Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πού… πάει το πρόγραμμα Μονοπάτια Πολιτισμού της Ξάνθης;

Πού… πάει το πρόγραμμα Μονοπάτια Πολιτισμού της Ξάνθης;

0
monopatipolitismou ergasies

Πριν λίγες ημέρες βρεθήκαμε για πεζοπορία στο περιαστικό άλσος και ακολουθήσαμε το μονοπάτι που ξεκινάει από την μονή της Παναγίας Καλαμούς και καταλήγει στο μοναστήρι της Παναγίας Αρχαγγελιώτισας. Την όμορφη αυτή διαδρομή είχε καθαρίσει και σηματοδοτήσει με κίτρινο και πράσινο χρώμα ο ΕΟΣ Ξάνθης, πριν έναν χρόνο, με τη στήριξη κάποιων τοπικών χορηγών.

Η σκέψη μας πήγε στο πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» για το οποίο έχουμε γράψει πολλές φορές στο παρελθόν. Το έργο παρουσιάστηκε και ξεκίνησε πριν δυο χρόνια και είχε ως στόχο να ολοκληρωθεί εντός του 2017. Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα καθαριζόταν και θα σηματοδοτούνταν ένα δίκτυο διαδρομών υπό τη διαχείριση και τον συντονισμό της Ελληνικής Εταιρίας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η διαδρομή του περιαστικού άλσους ήταν μια από αυτές. Ωστόσο, δεν παρατηρήσαμε κάποια παρέμβαση ή αναβάθμιση του μονοπατιού. Παραμένουν τα ίδια σήματα που έχει τοποθετήσει ο ΕΟΣ Ξάνθης και δεν έχει εμπλουτιστεί με άλλες πινακίδες ή χάρτες όπως θα γινόταν μέσα από το πρόγραμμα Μονοπάτια Πολιτισμού. Η ίδια πρακτική θα ακολουθούνταν και για τα υπόλοιπα 100 χιλιόμετρα τα οποία ανήκαν στο δίκτυο. Μάλιστα, ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος ήταν μια από τις διαδρομές, συνολικού μήκους 60 χιλιομέτρων, να λάβει την ευρωπαϊκή πιστοποίηση LQT (Leading Quality Trails), να προβληθεί στο εξωτερικό και να προσελκύσει ξένους τουρίστες. Παρόλα αυτά έχουμε μήνες να ακούσουμε γι’ αυτό το έργο πράγμα που μας κάνει να πιστεύουμε ότι βρίσκεται μάλλον σε… «στάση».

Σύμφωνα με όσα είχαμε καταγράψει από τους ιθύνοντες, η διαδρομή της Ξάνθης θα ήταν η τρίτη στη χώρα μας, μετά το Μαίναλο και την Άνδρο, που θα λάμβανε αυτή την διάκριση. Τον περασμένο Μάρτιο, όμως, πήρε τη σειρά ο Δήμος Μετσόβου με το μονοπάτι Ursa Trail – Στα Χνάρια της Αρκούδας, μια πολύ όμορφη διαδρομή η οποία κινείται κοντά στον οικισμό, στα βουνά της Πίνδου. Αξίζουν συγχαρητήρια στον Δήμο Μετσόβου που χρηματοδότησε το έργο αυτό και στους ανθρώπους που συμμετείχαν στην υλοποίησή του. Το πιστοποιημένο μονοπάτι «Ursa Trail» παρουσιάστηκε στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού (ΙΤΒ) στο Βερολίνο, στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης του Γερμανικού Συνδέσμου Πεζοπορίας (DWV).

Μάλιστα, η Περιφέρεια Ηπείρου, λαμβάνοντας ως εφαλτήριο το μονοπάτι του Μετσόβου, σχεδιάζει να επεκτείνει τη σηματοδότηση του δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο της χώρας και θα ξεπερνά τα 350 χιλιόμετρα!

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Σεπτέμβρη του 2016 πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης με τίτλο «Μονοπάτια Πολιτισμού & Επιχειρηματικότητα – Branding Τουριστικών Προορισμών». Στην ημερίδα παρευρέθηκε εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», η κα Άννα Μαρία Κοσμόγλου, ο δήμαρχος Ξάνθης , Μπάμπης Δημαρχόπουλος, τοπικοί επιχειρηματίες, ξενοδόχοι και άνθρωποι που ασχολούνται με υπαίθριες δραστηριότητες και εναλλακτικό τουρισμό.

Μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Ξάνθης είχε δηλώσει «Ευχαριστούμε την ΕΛΛΕΤ που επέλεξε να υλοποιήσει στην περιοχή μας το έργο Μονοπάτια Πολιτισμού. Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Μέγα Δωρητή του προγράμματος , το ΙΣΝ. Η χρηματοδότηση ήρθε σε μια εποχή που η εύρεση κονδυλίων είναι δύσκολη και οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία αυτή. Το έργο θα δώσει πνοή στην τοπική οικονομία και θα προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο την περιοχή μας».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντιμέτωποι με τον αόρατο εχθρό της ευλογιάς οι κτηνοτρόφοι

1.450 ζώα θανατώνονται σήμερα και αύριο στην Ξάνθη – Ξεπέρασαν τις 3.000 στην Ξάνθη και τι…