Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 19 Μαρτίου 2018

0

Ευτυχώς…
Πώς οι Έλληνες από υπέρμαχοι της Ευρωπαϊκής ιδέας και Ενοποίησης, έφτασαν να μεταβληθούν σε Ευρωσκεπτικιστές. Τελευταίο κρούσμα οι διάφορες δηλώσεις του Ερντογάν στις οποίες οι «φίλοι και σύμμαχοι»  σφυρίζουν κλέφτικα.
Μας γράφει ένα σύντομο κείμενο στο mail συμπολίτης κι έχει δίκιο: « Ευτυχώς που είμαστε Ευρωπαίοι πολίτες και που η χώρα είναι τα σύνορα της Ευρώπης και οι εταίροι μας έτριξαν τα δόντια στον Ερντογάν για τους δύο στρατιωτικούς».
Γ.Δ.


 

Γαστρονομικός πολιτισμός
Σύντομα θα αποδειχτεί ότι η Ξάνθη διαθέτει έναν πλούσιο αναξιοποίητο γαστρονομικό πολιτισμό. Κι αυτό θα γίνει μέσω της πρωτοβουλίας που ανέλαβε ήδη το Επιμελητήριό μας. Η Θρακική Διατροφή και η Ξανθιώτικη ειδικότερα παραμένει ένας αναξιοποίητος πλούτος και θα πρέπει να αναδειχθεί και να προστατευθεί αναλόγως. Το έχουμε τονίσει πριν λίγο καιρό ότι διαθέτουμε αρκετά τοπικά προϊόντα, παραγωγή ειδών της φύσης μας τόσο σε βουνό όσο και κάμπο. Έχουμε εμφανή υπεροχή που σύντομα θα γίνει γνωστή μέσω συντονισμένων ενεργειών. Προς το παρόν ξεκίνησε η καταγραφή και κατηγοριοποίηση. Θ’ ακολουθήσουν δράσεις και ενέργειες εξωστρέφειας και γνωριμίας.
Ο κύβος ερρίφθη.
Γ.Δ.


Ανθρώπινο
Το βράδυ της Πέμπτης, στην κεντρική πλατεία, μαζί με φίλο, συναντήσαμε τον Μένιο Ψωμακέλη με τη γυναίκα του Μαρία Παντελίδου. Χαιρετιστήκαμε και χωρίσαμε. Την επομένη, Παρασκευή, το νέο ήταν απίστευτο. Η Μαρία ένιωσε αδιαθεσία, πήγε στο Νοσοκομείο αλλά η ήδη βεβαρημένη καρδιά της την πρόδωσε! Είναι τα ξαφνικά και απρόβλεπτα της ζωής.
Τα θερμά μας συλλυπητήρια στον αγαπητό Μένιο για την μεγάλη αυτή απώλεια της συζύγου του Μαρίας.
Γ.Δ.


Άσκηση του ΝΑΤΟ. Μετά την ολοκλήρωση η παρέλαση στην Ξάνθη, Ιούνιος του 1966 στο δρόμο μετά τα νεκροταφεία. Παρόντες ο Μητροπολίτης Αντώνιος, ο βουλευτής Μιχαηλίδης και ο βασιλεύς Κωνσταντίνος με αξιωματικούς (αρχείο κ. Βίκυς Μιχαλοπούλου)

