Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Θύελλα» φέρνει το ΑΤΑΚ στους αγρότες

«Θύελλα» φέρνει το ΑΤΑΚ στους αγρότες

0
agrotes001-empros

Χωρίς Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου δεν έχει επιδότηση! «Μας παίρνουν τη γη μέσα από τα χέρια μας…», διαμαρτύρονται οι αγρότες Ξάνθης – Καβάλας

 

«Το ΑΤΑΚ μπορεί να αφήσει το 50% δικαιωμάτων ανενεργό», υποστηρίζουν

Πλαφόν 20.000 ευρώ στις επιδοτήσεις: «Τώρα βάζουν χέρι και στις επιδοτήσεις… Θέλουν να μας διαλύσουν…»

 

Με το «τσουβάλι» τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες με το πιο πρόσφατο να φέρει το όνομα ΑΤΑΚ (Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου), πράγμα που σημαίνει ότι κάθε κομμάτι γης που θα καλλιεργούν πρέπει να έχει ΑΤΑΚ διαφορετικά δεν μπορούν να πάρουν την επιδότηση!

 

Αγροτικό … ATΤACK λόγω ΑΤΑΚ

Όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος των Αγροτών της Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης το πρόβλημα με το ΑΤΑΚ είναι πανελλαδικό και ξεκινά από το γεγονός ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι αναδασμοί όπως επίσης και το κτηματολόγιο. Παράλληλα δημιουργούνται πολλές εμπλοκές αναφορικά με τους ιδιοκτήτες κληρονόμους που νοικιάζουν χωράφια χωρίς να έχουν κάνει αποδοχή κληρονομιάς. Έτσι μπορεί ένα αγροτεμάχιο 3 στρεμμάτων να έχει πολλούς ιδιοκτήτες και αντίστοιχα ΑΤΑΚ! Επίσης πολλοί εκ των συνιδιοκτητών αγροτεμαχίων δεν διαμένουν στην χώρα και είναι δύσκολη η επικοινωνία μαζί τους για την λήψη του ΑΤΑΚ, ιδίως σε περιπτώσεις που το ενοικιαστήριο είναι πρόσφατο ή πολυετές και παραμένει σε ισχύ. «Η κυβέρνηση αντί να επιλύει τα προβλήματα των αγροτών τους φορτώνει με περισσότερα. Είναι φανερό ότι το μέτρο της καταχώρισης του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου είναι εισπρακτικού χαρακτήρα αφού με βάση την υφιστάμενη κατάσταση με τους αναδασμούς και το κτηματολόγιο πολλοί αγρότες θα χάσουν επιδοτήσεις και θα γεμίσουν τα ταμεία με αποθεματικά», τονίζει με αγανάκτηση ο κ. Δαλάτσης.

“Μας παίρνουν τη γη μέσα από τα χέρια μας…”

Τους προβληματισμούς του κ. Δαλάτση συμμερίζεται και ο πρόεδρος των Αγροτών Καβάλας που τελεί και ως άτυπος εκπρόσωπος των Αγροτών που έχουν ενταχθεί αρκετοί σύλλογοι της περιφέρειας κ. Θέμης Καλπακίδης: «Κάποιοι που κάθονται στα γραφεία των Αθηνών χωρίς να έχουν ιδέα τι συμβαίνει στους αγρότες μηχανεύονται τρόπους για να πιάσουν φοροφυγάδες. Αντ’ αυτού όμως επιβαρύνουν με τα μέτρα τους ένα κλάδο που έχει πληγεί και έχει επιβαρυνθεί με τα μέτρα και φόρους. Μ’ αυτό το μέτρο αν εφαρμοστεί θα γίνουν πολλά ευτράπελα. Μπορεί για παράδειγμα να δούμε ένα χωράφι που μισθώνει ένας αγρότης να το δηλώνει με έναν ΑΤΑΚ και μετά αν πεθάνει ο ιδιοκτήτης να αποκτά περισσότερους όσοι και οι κληρονόμοι!», επισημαίνει ο κ. Καλπακίδης. Αναφορικά δεν με την σκοπιμότητα αυτού του μέτρου την αποδίδει στο να αυξηθεί η «ορφανή γη» ώστε να την πάρει και να την πουλήσει το ΤΑΙΠΕΔ σε μεγάλα ξένα founds: «Μας παίρνουν έμμεσα τη γη μέσα από τα χέρια μας για να τη βγάλουν στο σφυρί και να την πουλήσουν σε ξένους», τονίζει ο κ. Καλπακίδης.

