Άλλο το ένα, άλλο το άλλο
Λένε: Οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ενώ πληρώνονται λιγότερο.
Λέμε, σωστό… αλλά, διότι υπάρχει κι ένα αλλά. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την λέξη «παραγωγικότητα». Και στον τομέα αυτό είμαστε στις τελευταίες θέσεις. Δηλαδή, για να το κάνουμε πιο κατανοητό, δεν έχει σημασία πόσες ώρες είσαι στη δουλειά σου, αλλά τι παράγεις στις ώρες αυτές. Εάν είσαι οκτώ ώρες π.χ. και η παραγωγή αντιστοιχεί σε 4 ή 5 ώρες, τότε αναλογικά, αμείβεσαι περισσότερο για την παραγόμενη εργασία.
Γ.Δ.
Νέο κόμμα ή απόκομμα;
Την ανεξάρτητη πλέον βουλευτή κυρία Κατερίνα Παπακώστα θα την θυμάστε μάλλον, την οποία διέγραψε ο Κυρ. Μητσοτάκης για δηλώσεις της εις βάρος του Άδ. Γεωργιάδη. Λοιπόν η κυρία τώρα αναγγέλλει την ίδρυση νέου κόμματος με ιδιαίτερη σεμνότητα: «Ανάσταση στη Θεσσαλονίκη. Από δω ξεκινά το Ν.Ε.Ο….». Η νέα πρωτοβουλία θα εντάσσεται στην «μετριοπαθή κοινωνική δεξιά με προτεραιότητα στην κοινωνική ατζέντα και πυρήνα της πολιτικής τον άνθρωπο», σημειώνοντας πως «ακραίοι και νεοφιλελεύθεροι δεν χωρούν», ενώ οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η ανακοίνωσή του θα γίνει από τη δημόσια τηλεόραση της Θεσσαλονίκης το επόμενο διάστημα.
Γ.Δ.
Μια συνάντηση
Πολύ φυσιολογική θεωρείται μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου ενός κόμματος, στην περίπτωσή μας της Ν.Δ., με έναν πρώην βουλευτή και υπουργό. Μητσοτάκης και Κοντός λοιπόν συναντήθηκαν πρόσφατα και σαν πολιτικοί της δράσης και της προσφοράς τα είπαν. Για την ίδρυση της ΣΑΣΟΕΕ, για την πορεία της ΣΕΚΕ, για τα προβλήματα του νομού Ξάνθης και τη Θράκη γενικότερα. Γνώστης της περιοχής ο Κοντός και των ζητημάτων της, μετέφερε την πραγματική εικόνα. Άρα έγινε μια επωφελής συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων όπως πρέπει να γίνεται. Το αν συζητήθηκαν άλλα επιμέρους θέματα πολιτικής επικαιρότητας; Λέμε μάλλον ναι, διότι η επικαιρότητα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα.
Γ.Δ.
Επιτέλους προκηρύχτηκε το Leader Ξάνθης – Ροδόπης για τους δημόσιους φορείς
Προκηρύχτηκε επιτέλους από την Ομάδα Τοπική Δράσης της Αναπτυξιακής και την ΑΝ.ΡΟ Α.Ε., το Leader Ξάνθης – Ροδόπης. Η Πρόσκληση που δημοσιοποιήθηκε αφορά υποβολή προτάσεων από φορείς του Δημοσίου όπως δήμους και Περιφέρεις αλλά και του ευρύτερου δημοσίου τομέα και όχι ιδιώτες. Το το Leader για τους ιδιώτες αναμένεται να προκηρυχθεί από το ΥΠΑΑΤ. Οι δράσεις που προκηρύσσονται είναι πολλές και έτσι οι δήμοι θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν κανένα έργο, καμιά ανάπλαση…
Εκλογές έρχονται!
Μ.Ξ.
