Πρόταση Ι
Θα πει κάποιος: Εδώ το Πολυτεχνείο Ξάνθης βιώνει μια περίοδο δύσκολη με προβλήματα διάφορα, εσύ έρχεσαι τώρα να κάνεις πρόταση που θα πρέπει να υλοποιήσει αυτό; Όπως και να’ ναι την πρόταση την ρίχνω στο τραπέζι. Κι από κει και πέρα το Πολυτεχνείο ας την εξετάσει κι ας πράξει ανάλογα κατά πως αυτό νομίζει.
Προτείνω λοιπόν το πνευματικό μας ίδρυμα να υλοποιήσει Ημέρα Γνωριμίας με το Πολυτεχνείο για μικρούς και μεγάλους. Να δώσει την ευκαιρία να το επισκεφθούν, να το δουν από κοντά, να πληροφορηθούν τα επιτεύγματά του, να περιηγηθούν στις εγκαταστάσεις με ξεναγούς φοιτητές, να συναντήσουν τις φοιτητικές ομάδες, να ενημερωθούν για τις Σχολές και άλλα.
Αυτή η πρότασή μας, κι ελπίζουμε κάποιος να ενδιαφερθεί από την Πρυτανεία και να την υλοποιήσει.
Γ.Δ.
Πρόταση ΙΙ
Και μια και βρισκόμαστε σε πνευματικό Ίδρυμα, να κάνω άλλη μια πρόταση σήμερα που έχει σχέση με τα Σχολεία και δη τα Σχολικά κτήρια.
Η πρόταση είναι να μπει χρώμα στα σχολεία της πόλης. Δηλαδή να γίνουν όμορφες παραστάσεις γκράφιτι σε σχολεία από τους νέους που έχουν ταλέντο και μεράκι. Είναι μια δράση, με την συμμετοχή και εικαστικού εάν κριθεί απαραίτητο, που δείχνει κέφι και μεράκι, φαντασία και χρώμα.
Ιδού λοιπόν πρωτοβουλία εκ μέρους των διευθυντών για να ομορφύνουν τους τοίχων των σχολείων τους.
Γ.Δ.
Σκέψου θρακιώτικα
Πότε αλήθεια θα μιλάμε, θα γράφουμε και θα αισθανόμαστε ως Θρακιώτες; Δεν εννοούμε πως πρέπει να ξεχάσουμε την καταγωγή μας ως Ξανθιώτες. Όμως θα πρέπει σιγά-σιγά να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε ως Θρακιώτες πλέον για μια σειρά ζητημάτων. Και βέβαια θα ενδιαφερόμαστε για το «σπίτι» μας, αλλά οι νέοι καιροί απαιτούν λειτουργίες με Περιφερειακή σχέση. Η απόκτηση αυτής της Περιφερειακής συνείδησης αναγνωρίζουμε πως είναι δύσκολη και απαιτεί χρόνο αλλά και να ξεπεραστούν κάποια στερεότυπα από μας τους κατοίκους. Δύσκολο θα πουν κάποιοι και το δεχόμαστε. Εξάλλου κάθε νέα αρχή είναι δύσκολη και απαιτεί δουλειά και χρόνο μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες.
Όμως το μέλλον πλέον προς τα κει οδηγεί τα πράγματα. Να ενεργούμε ως Θρακιώτες, με δράση σε μια αγορά 400.000 ανθρώπων περίπου. Άλλα δεδομένα, άλλες προοπτικές, άλλες ευκαιρίες ανάπτυξης.
Γ.Δ.
Δύσκολες μέρες
Δύο επαγγέλματα διέρχονται δύσκολες εργασιακά ημέρες. Το πρώτο επάγγελμα είναι αυτό των πρατηρίων καυσίμων. Έτσι, σε κλείσιμο οδηγούνται όλο και περισσότερα πρατήρια καυσίμων στην Ξάνθη και σε όλη την Ελλάδα. Αιτία; Αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις ασφυκτικές συνθήκες ανταγωνισμού που δημιουργούν οι εταιρείες και τα διυλιστήρια.
