Σε επιστολή τους προς τον υπουργό Παιδείας χαρακτηρίζουν «εχθρική ενέργεια» κάθε πρωτοβουλία που οδηγεί σε συρρίκνωση το πανεπιστήμιο
Μετά τους δημάρχους της Ξάνθης και τους μητροπολίτες της Θράκης, παρεμβαίνουν στον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και τα επιμελητήρια της Θράκης, αναφορικά με τις εξελίξεις και τις αρνητικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης σε κοινή τους επιστολή τονίζουν τις διακρίσεις του πανεπιστημίου, το επιστημονικό έργο, ενώ δεν παραλείπουν να κάνουν λόγο και για τους «Εθνικούς λόγους» που υπηρετεί η λειτουργία του.
Παράλληλα συνδέουν στη γεωπολιτική του θέση και το επιχειρηματικό περιβάλλον της περιοχής με τις οικονομικές παραμέτρους που υπάρχουν στη Θράκη και οι οποίες επηρεάζουν και το πανεπιστήμιο. Όπως επισημαίνουν η φτωχότερη περιφέρεια της χώρας «εδώ και πολλά χρόνια πλήττεται από την ανάλγητη μνημονιακή φορολογία και καθώς συνορεύει με δύο χώρες, την ευρωπαϊκή πλέον Βουλγαρία και την γειτονική Τουρκία, δύο χώρες με φορολογικούς «παραδείσους» με συνέπεια οι επιχειρήσεις να κλείνουν και άλλες να μεταναστεύουν στην Βουλγαρία αδυνατώντας να αμυνθούν στον ανταγωνισμό αλλά και στο ανεξέλεγκτο και ανάλγητο λαθρεμπόριο και παραεμπόριο. Απροστάτευτες και αδύναμες οι επιχειρήσεις της Θράκης από τις παραπάνω σύγχρονες επιχειρηματικές «μάστιγες», κλείνουν στοιβάζοντας ανέργους οι οποίοι με τη σειρά τους για να επιβιώσουν εγκαταλείπουν τη Θράκη μεταναστεύοντας, «αδειάζοντας» επικίνδυνα από κατοίκους την ευαίσθητη περιοχή μας, δημιουργώντας τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα», ενώ αναφέρονται και στην περιορισμένη τουριστική ανάπτυξη σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.
Με βάση δε, τον πολιτιστικό, αρχαιολογικό, φυσικό, πολυπολιτισμικό, θρησκευτικό πλούτο, της περιοχής και τη δυναμική του πανεπιστημίου τονίζουν: «η ενέργεια σας αυτή κύριε Υπουργέ απαξιώνει, υποβαθμίζει, μειώνει επικίνδυνα τη δυναμική του ΔΠΘ στο ελάχιστο. Ο επιχειρηματικός κόσμος και ολόκληρη η κοινωνία στη Θράκη είναι ανάστατοι και θεωρούν την ενέργεια σας αυτή, με τον πιο επιεική όρο, ως «ΕΧΘΡΙΚΗ» όχι μόνο για το ΔΠΘ που είναι το προτελευταίο ανάχωμα θωράκισης της Θράκης αλλά και για τον πληττόμενο επιχειρηματικό κόσμο που μάχεται να κρατήσει με νύχια και με δόντια τις επιχειρήσεις του. Αφαιρείται ακόμη μία δυνατότητα που έχουν, να αξιοποιήσουν από τους χιλιάδες φιλοξενούμενους φοιτητές της πατρίδας μας, στερώντας τους κάθε ελπίδα να παραμείνουν ενεργές, «διώχνοντας» με τις πράξεις σας, χιλιάδες φοιτητές από τη Θράκη. Πλήττονται και χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που δημιούργησαν με δάνεια, στερήσεις και κόπο προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες διαχρονικά του ΔΠΘ. Όλα αυτά θα μείνουν ανοίκιαστα, απαξιωμένα και εύκολη λεία για τους «γύπες» που καιροφυλακτούν αλλάζοντας χέρια. Η πράξη σας αυτή «πληγώνει» το γόητρο της Θράκης, μειώνει το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή, απαξιώνει και υποβαθμίζει ένα από τα
κορυφαία και σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και των Βαλκανίων. Καθώς το ΔΠΘ θεωρείται «βραχίονας» της Θράκης που εκτός από το πολύτιμο εκπαιδευτικό έργο που προσφέρει, προσδίδει πλούτο και στήριξη σε χιλιάδες οικογενειακές επιχειρήσεις της Θράκης. Η παρουσία των χιλιάδων φοιτητών «μπολιάζει» τον πληθυσμό της Θράκης μας».