Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Οι νέοι «χτίζουν» το μέλλον της Ξάνθης

Οι νέοι «χτίζουν» το μέλλον της Ξάνθης

0

Με πολλή διάθεση, πολλές φρέσκες ιδέες, δημιουργικότητα και φαντασία πραγματοποιήθηκε για τρίτη χρονιά το «Ρολόι των Νέων»

Ομάδες νέων από τα λύκεια της πόλης κατέθεσαν τις προτάσεις τους για μια έξυπνη πόλη και μια στρατηγική για τη νεολαία. Γύρισε την πλάτη ο δήμος, δεν εμφανίστηκε κανείς στην τριήμερη διοργάνωση

 

Δεν είναι πολλές οι πόλεις που έχουν την ευκαιρία να διεκδικεί βήμα η νεολαία, να καταθέτει προτάσεις για μια πιο όμορφη, πιο λειτουργική, πιο φιλική πόλη για το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Να έχει νέους που με μεράκι και φαντασία επενδύουν στο μέλλον της πόλης και διεκδικούν καλύτερες συνθήκες με βάση καλά παραδείγματα και καινοτόμες πολιτικές. Η Ξάνθη όμως είναι τυχερή. Έχει νέους που νοιάζονται και νέους που ονειρεύονται. Αυτό αποδείχθηκε στο «Ρολόι των Νέων» που διοργανώθηκε για τρίτη χρονιά στις 13-14-15 Απριλίου στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Ξάνθης.

Εκεί για τρεις ημέρες ομάδες νέων από τα λύκεια της πόλης παρουσίαζαν προτάσεις και αντάλλασσαν ιδέες για μια καλύτερη Ξάνθη στο μέλλον.

Τρίτη χρονιά για το «Ρολόι των Νέων»-Πρεμιέρα για το Νεανικό Εργαστήρι Ιδεών

Οι εργασίες του συνεδρίου επί τω έργω. Παρουσίαση, ερωτήσεις, κριτική και επιχειρηματολογία

Η ιδέα που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια ως προσομοίωση δημοτικού συμβουλίου έχει εξελιχθεί σε θεσμό που βελτιώνεται συνεχώς, υιοθετώντας νέες ιδέες και μεγαλώνοντας με ακόμη περισσότερους νέους ανθρώπους, που παίρνουν έμπνευση και συνεισφέρουν στη διοργάνωση. Φέτος, η προσομοίωση του δημοτικού συμβουλίου μετεξελίχθηκε σε Νεανικό Εργαστήρι Ιδεών, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη αλληλεπίδραση και πιο οργανωμένη παραγωγή ιδεών. Η οργανωτική ομάδα που αποτελείται από τους Μιχάλη Σαμαρά, Μαρία Παπαδοπούλου, Σταύρο Μπακόλα, Φωτεινή Γιοβανοπούλου, Αλέξανδρο Αγαθαγγελίδη, Γιάννη Κωστούδη, Σοφία Χρηστακίδου, Γιώργο Σπανό και Ελισσαίο Ντούβελο, φοιτητές στο σύνολό τους, έχει βάλει τα θεμέλια, ώστε κάθε χρόνο το «Ρολόι των Νέων» να χτυπά με περισσότερες φρέσκες ιδέες και να ακούγεται όσο πιο δυνατά γίνεται η φωνή των νέων ξανθιωτών.

Όπως μας εξηγεί ο Μιχάλης Σαμαράς, μετά την ολοκλήρωση της φετινής διοργάνωσης, σκοπός ήταν τη φετινή χρονιά να εξελιχθεί ο θεσμός, ώστε να υπάρχει καλύτερη παραγωγή προτάσεων και να αποφευχθούν κενά που παρατηρήθηκαν στις προηγούμενες διοργανώσεις. «Φέτος, μετεξελίξαμε το θεσμό σε ένα Νεανικό Εργαστήρι Ιδεών, ώστε οι μαθητές των λυκείων της Ξάνθης να παρουσιάσουν όσα σκέφτονται και όσα ονειρεύονται για την πόλη. Είδαμε στις προηγούμενες διοργανώσεις ότι με τη συμμετοχή και των φοιτητών οι μαθητές ήταν συχνά διστακτικοί στο να μιλήσουν, έτσι φέτος το «Ρολόι των Νέων» απευθυνόταν μόνο σε αυτούς», σημειώνει ο ίδιος, προσθέτοντας: «και το πετύχαμε. Γιατί φέτος οι μαθητές των λυκείων συμμετείχαν. Όλοι και με πάθος!».

Η διαδικασία, οι ιδέες και η επιχειρηματολογία

Φωτο ΡΟΛΟΙ ΝΕΝΩΝ 2018 3 Τέσσερις ομάδες από την 1η και 2α λυκείου παρουσίασαν τις ιδέες τους για την πόλη

Στο φετινό «Ρολόι των Νέων» ή αλλιώς CityLab, όπως ονομάστηκε κλήθηκαν όλα τα λύκεια του νομού. Ανταποκρίθηκαν τα τέσσερα λύκεια της Ξάνθης, το 1ο, 2ο , 3ο και 4ο συστήνοντας το καθένα από μία ομάδα 14 ατόμων. Και οι τέσσερις ομάδες έπρεπε εξαρχής να προετοιμάσουν τις ιδέες τους σε προσυνεδριακό επίπεδο, με τη συνδρομή διδάσκοντα καθηγητή ή όχι, πάνω σε δύο θεματικές: 1) έξυπνη και ευφυής πόλη και 2) η Στρατηγική του δήμου για τη Νεολαία. Αυτή ειδικά η ενότητα σκοπό είχε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε η Ξάνθη να διεκδικήσει να γίνει ευρωπαϊκή πρωτεύουσα νεολαίας, όπως έχουν καταφέρει άλλες πόλεις στην ΕΕ.