Υπάρχουν αντιδράσεις Ι
Όσοι πίστεψαν ότι το στεγασμένο εμπόριο θα παραδοθεί αμαχητί στις ορέξεις των Ρομά, μάλλον κάνουν λάθος. Οι Ξανθιώτες επαγγελματίες έκαναν πολλές υποχωρήσεις μέχρι τώρα, αλλά ο κόμπος έφτασε στο χτένι και οι αντιδράσεις θα είναι δυναμικές και απόλυτες.
Κατ’ αρχάς η περιοχή όπου είναι σήμερα το αεροδρόμιο Ζυγού, είναι περιοχή του δημοσίου που παραχωρήθηκε στο Στρατό για να γίνει αυτός ο μικρός αεροδιάδρομος. Για να γίνει αυτός ο διάδρομος δόθηκε άδεια από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Δεύτερον το αεροδρόμιο αυτό αναφέρεται στους χάρτες ως εναλλακτικό αεροδρόμιο. Σ’ αυτόν το χώρο λοιπόν ο Στρατός, το υπουργείο Άμυνας έδωσε έγκριση για να γίνει χώρος Λαϊκής Αγοράς;
Γ.Δ.
Αντιδράσεις ΙΙ
Το κύμα αντιδράσεων βέβαια για τη δημιουργία Λαϊκής Αγοράς στο Αεροδρόμιο, δεν περιορίζεται μόνον στον επαγγελματικό και εμπορικό κόσμο. Αντιδρούν και τα μέλη της Αερολέσχης που υπάρχει και λειτουργεί εκεί. Στον ίδιο χώρο προσγειώνονται και τα αεροπλάνα που ψεκάζουν για την καταπολέμηση κουνουπιών, της λύσσας και ιδιωτικά για ανεφοδιασμό κλπ ανάγκες.
Ήδη η Αερολέσχη Ξάνθης θα συναντηθεί με ανώτατο αξιωματικό του Δ΄ Σώματος για να εκφράσει τις αντιρρήσεις της για την απόφαση που ελήφθη ερήμην της. Μάλιστα αυτή η μυστική λύση του θέματος στο αίτημα των μικροπωλητών Ρομά δημιουργεί εύλογες απορίες και για την ταχύτατη επίλυσή του χωρίς μάλιστα να προηγηθεί κάποια συζήτηση και ενημέρωση προηγουμένως με τους φορείς του τόπου.
Πρόκειται για μια απόφαση, βιαστική και αψυχολόγητη από κάθε άποψη που εγγράφεται στα αρνητικά του Στρατού κι αυτού που ενέκρινε την απόφαση. Μια απόφαση που αγνοεί την Ξάνθη, το λιανικό εμπόριο, την τοπική οικονομία και μονόπλευρα στηρίζει ελάχιστους Ρομά.
Γ.Δ.
Υπάρχει και η Περιφέρεια
Υπάρχουν όμως κι άλλα θέματα σε εκκρεμότητα. Κι ένα από αυτά είναι ο κυκλοφοριακός κόμβος που ΠΡΕΠΕΙ να γίνει για είσοδο-έξοδο των αυτοκινήτων. Ποιος θα πληρώσει το κόστος αυτό; Ο Στρατός ή ο δήμος; Αποφάσισαν δηλαδή οι παζαρτζήδες να «αξιοποιήσουν» τον χώρο γιατί τους γυάλισε; Ή μήπως είχαν υποσχέσεις από κάπου; Και αν ναι ποιος δεσμεύτηκε γι’ αυτό; Και μάλιστα κόντρα στα συμφέροντα της πόλης και των επαγγελματιών της.
Και μια παρατήρηση: Για την Οικονομία του νομού, για το Λιανικό Εμπόριο δεν θ’ αποφασίζουν οι παζαρτζήδες. Έχουμε μέχρι τώρα το παζάρι της Ξάνθης που έχει ιστορία δεκάδων χρόνων, δεν μας χρειάζεται δεύτερο επίσης μέσα στην Ξάνθη.
Όμως το θέμα τώρα ξεκινάει. Έχει δρόμο ακόμη και θα γίνουν γνωστοί αυτοί που υπέγραψαν και συναίνεσαν για πιθανά μικροπολιτικά οφέλη. Θα γίνουν γνωστοί και θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους για να υποστούν την δημόσια κατακραυγή.