Το δεύτερο επάγγελμα είναι αυτό του περιπτερά. Ήδη υπάρχουν περίπτερα που δεν πωλούν τσιγάρα διότι το ποσοστό κέρδους είναι πολύ μικρό και είναι ασύμφορο να επενδύσεις ποσό 10.000 ευρώ για απόθεμα τσιγάρων. Έτσι, τα περίπτερα μετατρέπονται σε Μίνι Μάρκετ. Κι εκεί όμως ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος κι έτσι τα κέρδη λιγοστά. Όπως μικρό είναι και το ποσοστό που δίνουν εφημερίδες και περιοδικά και ελάχιστοι πλέον έμειναν να διαθέτουν εφημερίδες. Κι εδώ, δυστυχώς, υπήρξε πλήθος αδειών με αποτέλεσμα την πληθώρα περιπτέρων. Με την οικονομική κρίση και τη μείωση της αγοραστικής δυνατότητας αρκετά έκλεισαν και άλλα άλλαξαν ενοικιαστή.
Γ.Δ.
Απορία
Δεν γνωρίζω για σας, αλλά εγώ μια απορία την έχω κι αυτή δεν είναι άλλη από το να μάθω σε ποιο ποσοστό συμμετέχουν οι ξανθιώτες στην ανακύκλωση διάφορων υλικών. Κι επειδή στοιχεία δεν μπορούν αυθαίρετα να εξαχθούν, μάλλον θα πρέπει να γίνει μια έρευνα-μελέτη από τον φορέα που εμπλέκεται με το θέμα. Και για να διευκολύνουμε την έρευνα, προτείνουμε να γίνει αυτή με τη μορφή ερωτηματολογίων για να εξαχθούν τα συμπεράσματα.
Βέβαια, για να πούμε και του στραβού το δίκιο, ελάχιστη ενημέρωση έγινε στους κατοίκους σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων αλλά και την ανακύκλωση.
-Να περιμένουμε δράση; Για να δούμε εάν σαν πολίτες, διαθέτουμε οικολογική συνείδηση ή είμαστε μόνον λόγια.
Γ.Δ.
«Χτύπησε» πάλι
Ο γνωστός συμπολίτης με την αγάπη του στην ενημέρωση και το περιπαικτικό του ύφος, ξαναχτύπησε. Ιδού τι μου σερβίρισε πρωί-πρωί ο άνθρωπος. «Θα έσκιζαν τα μνημόνια με ένα νόμο, θα καταργούσαν τον ΕΝΦΙΑ, θα ακύρωναν τα διόδια, θα σταματούσαν τους πλειστηριασμούς, θα ανέβαζαν το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ και τώρα θα φορολογήσουν τις γάτες, τους σκύλους και τα χάμστερ!»
-Πάντως άδικο δεν λες ότι έχει. Γι’αυτό ο Τσιρώνης πήρε άρον-άρον το Νομοσχέδιο πίσω για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα.
Γ.Δ.
Η καφέ αρκούδα
Να και ένα ευχάριστο νέο για ένα θηλαστικό που πριν χρόνια κινδύνευε με εξαφάνιση. Διαβάστε: Γενετικά και αριθμητικό πιο εύρωστος είναι πλέον ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποίησε επί τρία χρόνια η οργάνωση “Αρκτούρος”, συγκεντρώνοντας τρίχες από ζώα που ξύνονται σε …στύλους της ΔΕΗ! Συγκεκριμένα, η μελέτη που δημοσιεύεται στο πιο πρόσφατο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Heredity, βασίστηκε σε ανάλυση τριχών που μαζεύτηκαν από ένα δίκτυο τριχοπαγίδων, τοποθετημένων σε στύλους της ΔΕΗ, μεθοδολογία που επινοήθηκε από τον “Αρκτούρο” και είναι μοναδική για τη χώρα μας. Με τον τρόπο αυτό, η ερευνητική ομάδα κατάφερε την τριετία 2007 – 2010 να συγκεντρώσει περισσότερα από 3.000 δείγματα και μέσω γενετικών αναλύσεων να ταυτοποιήσει 250 αρκούδες.
