Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Ταξίδι στον κόσμο του Νίκου Καζαντάκη

Ταξίδι στον κόσμο του Νίκου Καζαντάκη

0

Το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 «Πάνω απ’ όλα το έργο», με σκηνοθέτιδα την ξανθιώτισσα Τάνια Χατζηγεωργίου. Μαρτυρίες, διηγήσεις και αναμνήσεις μας φέρνουν πιο κοντά στη ζωή του κορυφαίου Έλληνα διανοητή

Θα προβληθεί τη Δευτέρα στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει το ταξίδι του σε φεστιβάλ και αίθουσες προβολής της Ελλάδας, της Ευρώπης και όχι μόνο

Την ευκαιρία να γνωρίσουν καλύτερα τον Άνθρωπο Νίκο Καζαντζάκη θα έχουν όσοι επιλέξουν να βρεθούν στο χώρο του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης το βράδυ της Δευτέρας στις 21.00, όπου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ της σκηνοθέτιδας και πατριώτισσας Τάνιας Χατζηγεωργίου «Πάνω απ’ όλα το έργο», που ήδη ξεκίνησε το ταξίδι του σε διάφορα φεστιβάλ και αίθουσες της Ευρώπης και όχι μόνο.

Οι συντελεστές

Το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ3 «Πάνω απ’ όλα το έργο», που προβλήθηκε στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης , είναι αφιερωμένο στον Νίκο Καζαντζάκη, τον σπουδαίο συγγραφέα και στοχαστή. Αναφέρεται μέσα από διάφορες μαρτυρίες και τοποθετήσεις για τις πτυχές της ζωής και του έργου του, για την αλήθεια της προσωπικής του πορείας. Η σκηνοθεσία είναι της Τάνιας Χατζηγεωργίου. Η  έρευνα – δημοσιογραφική και μουσική επιμέλεια είναι του Αλέξανδρου Τριανταφύλλου και της Ηλιάννας Σκουλή. Πρωτότυπη μουσική έγραψε ο Αλέξανδρος Τριανταφύλλου. Η εικονοληψία είναι των Γιώργου Παναγιωτάκη, Τέλη Μεταξά, Κώστα Σταματίου, Γιάννη Παρίση και Νίκου Σταυρόπουλου. Το μοντάζ επιμελήθηκε ο Γιάννης Ουρουντζόγλου. Η διεύθυνση παραγωγής είναι της Βίλης Κουτσουφλιανιώτη.

Μαρτυρίες και αναμνήσεις μιας συναρπαστικής διαδρομής, αυτής του Νίκου Καζαντζάκη

Η ίδια η σκηνοθέτις μιλώντας στο «Ε» αναφέρθηκε στην προσέγγιση που επιλέχθηκε, στην πρόκληση που αποτέλεσε και στο ταξίδι που τελικά προσέφερε στους συντελεστές. «Δώσαμε βαρύτητα στον άνθρωπο. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάρα πολλές έρευνες και ντοκιμαντέρ για το Νίκο Καζαντζάκη, ως φιλόσοφο, συγγραφέα και διανοούμενο. Εμείς επιλέξαμε να ακολουθήσουμε τα πρώτα του βήματα και να ανακαλύψουμε τι τον έκανε διαφορετικό, πώς η προσωπική του ζωή επηρέασε τα έργα και τη διαδρομή του. Έτσι, μιλήσαμε με ανθρώπους που τον γνώρισαν σε μικρή ηλικία ή άκουσαν διηγήσεις γι’ αυτόν από δικούς τους ανθρώπους», σημειώνει η Τάνια Χατζηγεωργίου, περιγράφοντας την αναζήτηση στα ερεθίσματα και τις εμπειρίες του κορυφαίου κρητικού διανοητή.

Η κάμερα επιστρέφει στο χωριό Κράσι Ηρακλείου όπου ο Καζαντάκης πήγαινε διακοπές με την πρώτη του γυναίκα Γαλάτεια Αλεξίου, πώς εκεί ήρθε σε επαφή με τη φύση και πόσο τον βοήθησε η επαφή με τους ανθρώπους του χωριού και του μόχθου. Ακόμη, περνάει δίπλα από τους καλόγερους, με τους οποίους ο Καζαντζάκης είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με το «άλλο», αλλά και πώς επέδρασαν στη σκέψη του οι συζητήσεις με τους διανοούμενους που επισκέπτονταν τον οικισμό. Ενδιαφέροντα στοιχεία δίνονται ακόμη, μέσα από την πορεία του με την πρώτη του σύντροφο, που ήταν από πολύ μορφωμένη οικογένεια του Ηρακλείου, με την οποία έζησε στην Αθήνα –εκείνα τα χρόνια- για αρκετό διάστημα πριν παντρευτούν. Ένα μεγάλο μέρος της έρευνας έγινε και στην Αίγινα, όπου ο Νίκος Καζαντάκης έζησε αρκετά χρόνια με τη δεύτερη σύντροφό του Ελένη Σαμίου και συνέγραψε αρκετά από τα έργα που τον έκαναν παγκόσμιο.

Μέσα από διηγήσεις και αναμνήσεις ο θεατής έρχεται σε επαφή με τα ταξίδια του Καζαντάκη, τη μανία και την αγάπη του για τις λέξεις, τη σχέση του με το θεό, τις εμπειρίες συγγενών και φίλων, ακόμη και με τα «χρώματα» της ημέρας του θανάτου του, μέσα από τη μαρτυρία ενός ανθρώπου που σαν παιδί του έλεγε τα κάλαντα και παραβρέθηκε νέος επίσης στην κηδεία του.

Στο διαγωνιστικό του φεστιβάλ του Λονδίνου στις 15/5

Το ντοκιμαντέρ «Πάνω απ’όλα το έργο» ταξιδεύει ήδη σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας τα Γρεβενά, την Κοζάνη, την Ιτέα, τη Νάξο, την Αμοργό, αλλά και μέσω του ΥΠΕΞ ήδη εκφράστηκε ενδιαφέρον από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, την Αλβανία και το Μαρόκο. Ήδη μεταφράστηκε στα αγγλικά και προβλέπεται να μεταφραστεί σε γαλλικά και αραβικά. Ακόμη, συμπεριλαμβάνεται στο διαγωνιστικό του φεστιβάλ του Λονδίνου, στις 15 Μαΐου.

Υπάρχει δε, η δυνατότητα σχολεία και ομάδες να απευθύνουν σχετικό αίτημα στην ΕΡΤ για να μπορέσουν να το προβάλουν.

«Ξεκινήσαμε από μια απλή ιδέα για ένα αφιέρωμα με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από το θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη και οδηγηθήκαμε σε ένα ταξίδι, που αποτέλεσε για μας μια ιδιαίτερη πρόκληση», σημειώνει καταληκτικά η Τάνια Χατζηγεωργίου, που αναμένει με ιδιαίτερη χαρά την προβολή του ντοκιμαντέρ στην Ξάνθη.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Αριστοτέλης, ο μέγας βιολόγος της Αρχαιότητας» στο Π.Ε.Σ. «Η Τέχνη του Ζην»

Σήμερα Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 20:00 Ανοιχτή διάλεξη προς το κοινό με τον διδάσκοντα του…