Πέρα όμως απ’ όλα αυτά υπάρχει και η Περιφέρεια, ο Περιφερειάρχης Μέτιος ο οποίος ΔΕΝ πρόκειται να εγκρίνει τέτοια άδεια που θα καταδικάσει για πάντα το λιανικό στεγασμένο εμπόριο της Ξάνθης για το όποιο χατίρι μιας ομάδας μικροπωλητών Ρομά.
Γ.Δ.
Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας
Συμπολίτης ο οποίος ασχολείται με επάγγελμα που έχει στενή σχέση με τον τουρισμό, μας έλεγε προχθές πως οι Τούρκοι τουρίστες το Πάσχα ήταν αρκετά μειωμένοι έναντι άλλων χρόνων. Και στην ερώτηση «πού αποδίδεται αυτό;», μας εξήγησε πως δύο είναι οι βασικοί λόγοι. Ο πρώτος ότι η συνεχιζόμενη υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ που σημαίνει περισσότερες λίρες για αγορά προϊόντος και δεύτερο η επικρατούσα άσχημη σχέση μεταξύ των δύο χωρών που φοβίζει τον τουρίστα.
Γ.Δ.
Ο νομός με τα …10 Παζάρια!
Ούτε ένα ούτε δύο αλλά 9 Λαϊκές αγορές λειτουργούν αυτή τη στιγμή στο νομό μας. Συγκεκριμένα 2 στον δήμο Μύκης (Κένταυρο – Εχίνο), 2 στο δήμο Τοπείρου (Εύλαλο – Τοξότες) , 1 στο δήμο Ξάνθης (Ξάνθη) και 4 στο δήμο Αβδήρων (Γενισέα , Σέλερο, Άβδηρα, Πόρτο Λάγος)! Κυριολεκτικά δηλαδή κάθε μέρα έχει και μια Λαϊκή κάπου στο νομό μας και κάποιες συμπίπτουν! Και σαν να μην έφταναν δηλαδή, τώρα ο δήμος Αβδήρων που έχει και τις περισσότερες αποφασίζει νέα Λαϊκή στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Ν. Ζυγού μετατρέποντας το νομό μας σε νομό με τα… 10 Παζάρια! Κι όλα αυτά επειδή το ζήτησαν οι μικροπωλητές και οι παραγωγοί που οι περισσότεροι είναι Ρομά και γι αυτό η Ομοσπονδία Ρομά ΑΜΘ προώθησε το αίτημα στον Στρατό. Κι ο Στρατός σε χρόνο ρεκόρ έκανε δεκτό το αίτημα τους να μετατραπεί μια περιοχή χαρακτηρισμένη ως στρατιωτικό αεροδρόμιο σε Παζάρι κάθε Τρίτη. Κι όλα αυτά ερήμην των εμπόρων και επαγγελματιών του στεγασμένου εμπορίου που θίγονται άμεσα.
Και ερωτώ: Πώς διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα για 10η Λαϊκή; Και γιατί στο άψε – σβήσε όλα; Ποιοι ωφελούνται απ’ αυτό; Μήπως οι δημότες του δήμου Αβδήρων που έχουν στην διάθεσή τους 4 Λαϊκές; Προφανώς και μόνο οι μικροπωλητές που δεν θα έχουν κόστος μεταφοράς!
Πρόταση προς τους εμπόρους: Έτσι πως πάει το πράγμα καλά θα κάνετε να εξασφαλίστε καμιά άδεια και να πουλάτε στα Παζάρια τα ρούχα και τα παπούτσια σας. Ούτε έλεγχοι γίνονται, ούτε αποδείξεις κόβονται…
Αντί να γίνει καμιά επένδυση στο νομό μας, ανοίγουν Παζάρια… Ιδού η Ανάπτυξη… Γίναμε πια για τα…10 Παζάρια!
Μ.Ξ.