Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Πάνω απ’ όλα το έργο»: Κέρδισε τις εντυπώσεις στην Ξάνθη το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Ν. Καζαντζάκη

«Πάνω απ’ όλα το έργο»: Κέρδισε τις εντυπώσεις στην Ξάνθη το ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Ν. Καζαντζάκη

0

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η ξανθιώτισσα σκηνοθέτις, Τάνια Χατζηγεωργίου και η υπεύθυνη Έρευνας – Δημοσιογραφικής και  Μουσικής Επιμέλειας, Ηλιάνα Σκουλή

 Ζεστό και ζωηρό το ενδιαφέρον του κοινού για την προσωπικότητα και το έργο του κορυφαίου συγγραφέα και στοχαστή

Πολυπληθές και ενθουσιώδες ήταν το κοινό στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με το Κινηματογραφικό Εργαστήρι του Ιδρύματος, την ΕΤ3 και την Κρητική αδελφότητα Ξάνθης για την προβολή του ντοκιμαντέρ της Ξανθιώτισσας σκηνοθέτη Τάνιας Χατζηγεωργίου με τίτλο «Πάνω απ’ όλα το έργο», που αποτελεί ένα αφιέρωμα στον σπουδαίο συγγραφέα και στοχαστή Νίκο Καζαντζάκη.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, τους ξανθιώτες που παραβρέθηκαν καλωσόρισε ο Βασίλης Μακέδος, ενώ για το ντοκιμαντέρ και τον ίδιο τον Νίκο Καζαντζάκη μίλησαν η σκηνοθέτις Τάνια Χατζηγεωργίου, η υπεύθυνη Έρευνας – Δημοσιογραφικής και  Μουσικής Επιμέλειας, Ηλιάνα Σκουλή και η δρ. Ελένη Δουνδουλακη, διδάσκουσα του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Ε.Κ.Π.Α., η οποία παρουσίασε τη συμβολή του θεατρικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη.

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ οι συντελεστές δέχθηκε πληθώρα ερωτήσεων για την προσωπικότητα και το έργο του κορυφαίου στοχαστή, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι διαστάσεις που τέθηκαν για τη σχέση του με τις γυναίκες, αλλά και με την Εκκλησία. Η βραδιά ολοκληρώθηκε μουσικά και χορευτικά από το χορευτικό τμήμα της Κρητικής Αδελφότητας Ξάνθης.

«Πάνω απ’ όλα το έργο»: Μαρτυρίες ανθρώπων που γνώρισαν τον Νίκο Καζαντζάκη

Ερευνητές, καθηγητές πανεπιστημίου, που ασχολήθηκαν με τον μεγάλο Κρητικό και παγκόσμιο δημιουργό, αλλά και απλοί καθημερινοί άνθρωποι, αφηγούνται ιστορίες που έζησαν και άκουσαν, σκιαγραφώντας τη ζωή και το έργο του.

Η σχέση του με το Θεό, το ταξίδι, τον έρωτα, τη φιλοσοφία, τη φιλία, την αγάπη, τη μουσική και το όνειρο καταγράφεται σε γυρίσματα που έγιναν στην Κρήτη, την Αίγινα τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα.

Το αφιέρωμα, είναι η αλήθεια της προσωπικής του πορείας, μιας πορείας που ταυτίζεται με τη ζωή και το έργο του.

Παραγωγή ντοκιμαντέρ ΕΡΤ3 (2017)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Η χαμένη άνοιξη» του Στρατή Τσίρκα

Ιούλιος 1965. Ο Αντρέας, δεκαοχτώ χρόνια πολιτικός πρόσφυγας, επιστρέφει επιτέλους στην πα…