Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, 18 Μαΐου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, 18 Μαΐου 2018

0

 Αδέσποτων συνέχεια
Με αφορμή την επίθεση αδέσποτου σκύλου σε άτομο της οικογένειας της Εφημερίδας, δεχτήκαμε και κάποια τηλεφωνήματα ομοιοπαθών. Τελικά αυτοί που υπέστησαν επίθεση από αδέσποτο σκύλο είναι αρκετοί. Άλλοι κάνουν καταγγελία και δημοσιοποίηση της λαχτάρας που τράβηξαν, κι άλλοι όχι. Κάποιος μάλιστα μας έδωσε κι ένα ενδιαφέρον στοιχείο που δεν το γνωρίζαμε. Μας ενημέρωσε πως τα περισσότερα θύματα επιθέσεων είναι οι ποδηλάτες και οι οδηγοί μοτοποδηλάτων! Υπάρχουν κάποια σημεία που οι επιθέσεις αυτές είναι σε ιδιαίτερα υψηλή συχνότητα. Προφανώς κάποιος σημαντικός λόγος θα υπάρχει για την ιδιαιτερότητα αυτή. Όσο δε θα πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι και κλείσουν τα σχολεία και οι νέες και νέοι κυκλοφορούν με τα ποδήλατά τους, τόσο θα αυξηθούν τα κρούσματα επιθέσεων.
Γ.Δ.


Ελευθέρια Θράκης
Το έχουμε επισημάνει κι άλλες φορές αλλά δεν υπήρξε ενδιαφέρον ν’αντιμετωπιστεί κι έτσι διαιωνίζεται η υπόθεση. Αφορά δε το σχόλιό μας στην με διαφορετική ημερομηνία εορτασμό της επετείου απελευθέρωσης της Θράκης από τους Βούλγαρους το 1919. Εμείς τη γιορτάζουμε στις 4 Οκτωβρίου 1919, η Κομοτηνή και η Αλεξανδρούπολη στις 14 Μαΐου 1920! Γνωρίζουμε τις απόψεις που υπάρχουν τόσο από πλευράς Ξάνθης όσο και των υπολοίπων. Όμως κάπου κάποιοι ή κάνουν ιστορικό λάθος ή ερμηνεύουν κάποια γεγονότα διαφορετικά. Ένας γεωγραφικός χώρος και να γιορτάζει την επέτειο απελευθέρωσής του δύο ημερομηνίες, ε, είναι κάπως…
Γ.Δ.


Βόλτα στην παλιά Πισίνα το 1950. Από αριστερά: Τάκης Μιχαλόπουλος, Νίκος Ταμίας, Ζαχαρίας Σαραλέκος (αρχείο Βίκυ Μιχαλοπούλου)

Ενότητα στην πράξη
Οφειλόμενη παραδοχή. Μετά την ολοκλήρωση των εκλογών για την νέα Νομαρχιακή και των λοιπών οργανώσεων της Ν.Δ. υπήρξε δήλωση του ανθυποψηφίου για τη θέση του προέδρου της ΝΟΔΕ Ηλία Οικονόμου. Οφείλουμε μετά την ανάγνωσή της και τη δημοσιοποίησή της  να πούμε, κι όχι μόνον εμείς, πως ήταν μία δήλωση ενότητας, ευπρέπειας και συνέπειας. Με τις οποίες ίδιες αρχές έδωσε και τον αγώνα του ενώ δήλωσε δε ότι παραμένει απλό μέλος και θα συνεχίσει να υπηρετεί την παράταξη.
Λόγια απλά, ανθρώπινα και ειλικρινά. Αυτά που πρέπουν και χρειάζονται στις πολιτικές παρατάξεις.
Γ.Δ.


Εγκαταλείπουν την προσπάθεια;
Το ερώτημα τέθηκε από Αβδηρίτες και ήταν σύντομο και καθαρό. Τηλεφώνησαν στην εφημερίδα και μας ρώτησαν εάν εγκαταλείφθηκε το θέμα, η υπόθεση για το αρχαίο θέατρο Αβδήρων. Τους απαντήσαμε όσα γνωρίζαμε για τις προσπάθειες της εδώ Εφορείας Αρχαιοτήτων, τις διερευνητικές τομές που έγιναν και οι οποίες δεν ήταν ιδιαίτερα θετικές, για το ρόλο του «Διαζώματος», για το ενδιαφέρον της αρχαιολόγου Ντίνας Καλιντζή και βέβαια τη σιωπή ασυρμάτου από το δήμο Αβδήρων σήμερα, σε αντίθεση με το παρελθόν από Τσακίρη και Τσολακίδη. Αυτά γνωρίζουμε, αυτά απαντήσαμε και μακάρι να υπάρχουν κάποια νεότερα στοιχεία για το αρχαίο θέατρο Αβδήρων.
Πάντως οφείλουμε να πούμε πως η λεηλασία που έγινε στις κερκίδες με την αφαίρεσή τους στα χρόνια που ακολούθησαν ήταν φοβερή. Ίσως να συνετέλεσε σ’ αυτήν ότι το θέατρο ήταν κατασκευασμένο σε πεδινή και εύκολα προσβάσιμη περιοχή. Αν όμως υπάρχουν συμπληρωματικές πληροφορίες για την τύχη του αρχαίου θεάτρου και την ανάδειξή του ευχαρίστως να τις δημοσιεύσουμε.
Γ.Δ.


