250 γρ. φασόλια κόκκινα
400 γρ. χωριάτικα λουκάνικα
100 ml ελαιόλαδο
2 μέτρια πράσα
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
200 ml γλυκό λευκό κρασί
200 ml χυμός πορτοκαλιού
1 κονσέρβα ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια
1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
ελάχιστο τσίλι σε σκόνη ή καυτερό μπούκοβο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μουσκεύουμε αποβραδίς τα φασόλια και την επομένη τα βάζουμε να πάρουν μια βράση. Ξαφρίζουμε και αφού βράσουν για 20-30 λεπτά τα στραγγίζουμε.
Ζεσταίνουμε καλά την κατσαρόλα και ρίχνουμε σκέτα τα λουκάνικα ολόκληρα, τηγανίζοντας για μερικά λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να βγάλουν το λίπος τους. Τα κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Αφού σκουπίσουμε την κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια, για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 1 λεπτό για να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού, τα ντοματάκια με το χυμό τους και τον πελτέ. Ανακατεύουμε καλά και ρίχνω τα στραγγισμένα φασόλια και 500 ml νερό. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το τσίλι, αφήνοντας να πάρει το μείγμα μια βράση για 5 λεπτά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C κι αδειάζουμε τα φασόλια σ’ ένα ταψάκι ή γάστρα, σκεπάζοντας με αλουμινόχαρτο ή καπάκι. Ψήνουμε για μια ώρα, στη συνέχεια προσθέτουμε τα λουκάνικα και συνεχίζουμε άλλα 30 λεπτά το ψήσιμο χωρίς καπάκι μέχρι να χυλώσει η σάλτσα.