Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ακόμη στο «περίμενε» για το Leader

Ακόμη στο «περίμενε» για το Leader

0
leader2014-20

Έτοιμη δηλώνει από καιρό η ΑΝ.ΡΟ αλλά η Αναπτυξιακή Χαλκιδικής έβγαλε πρώτη Πρόσκληση!

 

Στο υπουργείο για έγκριση η Πρόσκληση της ΑΝ.ΡΟ

 

 

Νέο επεισόδιο στο σίριαλ: «Προκήρυξη Leader» με «θεατές», φορείς του δημοσίου και ιδιώτες που περιμένουν 2,5 χρόνια να «τρέξει» το πρόγραμμα και να μπουν στη σειρά για να επωφεληθούν από την επιδότηση και να υλοποιήσουν κανένα έργο ανάπλασης οι μεν και καμία αγροτουριστική επένδυση οι δε. Στο διάστημα των 2,5 ετών, είναι γεγονός ότι επικράτησε σύγχυση και ασάφεια αναφορικά με το ποιος τελικά είναι ο φορέας που θα βγάλει την πρόσκληση.

Έτοιμη δηλώνει από καιρό η ΑΝ.ΡΟ αλλά η Αναπτυξιακή Χαλκιδικής έβγαλε πρώτη Πρόσκληση!

Το κλίμα αυτό εντάθηκε από αντικρουόμενες δηλώσεις  που άλλοτε έριχναν το μπαλάκι των ευθυνών στο υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης  που καθυστερεί την Προκήρυξη επιμένοντας ότι το Leader συνολικά για δημόσιο και ιδιώτες θα προκηρυχτεί από το υπουργείο και όχι από τις κατά τόπους Αναπτυξιακές όπως παλαιότερα και άλλες δηλώσεις που ανέφεραν ότι οι Αναπτυξιακές έχουν την ευθύνη της Πρόσκλησης μόνο για τους δημοσίους φορείς και όχι για τους ιδιώτες.  Πολλές φορές επιχειρήσαμε να ξεδιαλύνουμε το τοπίο όμως μια σαφή απάντηση από την ΑΝ.ΡΟ και την Διαχειριστική Επιτροπή που θα υλοποιήσουν το Leader των 9.450.000 ευρώ για Ροδόπη  και Ξάνθη δεν λάβαμε.

Αυτό όμως έγινε όταν πληροφορηθήκαμε από σχετικό ρεπορτάζ του site: ypaithros.gr ότι η «Αναπτυξιακή Χαλκιδικής-ΑΝΕΤΧΑ ΑΕ» κατέκτησε την πρώτη θέση σε επίπεδο χώρας, δημοσιεύοντας πρώτη πανελλαδικά πρόσκληση υποβολής προτάσεων για έργα δημοσίου χαρακτήρα και ενημερώνει τους  ενδιαφερόμενους ότι μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους έως τις 31/05/2018, στο πλαίσιο της Δράσης 19.2.4, που αφορά βασικές υπηρεσίες και ανάπλαση χωριών σε αγροτικές περιοχές. Αυτή η είδηση επιβεβαιώνει ότι οι Αναπτυξιακές έχουν την αρμοδιότητα για την Πρόσκληση του Δημοσίου και για να βγει η προκήρυξη της Χαλκιδικής σημαίνει ότι είχε μεγαλύτερη ετοιμότητα. Να υπενθυμίσουμε ότι το μόνιμο μότο των υπευθύνων της ΑΝ.ΡΟ ήταν και είναι ότι : «η ΑΝ.ΡΟ είναι έτοιμη από καιρό…»!

Στο υπουργείο για έγκριση η Πρόσκληση της ΑΝ.ΡΟ

Υπό το πρίσμα των εξελίξεων απευθυνθήκαμε στον πρόεδρο της Διαχειριστικής Επιτροπής του Leader Ξάνθης – Ροδόπης, δήμαρχο Μαρωνείας –Σαππών κ. Γιάννη Σταυρίδη, ο οποίος μας πληροφόρησε ότι υπάρχει εξέλιξη αναφορικά και με Leader Ροδόπης – Ξάνθης. Συγκεκριμένα ο κ. Σταυρίδης τόνισε πως: «Ο φάκελος που αφορά την Πρόκληση για τους δημοσίους φορείς και συλλόγους έχει εγκριθεί από την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας και από την περασμένη εβδομάδα έχει αποσταλεί στο υπουργείο όπου και αναμένεται η έγκρισή  του για να προχωρήσουμε στην Πρόσκληση. Θα ξεκινήσει έτσι η υποβολή των φακέλων των δήμων και των άλλων φορέων και η αξιολόγησή τους ώστε να γίνουν εντάξεις έργων. Σ΄ ότι αφορά τον ιδιωτικό φορέα η Προκήρυξη θα γίνει από το υπουργείο», επεσήμανε ο κ. Σταυρίδης χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε κάποιο χρονοδιάγραμμα υπό τον φόβο ίσως μην εκτεθεί καθόσον από τον Σεπτέμβριο του 2017 κάνει συνεχώς προβλέψεις, επικαλούμενος πληροφόρησή του, όμως τελειώνει και ο Μάρτιος του 2018 κι ακόμη Leader δεν προκηρύχθηκε!

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιθανή διακοπή νερού αύριο σε περιοχές της πόλης

Στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από το Παρά…