Η ασυνειδησία συνεχίζεται
Οι προσεκτικοί συμπολίτες θα έχουν προσέξει, κυρίως όσοι κυκλοφορούν στο κέντρο πεζοί, ότι κάποιοι ασυνείδητοι οδηγοί, συμπολίτες μας, συνεχίζουν να σταθμεύουν μπροστά στις ράμπες αναπήρων και ατόμων με κινητικά προβλήματα. Ακόμη, κάποιοι άλλοι «έξυπνοι» παρκάρουν το όχημά τους στις καθορισμένες θέσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες, κυρίως κινητικές. Και στις δύο περιπτώσεις η γαϊδουριά των συμπολιτών συνεχίζεται λόγω της ανοχής των αρμοδίων αρχών, δηλαδή της αστυνομίας.
Διαπίστωση θλιβερή: Δεν έχει τέλος η αναισθησία κάποιων οδηγών. Κάποιων που στερούνται αγωγής, ανθρωπιάς και αισθήματος ευθύνης σε κανονισμούς και υποχρεώσεις.
Ανάλγητοι άνθρωποι, αγνοούν το πρόβλημα των άλλων, αρκεί να εξυπηρετηθούν αυτοί.
Γ.Δ.


Ράμπες έγιναν, σεβασμός!
Το παραπάνω σχόλιο ας ελπίσουμε ότι θα γίνει αιτία και αφορμή να συνετιστούν κάποιοι συμπολίτες που συμπεριφέρονται απάνθρωπα σε αυτούς που έχουν ανάγκη κάποιων ευκολιών. Αφορμή λάβαμε από τις ράμπες και διόδους που κατασκεύασε ο δήμος πέριξ της πλατείας Ελευθερίας για να διευκολύνει μητέρες με καρότσια, άτομα μεγάλης ηλικίας, άτομα με αναπηρικά αμαξίδια κλπ.
Ευελπιστούμε ότι θα παραμένουν τα σημεία αυτά ελεύθερα και προσβάσιμα για όσους τα χρειάζονται. Γενικώς η πόλη μας δεν είναι φιλική προς τα ΑμΕΑ, τους ηλικιωμένους, τις μητέρες. Κάποια μικρά βήματα ξεκίνησαν, ας μείνουν και ας μην τα «καταργήσουν» διάφορα έξυπνα γαϊδούρια και απολίτιστα δίποδα…
Γ.Δ.


Διαπίστωση
Ιδού η παρενέργεια της πολιτικής της τουρκικής πλευράς μετά τη σύλληψη και φυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κων/νου Χατζημιχαήλ υπήρξε το μήνα Μάρτιο μείωση των αφίξεων Τούρκων από τις Καστανιές κατά 50%. Ενώ, σε αντίθεση, ανεπηρέαστη παραμένει η ροή αφίξεων στους Κήπους. Όπου μάλιστα υπάρχει και μια μικρή αύξηση. Αυτή η διαφορά μεταξύ των δύο σημείων των συνόρων έχει την ερμηνεία και βρίσκεται στο γεγονός ότι οι αφίξεις στους Κήπους αφορούν επισκέψεις αστικού πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης που δε φαίνεται να επηρεάζονται αρνητικά από την ένταση των σχέσεων των δύο χωρών.
Γ.Δ.


Τον Τάσο Τεφρωνίδη προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για υποψήφιο δήμαρχο στην Ξάνθη
Ο συμπολίτης μας Τάσος Τεφρωνίδης, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός είναι ο «εκλεκτός» του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο Ξάνθης. Το ανακοίνωσε επίσημα ο γραμματέας Γιώργος Χατζηθεοδώρου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης σε ξενοδοχείο της πόλης. Με την κίνηση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ένα «άνοιγμα» για συνεργασία εκτός του στενού κομματικού κλοιού και σε επαγγελματικούς χώρους εκτός δημοσίου που είναι ο προνομιακός του πολιτικός χώρος. Να σημειώσουμε ότι ο κ. Τεφρωνίδης είναι ένας ενεργός πολίτης με άποψη και εκτός των άλλων είναι γνωστός στην κοινωνία της Ξάνθης  από τη δραστηριότητά του με την συλλογή και ανάρτηση στο fc  παλαιών φωτογραφιών της Ξάνθης.
Εκ πρώτης όψεως είναι μια καλή πρόταση αλλά χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για να πέσει το κάστρο της Δεξιάς στον δήμο Ξάνθης.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Μαρτίου 2024

Δήμος δικαίου Ένα ζήτημα δικαίου για τους δημότες πρέπει να εξετάσει άμεσα ο δήμος Ξάνθης …