Όλοι μαζί στον αγώνα
Συμφωνούμε απόλυτα και συντασσόμαστε ως εφημερίδα στην ιδιαίτερα σοβαρή παρέμβαση του Αλέξανδρου Κοντού για το θέμα των μετεγγραφών φοιτητών. Δεν θα μπούμε στη λογική περισπούδαστων αναλύσεων. Τα πράγματα είναι απλά. Το υπουργείο Παιδείας έφτιαξε ένα πλαίσιο για τις μετεγγραφές των φοιτητών που ουσιαστικά αποδυναμώνει τα Περιφερειακά Ίδρυμα. Και βέβαια ανάμεσα σ’ αυτά και το δικό μας. Ξεχνώντας ή μη γνωρίζοντας ο υπουργός, τους λόγους που ήταν η αιτία για να γίνει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Αυτούς τους λόγους με κυρίαρχο τον Εθνικό, υπονομεύει τώρα το υπουργείο με την αστόχαστη απόφασή του. Γι’  αυτό και το Προσκλητήριο Κοντού προς όλους τους τοπικούς φορείς. Να κινηθούν όλοι μαζί, συντονισμένα και δυναμικά για ν’ αποτρέψουν ή μειώσουν έστω το κακό που πάει να γίνει. Ας κινηθούμε λοιπόν ΟΛΟΙ οι φορείς της Θράκης, έστω και τώρα πριν είναι αργά. Διότι το τίμημα από την αργοπορία θα είναι βαρύ για όλους.
Γ.Δ.


Στα Ιαπωνικά χέρια η ΣΕΚΑΠ
Σαν «κεραυνός» έπεσε στην Ξάνθη η είδηση πώλησης της ΣΕΚΑΠ. Συγκεκριμένα το μεσημέρι της Παρασκευής ανακοινώθηκε η εξαγορά της Donskoy Tabak, μητρικής της ΣΕΚΑΠ, ιδιοκτησίας  του Ιβάν Σαββίδη από το 2013, έναντι περίπου 1,6 δισ. δολαρίων από την Japan Tobacco. Όπως έγινε γνωστό πρόκειται για ένα Ιαπωνικό Κολοσσό με κύριο μέτοχο την κυβέρνηση της Ιαπωνίας και με μια επιτυχημένη παρουσία και μεγάλη εμπειρία στην ελληνική αγορά καπνού. Την είδηση επιβεβαίωσε με κάθε επισημότητα μέσω δήλωσής του και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΣΕΚΑΠ Α.Ε. κ. Arthur Davidyan, τονίζοντας μάλιστα ότι η συμφωνία αυτή φέρνει την ΣΕΚΑΠ, μπροστά σε μια νέα εποχή και πως «δημιουργεί νέες προοπτικές και ελπίδα όχι μόνο για τη ΣΕΚΑΠ, αλλά και για όλους τους κατοίκους της περιοχής της Ξάνθης και της ευρύτερης περιοχής».
Παρά το γεγονός ότι μ’ αυτά τα δεδομένα πρόκειται για μια μάλλον θετική εξέλιξη ωστόσο μένουν πολλά να απαντηθούν τόσο για το γεγονός ότι η Ιαπωνική εταιρεία αγόρασε τη ΣΕΚΑΠ γνωρίζοντας για το πρόστιμο που την βαρύνει καθώς και για το χρόνο που επιλέχτηκε να ανακοινωθεί η συμφωνία, αν έχει ή όχι σχέση με όσα βαρύνουν τον Ιβάν Σαββίδη και αν υπάρχει μήνυμα μέσα απ’ αυτή την κίνηση.
Μ.Ξ.