Οι μαθητές δούλεψαν για περίπου ένα μήνα και έπρεπε να καταγράψουν τις προτάσεις τους τόσο σε μορφή κειμένου (word), όσο και παρουσίασης (powerpoint).

Την πρώτη μέρα του συνεδρίου σημαντική ήταν η εισαγωγική ομιλία του Θεράποντα Φάκα, που μίλησε για τους νέους, τη δυναμική και τις προοπτικές τους, ενθαρρύνοντας τη διάθεση και τη συμμετοχή.

Όπως προέβλεπε η διαδικασία, στο πλαίσιο του συνεδρίου κάθε ομάδα έπαιρνε το λόγο και παρουσίαζε το project που είχε ετοιμάσει ανά θεματική. Στη συνέχεια, έπαιρνε το λόγο άλλη ομάδα κάνοντας ερωτήσεις ή κριτική κι έτσι η πρώτη ομάδα έπρεπε να αναπτύξει την επιχειρηματολογία της για να υποστηρίξει το σχέδιό της. Στο επόμενο στάδιο, οι συμμετέχοντες μαθητές ψήφιζαν ποιο θεωρούσαν καλύτερο project (χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν τη δική τους ομάδα). Οι δύο που πλειοψηφούσαν είχαν τη δυνατότητα να βελτιώσουν το σχέδιό τους με βάση τις καλύτερες προτάσεις που ακούστηκαν. Και η τελευταία ψηφοφορία ανάμεσα στους δύο καθόριζε και τον νικητή.

Οι διακρίσεις και οι εντυπώσεις των συντονιστών

«Εντυπωσιαστήκαμε από το βαθμό συμμετοχής, το επίπεδο διαδραστικότητας, την ικανότητα επιχειρηματολογίας και τις ιδέες των νέων της πόλης», σχολίασε ο Μιχάλης Σαμαράς, κάνοντας έναν απολογισμό της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Τελικά, στη θεματική για την έξυπνη πόλη υπερίσχυσε το σχέδιο του 4ου λυκείου και στη Στρατηγική για τη Νεολαία νικητής αναδείχθηκε το 3ο λύκειο.

Ειδικό βραβείο ενεργητικότερης συμμετοχής, με βάση τη συμμετοχή η οργανωτική επιτροπή απένειμε στο 2ο λύκειο, ενώ βραβείο ρητορείας δόθηκε στις μαθήτριες Μαρία Μπονόβα από το 3ο ΓΕΛ και Ελευθερία Χατζηφωτίου από το 4ο ΓΕΛ.

Η οργανωτική επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη διεξαγωγή του συνεδρίου, το αποτέλεσμα και τα συμπεράσματα. «Μας έκανε εντύπωση το επίπεδο διαλόγου, ήθους και σεβασμού στο συνομιλητή. Αυτός είναι ο στόχος μας. Να παγιωθεί το «Ρολόι των Νέων», ως θεσμός στην πόλη και να δίνεται κάθε χρόνο αυτή η δυνατότητα στους νέους. Άλλωστε, κάθε χρόνο ανανεώνεται το συντονιστικό με πρόσωπα από προηγούμενες οργανώσεις κι έτσι θα γίνει και φέτος. Νιώθουμε ότι η διοργάνωση αποτελεί ένα «οξυγόνο» για να μπορούν οι νέοι να σκέφτονται και να διεκδικούν», ανέφερε ο Μιχάλης Σαμαράς, προσθέτοντας ότι: «για την επόμενη διοργάνωση έχουμε σκοπό να έρθουμε σε επαφή και με φορείς, ώστε να γίνεται brainstorming και συζήτηση ανάμεσα στις ιδέες των νέων και το πραγματικό πρόβλημα στην πόλη».

Οι νέοι προτείνουν και οι αρχές «κλείνουν τ’ αυτιά τους»

Το μόνο απογοητευτικό στη διοργάνωση ήταν η πλήρης απουσία των αρχών της πόλης. Ο δήμος γύρισε την πλάτη στο «Ρολόι των Νέων», αφού στις τρεις μέρες της διοργάνωσης, ούτε ένας από τους δημοτικούς συμβούλους, συμπολίτευσης ή αντιπολίτευσης δεν εμφανίστηκε για να δει και να ακούσει τις προτάσεις των νέων της πόλης, μέσα από μία εκδήλωση που ήταν ανοιχτή για όλους.

Αντίθετα, στην ΠΕ Ξάνθης βρέθηκαν γονείς, καθηγητές, διευθυντές σχολείων, ακόμη και περαστικοί που ενημερώθηκαν σε καμπάνια γνωστοποίησης που έκαναν οι συντονιστές το πρωί του Σαββάτου στη Δημοτική Αγορά. Να σημειώσουμε ότι χορηγός της διοργάνωσης ήταν το EuropeDirect, που ανέλαβε υλικά και αναλώσιμα.

Όταν οι νέοι παίρνουν το λόγο, όταν αρχίζουν να μιλούν για την πόλη και να νοιάζονται, μπορούμε να κοιτάμε το μέλλον της πόλης με αισιοδοξία. Όταν οι πολιτικοί αδιαφορούν για τη φωνή των νέων, ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να κοιτάμε πολύ μακριά.

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Δήμος Ξάνθης «παρών» στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 2024

Το φετινό μήνυμα «Μην Δίνεις Τροφή στη Σπατάλη» είναι ένα κάλεσμα δράσης για τη μείωση της…