Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Οι πελαργοί αγαπούν τα πεδινά χωριά της Ξάνθης

Οι πελαργοί αγαπούν τα πεδινά χωριά της Ξάνθης

0

200 φωλιές από τις 300 συνολικά του Εθνικού Πάρκου βρίσκονται στην Ξάνθη – Ήρθε το πρώτο ζευγάρι στις 5 Μαρτίου σε φωλιά στα Βαφέικα. Το 2017 στην Ξάνθη ήρθαν 150 αναπαραγόμενα ζευγάρια και 450 πελαργάκια!

 

Γενισέα, το Χωριό των Πελαργών με 30 φωλιές. Πανελλαδική επιτυχία: Γύρισαν στην Ξάνθη 2 δακτυλιωμένα ζευγάρια και εγκαταστάθηκαν σε φωλιές 200 μέτρα από αυτές που γεννήθηκαν!

 

Μύρισε Άνοιξη με τους «Αγγέλους» της, τους Πελαργούς, να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στα πεδινά χωριά του νομού μας. Ήδη το πρώτο ζευγάρι πελαργών ήρθε στις 5 Μαρτίου και εγκαταστάθηκε σε φωλιά στα Βαφέικα στην ίδια φωλιά που είχε έρθει και πέρσι το πρώτο ζευγάρι στις 3 Μαρτίου! Επίσης έχουν εγκατασταθεί πελαργοί σε φωλιές στο Εράσμιο, στην Γενισέα στο Μυρωδάτο. Ωστόσο όπως αναφέρει η υπεύθυνη του προγράμματος παρακολούθησης των πελαργών που υλοποιεί από το 2012 ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστονίδας-Ισμαρίδας σε τρεις περιοχές ευθύνης μεταξύ των οποίων και η περιοχή της Ξάνθης, κα Σάσα Μιχαηλίδου έχουν έρθει και φέτος όπως και πέρσι νωρίς άτομα και ζευγάρια πελαργών αλλά ο κύριος όγκος των πουλιών αναμένεται να καταφτάσει την εβδομάδα που διανύουμε και την επόμενη.

 

Οι πελαργοί αγαπούν τα πεδινά χωριά της Ξάνθης – 200 φωλιές από τις 300 συνολικά του Εθνικού Πάρκου στην Ξάνθη

Δεν είναι εικασία ότι οι πελαργοί αγαπούν τα πεδινά χωριά της Ξάνθης αλλά λογικό συμπέρασμα που βασίζεται σε στοιχεία που έχουν καταγραφεί μέσω του προγράμματος παρακολούθησης. Έτσι από τις 300 φωλιές που υπάρχουν στο Πάρκο που εκτείνεται σε τρεις νομούς, ο νομός μας έχει 200 φωλιές στις οποίες φιλοξενήθηκαν το 2017 150 αναπαραγόμενα ζευγάρια και 450 πελαργάκια!

Γενισέα, το Χωριό των Πελαργών

Όπως αναφέρει η κα Μιχαηλίδου τις περισσότερες φωλιές τις έχει η Γενισέα και μπορεί να ονομαστεί επάξια το χωριό των Πελαργών στην Ξάνθη. Έχει συνολικά 30 φωλιές και 26 αναπαραγόμενα ζευγάρια και ακολουθούν τα Μάγγανα με 23 φωλιές και έπεται το Μυρωδάτο και τα Βαφέικα.

Πανελλαδική επιτυχία: Γύρισαν στην Ξάνθη 2 δακτυλιωμένα ζευγάρια και εγκαταστάθηκαν σε φωλιές 200 μέτρα από αυτές που γεννήθηκαν!

Μια πολύ σημαντική επιτυχία κατέγραψε το πρόγραμμα παρακολούθησης του Φορέα το 2017 καθώς για πρώτη φορά επέστρεψαν σε φωλιές της Ξάνθης όπου και γεννήθηκαν, πελαργοί που είχαν δακτυλιωθεί όταν ήταν νεοσσοί πριν 4 χρόνια! Όπως εξηγεί η κα Μιχαηλίδου όσοι νεοσσοί επιζήσουν κατά την μετανάστευσή τους σε χώρες της Αφρικής παραμένουν εκεί 4 χρόνια και στην συνέχεια μεταναστεύουν πλέον όταν είναι ώριμα για αναπαραγωγή. Ακόμη δε μεγαλύτερη επιτυχία είναι αφού συμβαίνει για πρώτη φορά πανελλαδικά το γεγονός ότι εντοπίστηκαν στην Ξάνθη 2 δακτυλιωμένα ζευγάρια τα οποία μάλιστα εγκαταστάθηκαν σε φωλιές 200 μέτρα μακριά απ’ αυτή που γεννήθηκαν: «Οι πελαργοί είναι γνωστό ότι έχουν αναπτυγμένη την φιλοπατρία. Θέλουν να επιστρέφουν στην φωλιά που γεννήθηκαν. Είναι αγαπητά πουλιά ωστόσο πάντα υπάρχουν προβλήματα στην συμβίωσή τους με τον άνθρωπο. Είναι σημαντικό ο κόσμος να δείχνει ανοχή και να προστατεύει τους πελαργούς. Αυτοί θέλουν να κάνουν την φωλιά τους και να γεννήσουν τα μικρά τους. Μαζεύουν λοιπόν ότι βρουν. Πολλές φορές λοιπόν έχουν σημειωθεί θάνατοι και τραυματισμοί των νεοσσών από πλαστικές σακούλες που μεταφέρουν στην φωλιά τους οι γονείς του και μπλέκονται στα πόδια τους. Ας είμαστε λοιπόν προσεκτικοί με τα σκουπίδια», επισημαίνει η κα Μιχαηλίδου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Άναψε η Ολυμπιακή Φλόγα στην Ξάνθη

Συγκίνηση και υπερηφάνεια στην κεντρική πλατεία το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Απριλίου με δυ…