Όπως προέκυψε, στην Ελλάδα υπάρχουν τέσσερις γενετικά διαφοροποιημένοι πληθυσμοί, στη Ροδόπη, το Βίτσι και τον Βαρνούντα, στη βόρεια Πίνδο (στην περιοχή του Γράμμου) και στην κεντρική Πίνδο (περιοχή Γρεβενών). Οι τρεις τελευταίοι πληθυσμοί επικοινωνούν γενετικά μεταξύ τους, αλλά όχι με αυτόν της Ροδόπης. Να σημειωθεί, ότι σε έρευνα του “Αρκτούρου”, το 2015, υπολογίστηκε ότι ο ελάχιστος αριθμός των αρκούδων στην Ελλάδα είναι 450.
Στην απ’ έξω η ΔΕΥΑ Αβδήρων
Έντονη δυσαρέσκεια κατά του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου υποβόσκει στον δήμο Αβδήρων. Η επιλογή του να προτιμήσει την ένταξη στο ΕΣΠΑ της περιφέρειας, έργο της ΔΕΥΑ Βύσσας του Έβρου αντί της ΔΕΥΑ Αβδήρων «άναψε φωτιές» σε πολλά στελέχη του ιδίου πολιτικού χώρου με τον κ. Μέτιο, προβάλλοντας ως επιχείρημα το πληθυσμιακό πλεονέκτημα του δήμου Αβδήρων έναντι του δήμου Βύσσας που μετρά μόνο 3.500 κατοίκους. Εκτός όμως απ’ αυτό το βέβαιο είναι ότι υπάρχει μεγάλη αναγκαιότητα για έργο αντικατάστασης δικτύων ύδρευσης του δήμου Αβδήρων καθώς ο αγωγός είναι 45 ετών και συνεχώς σημειώνονται βλάβες με αποτέλεσμα πολύωρες διακοπές νερού και ταλαιπωρία των κατοίκων. Πιο πρόσφατη η προχθεσινή βλάβη που σημειώθηκε στο δίκτυο έξω από το Αυξέντιο και στην Γκιώνα και διακόπηκε το νερό μέχρι και χθες αργά το απόγευμα. Σκεφτείτε δηλαδή να’ ρθει και το καλοκαίρι και να αυξηθεί η κατανάλωση στους παραλιακούς οικισμούς τι έχει ένα γίνει!
Τι λέτε και σεις κ. Μέτιο; (Ρητορικό το ερώτημα)!
Μ.Ξ.
Σε λόγια να βρισκόμαστε… για να μην βαριόμαστε!
Καλά και πολύ τεκμηριωμένα από νομικής πλευράς μας τα είπε η κα Αλεξία Γκριτζίκη (αν και μας μπέρδεψε λιγάκι με τους νόμους και τα πρωτόκολλα) για το θέμα που δημιουργήθηκε για την γνωμοδότηση για τις λατομικές εργασίες στο Μαυρόρεμα και τις επικρίσεις που δέχτηκε από την αντιπολίτευση. Ουσιαστικά μας είπε ότι δεν ευθύνεται η ίδια που δεν ήλθε εντός των τριών μηνών στην Επιτροπή Ποιότητας και στην συνέχεια στο δημοτικό συμβούλιο και πως η προθεσμία που αναφέρει το έγγραφο της Αποκεντρωμένης αφορά την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και όχι την Επιτροπή. Πολύ ωραία. Αυτά όμως γιατί δεν τα είπε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας στις 26 Φεβρουαρίου όταν ο Μανώλης Φανουράκης φώναζε ότι είναι δώρον άδωρον το ότι αν θα γνωμοδοτήσουν τώρα αφού χάθηκαν οι προθεσμίες και η Αποκεντρωμένη ούτως ή άλλως θα θεωρήσει θετική την γνωμοδότηση; Τα αγνοούσε τότε και τα έψαξε τώρα που «σηκώθηκε» το θέμα;
Η ουσία είναι ότι είτε δώσει την συγκατάθεση του ο δήμος είτε όχι αυτή έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και την απόφαση για το αν θα δώσει άδεια ή όχι για λατομείο την λαμβάνει η Αποκεντρωμένη, οπότε γιατί τόσος ντόρος; Το μόνο που μπορεί να κάνει ο δήμος είναι να προσβάλει δικαστικά την απόφαση της Αποκεντρωμένης. Οπότε μάλλον σε λόγια να βρισκόμαστε, είναι όλη η υπόθεση…
Μ.Ξ.