Εθελοντισμός
Λίγα λόγια έτσι ως τιμή για όλους όσους στην Ξάνθη συμμετέχουν και προσφέρουν εθελοντικά και μάλιστα είναι και αρκετοί. Ο εθελοντισμός είναι δείκτης πολιτισμού και το μέσο βελτίωσης της ποιότητας ζωής μιας κοινωνίας. Εθελοντισμός και Πολιτισμός είναι έννοιες αλληλένδετες και συμπληρωματικές, όπου αξίες της ανθρώπινης ύπαρξης όπως η τέχνη, η παιδεία και ο αθλητισμός προωθούνται κυρίως από οργανωμένες ομαδικές ή ατομικές εθελοντικές προσπάθειες και εκφράζουν την δημιουργική πλευρά του ανθρώπου. Ο εθελοντισμός παράγει Πολιτισμό και συμβάλλει καθοριστικά στη συνοχή και την ανάπτυξη της κοινότητας. Η συνεργασία είναι βασικό χαρακτηριστικό στον εθελοντισμό και ο εθελοντισμός από τη φύση του έχει οριζόντιο χαρακτήρα, συνδέοντας διαφορετικά τμήματα της κοινωνίας, που συνεργάζονται για το κοινό καλό. Σύμφωνα με έρευνες, ο εθελοντικός τομέας μπορεί να αυξήσει την ικανότητα των ατόμων να δημιουργήσουν πιο συνεκτικές κοινότητες. Τα άτομα που προσφέρουν εθελοντική εργασία αισθάνονται μεγαλύτερη σύνδεση με την κοινότητα, αναγνωρίζουν και κατανοούν τα προβλήματα της κοινότητας και την ανάγκη και σημασία της ενεργούς συμμετοχής στην κοινότητα και τη γειτονιά.
Γ.Δ.


Προχωράει ή σταμάτησε;
Συμπολίτης που του αρέσει να κάνει βόλτες στα σοκάκια της Παλιάς Πόλης (και το συνιστά ιδιαίτερα αυτή την εποχή), διαπίστωσε πως οι εργασίες στο Παραδοσιακό κτίριο που στεγάζονταν πριν λίγο καιρό το Δημοτικό κατάστημα πως έχουν σταματήσει. Αυτή είναι η αρχική εικόνα με την κλειστή πόρτα, την ησυχία που επικρατεί, εκτός κι αν γίνονται εσωτερικές εργασίες. Γι’ αυτό απευθύνεται στο δήμο, τις Τεχνικές υπηρεσίες μέσω της Εφημερίδας και ρωτά εάν οι εργασίες σταμάτησαν αφού ολοκληρώθηκαν ή απλώς σταμάτησαν για οικονομικούς ή άλλους λόγους.
Ελπίζουμε να ισχύει το πρώτο της ολοκλήρωσης των εργασιών με την ευχή το όμορφο αυτό κτίριο να μην έχει την ίδια τύχη όπως κάποια άλλα δημοτικά κτίρια…
Γ.Δ.


Διαλέγεις
Ο καθείς κατά τη δική του διαλογή και επιλογή για το δρόμο που θα χαράξει στη ζωή του. Εύκολο δρόμο, δύσκολο δρόμο, ο ίδιος έχει την ευθύνη του. Έλεγε ο Μέγας Αλέξανδρος πως «σαν θέλεις να κατακτήσεις τη νικη πρέπει να γίνεις διώκτης, όχι διωκόμενος». Κάνεις λοιπόν την επιλογή. Ζωή με νίκες αλλά και ήττες, με αμφιβολίες, δυσκολίες, αγώνες η πρώτη επιλογή. Στη δεύτερη διαλέγεις την ησυχία, ηρεμία, σιγουριά. Ο καθείς ζυγίζει το ειδικό του βάρος και πορεύεται.
Γ.Δ.


Η κλοπή δέντρων
Προφανώς διεκδικούμε πανελλήνια πρωτοπορία στην περίπτωση της κλοπής δέντρων! Ακούγεται απίστευτο κι όμως συνέβη μεν αλλά οι δράστες ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί. Μάλιστα οι μανόλιες, είναι δέντρα, πάνω από 2 μέτρα και δεν κρύβονται εύκολα. Όμως το θράσος αυτών που τις έβγαλαν από τα σημεία που φύτευσε η υπηρεσία πρασίνου του δήμου, είναι που ξαφνιάζει. Και γι’ αυτό τους το θράσος θα πρέπει να τιμωρηθούν όταν συλληφθούν. Βέβαια, μεταξύ μας, την προέλευση των δραστών όλοι μπορούμε να υποψιαστούμε, το ίδιο και  η αστυνομία. Ότι δεν εντοπίστηκαν ακόμη είναι ένα μυστήριο.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…