Το ΑΤΑΚ μπορεί να αφήσει το 50% δικαιωμάτων ανενεργό

Το ενδεχόμενο να μείνει ανενεργό το 50% των δικαιωμάτων και να χαθούν ενισχύσεις μετέφεραν στην προϊστάμενη του ΟΠΕΚΕΠΕ Θεσσαλονίκης περί τους 40 με 50 εξαγριωμένοι αγρότες, οι οποίοι βρέθηκαν το πρωί της Παρασκευής 16 Μαρτίου στο κεντρικό κατάστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αρχικά οι αγρότες επιχείρησαν να καταλάβουν τα κεντρικά γραφεία του οργανισμού, ωστόσο στη συνέχεια τα πνεύματα κατευνάστηκαν και ακολούθησε συζήτηση μιάμισης ώρας σε τεταμένη ατμόσφαιρα. Οι αγρότες ζητούν να αποσυρθεί το μέτρο της υποχρεωτικής αναγραφής του ΑΤΑΚ και να εφαρμοστεί σταδιακά και διαφοροποιημένο από το τέλος της υπάρχουσας ΚΑΠ του 2020.

Και οι αγρότες της Καβάλας ζητούν να μην εφαρμοστεί η καταχώριση του αριθμού

Να μην εφαρμοστεί το μέτρο της καταχώρισης του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου μέχρι να ολοκληρωθούν ο αναδασμός και το κτηματολόγιο έτσι ώστε να μην φανερωθούν προβλήματος για τους ιδιοκτήτες γης προς τους ενοικιαστές ζητούν δύο αγροτικοί σύλλογοι του Νομού Καβάλας και ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Νομού Καβάλας μέσω ανακοίνωσής τους προς τους τοπικούς φορείς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Μεταξύ άλλων επικαλούνται και άλλους προβληματισμού όπως: Τι θα γίνει με τα αγροτεμάχια που συμμετέχουν σε προγράμματα του μέτρου 10 και 11 του ΠΑΑ που δεν θα μπορέσουν να δηλωθούν λόγω της μη ύπαρξης ΑΤΑΚ ή που θα διαπιστωθεί κατά τον διασταυρωτικό έλεγχο των ΕΑΕ πώς ο καταχωρημένος ΑΤΑΚ δεν είναι σωστός; Θα δημιουργήσουν ποινή επί των δικαιούμενων ενισχύσεων των παραγωγών παρόλο που οι παραγωγοί θα έχουν τηρήσει άνευ παρέκκλισης της δεσμεύσεις των αντίστοιχων μέτρων; Τι θα γίνει στις ιδιόκτητες εκτάσεις και ειδικότερα στα αγροτεμάχια που δηλώνονται μεταξύ συζύγων (διαφορετικά Ε9) και δεν μπορεί να γίνει ενοικιαστήριο καθώς δήλωση καλλιέργειας κάνει μόνο ο ένας απ’ τους δυο ως αρχηγός αγροτικής εκμετάλλευσης; Τι θα γίνει με τα αγροτεμάχια που γίνονται επινοικίαση ή ανταλλαγή μεταξύ παραγωγών με την μορφή άτυπων παραχωρητήριων;

Πλαφόν 20.000 ευρώ στις επιδοτήσεις: «Τώρα βάζουν χέρι και στις επιδοτήσεις… Θέλουν να μας διαλύσουν…»

Ο ΑΤΑΚ όμως δεν είναι το μόνο θέμα που απασχολεί και προβληματίζει τους αγρότες καθώς, όπως μας ανέφερε τόσο ο κ. Δαλάτσης όσο και ο κ. Καλπακίδης, έχουν πληροφορίες πως το υπουργείο προτίθεται να θέσει και πλαφόν 20.000 ευρώ στις επιδοτήσεις κι όσοι παίρνουν άνω του ποσού αυτού να τους τα κρατάνε: «Είναι λεφτά από την Ε.Ε. που τα δικαιούμαστε. Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει αυτό το πλαφόν. Δεν φτάνει που μας φορολογούν τις επιδοτήσεις τώρα θέλουν να βάλουν χέρι με το πρόσχημα ότι θα τα δώσουν στους νέους αγρότες. Είναι μια κάκιστη απόφαση», λέει ο κ. Δαλάτσης και ο κ. Καλπακίδης συμπληρώνει: «Αυτό που επιδιώκουν είναι συρρίκνωση του πρωτογενή τομέα, Αντί να τον ενισχύσουν και να τον αναδιαρθρώσουν τον διαλύουν».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…