοιπες ομάδες. Ο Ολυμπιακός είναι δεύτερος και ο ΠΑΟΚ τρίτος, ενώ όπως και στα γκολ, την 5αδα συμπληρώνουν οι ομάδες που κέρδισαν ευρωπαϊκό εισιτήριο, δηλαδή ο Ατρόμητος και ο Αστέρας Τρίπολης. Δεν είναι τυχαίο πως οι πρώτες ομάδες της βαθμολογίας ήταν αυτές με τη μεγαλύτερη παραγωγή φάσεων. Αξίζει να αναφερθεί πάντως πως η στατιστική υπηρεσία της Superleague μετράει ως τελικές ΤΑ ΠΑΝΤΑ, ακόμα κι ένα σουτ 15 μέτρα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι, επομένως το δείγμα δεν είναι αρκετά αξιόπιστο.

ΓΚΟΛ/ΤΕΛΙΚΕΣ: Στην επόμενη κατηγορία, που εντοπίζει την ευστοχία των ομάδων, έχουμε την «είσοδο» μιας νέας ομάδας στο γκρουπ. Η Ξάνθη, με ένα γκολ ανά 7.2 τελικές, αντικαθιστά τον Αστέρα και εντοπίζεται μάλιστα ψηλότερα στη λίστα από την ΑΕΚ και τον Ατρόμητο. Πιο εύστοχη ομάδα είναι ξανά ο Ολυμπιακός, με τον ΠΑΟΚ να ακολουθεί με διαφορά στήθους.

ΑΣΙΣΤ: Στις ασίστ καταγράφεται η πρώτη «πρωτιά» του ΠΑΟΚ, που τη μοιράζεται μαζί με τον Ολυμπιακό. Οι συνήθεις ύποπτοι σε ό,τι αφορά τις επιθετικές επιδόσεις (Ατρόμητος, ΑΕΚ, Αστέρας) συμπληρώνουν τη λίστα με τους καλύτερους.

ΠΑΣΕΣ: Ξανά πρώτος ο Ολυμπιακός, με τους παίκτες του να κυκλοφορούν περισσότερο τη μπάλα, ανεξάρτητα βέβαια με την τελική κατάληξη των προσπαθειών του. Εντύπωση προκαλεί η απουσία του ΠΑΟΚ από την πρώτη πεντάδα.

ΛΑΘΗ: Εδώ το τοπίο αναδιατάσσεται αρκετά, με τον Πανιώνιο να παίρνει την αρνητική πρωτιά. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η παρουσία του Μασούντ στους «κυανέρυθρους» στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος, ενός παίκτη ποιοτικού και κομβικού στην ανάπτυξη, με πολλά όμως καταγεγραμμένα λάθη στις πάσες και τις μεταβιβάσεις του. Ο Ιρανός είναι 4ος στη συνολική λίστα των παικτών με 152 και η υποχώρησή του μάλλον οφείλεται στο γεγονός πως δεν έπαιξε πολύ στην ΑΕΚ, αφού μέχρι τον Δεκέμβριο ως κάτοικος Πλατείας ήταν πρώτος!

ΚΛΕΨΙΜΑΤΑ: Στα κλεψίματα, μια κατηγορία με σαφή αμυντικό χαρακτήρα, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική. Ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει την πρωτιά με διαφορά, η Ξάνθη ακολουθεί, λίγο πιο κάτω είναι η ΑΕΛ κι από κοντά η Κέρκυρα, που πάντως δεν παρέμεινε στην κατηγορία και ο Λεβαδειακός.

ΑΠΟΚΡΟΥΣΕΙΣ: Στις αποκρούσεις ξεχωρίζει η Λαμία στην πρώτη θέση, με ατού την παρουσία του αναγεννημένου Νίκου Παπαδόπουλου κάτω από τα δοκάρια της. Δεύτερος ο Πανιώνιος, με τον Κότνικ να κάνει επίσης εξαιρετική σεζόν, ενώ τρίτος ήταν ο Απόλλων Σμύρνης, που είχε τον Τσόβιτς και τον Χουάντερσον να υπερασπίζονται την εστία του. Ο Πλατανιάς των 65 γκολ παθητικού βρίσκεται 4ος και η υψηλή θέση του αποτυπώνει και την πίεση που υπέστησαν φέτος οι κακοί Κρητικοί. Τέλος, η ΑΕΛ βρίσκεται στην πέμπτη ψηλότερη θέση.

Πηγή: Gazetta

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έκανε το 1-1 με την ΧΑΝΘ ο Λεύκιππος επικρατώντας με 70-54

Αύριο το καθοριστικό παιχνίδι στη Θεσσαλονίκη Ο Λεύκιππος έκανε ένα καταπληκτικό παιχνίδι …