Βιάζονται για τη βιομηχανική κάνναβη
Και βέβαια η βιομηχανική κάνναβη αποτελεί ένα προϊόν που μπορεί να καλλιεργηθεί και στην συνέχεια να γίνει επεξεργασία του για την παραγωγή διαφόρων πραγμάτων. Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια που δεν πρέπει να ξεχνούν οι αγρότες μας. Στην παρούσα φάση οι συζητήσεις γίνονται για παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης, όχι βιομηχανικής. Και μάλιστα ακόμη το σχετικό νομικό πλαίσιο δεν έχει ολοκληρωθεί. Βρίσκεται στις συζητήσεις η όλη ιστορία.
Γι’ αυτό λοιπόν τονίζουμε ότι δεν πρέπει να καλλιεργούνται προσδοκίες εύκολου κέρδους με την καλλιέργεια κάνναβης. Το μόνο εύκολο κέρδος προς το παρόν προέρχεται από τις… χασισιές, όπως κάνουν χρόνια τώρα οι Αλβανοί.
Γ.Δ.
Τα ποδήλατα στην Ξάνθη
Πριν αρκετά χρόνια υπήρχαν πάρα πολλά ποδήλατα στην πόλη. Και μ’ αυτά κυκλοφορούσαν οι μεγάλοι τότε όχι η πιτσιρικαρία όπως τώρα. Ποδήλατα γερά, με σχάρα γερή γιατί έμπαιναν φορτία επάνω. Μ’ αυτά πηγαινοέρχονταν στη δουλειά τους, στα καταστήματά τους τότε όλοι. Μάλιστα μια εποχή το ποδήλατο αποτελούσε και τεκμήριο οικονομικής άνεσης διότι τα αυτοκίνητα σπάνιζαν. Οι καπνέμποροι και οι καπνοβιομήχανοι είχαν, και ελάχιστοι ιδιώτες με υψηλά εισοδήματα.
Μάλιστα τα ποδήλατα της παλιάς αυτής εποχής είχαν μεγάλα κουδούνια και φανάρια για τη νύχτα. Κάποιοι μερακλήδες μάλιστα τα στόλιζαν με σημαιούλες και διάφορα μπιχλιμπίδια, ενώ υπήρχαν καταστήματα που νοίκιαζαν ποδήλατα για βόλτες, όπως αργότερα νοίκιαζαν τις φλορέτες.
Τότε λοιπόν αφθονούσαν τα ποδήλατα. Σήμερα γεμίσαμε τετράτροχα και τα ποδήλατα έχουν εγκαταλειφθεί. Τώρα οδηγούν ποδήλατα οι νέοι και οι νέες. Πρόκειται για διαφορετικά ποδήλατα, ελαφριά και κατασκευασμένα για άλλο λόγο, για τρέξιμο και γυμναστική. Δεν είναι για μεταφορά αντικειμένων.
Γ.Δ.
Να τα μας!
Εκεί λοιπόν που όλοι λέγαμε πως πάει για φέτος ο Χειμώνας, πως παρά τις φήμες ότι θα ήταν ένας βαρύς χειμώνας, η πραγματικότητα ήταν διαφορετική, ο Φεβρουάριος ώρες πριν μας εγκαταλείψει, την έκανε τη ζημιά. Χιόνια, βροχές, πλημμύρες, ζημιές, κρύο, πτώση της θερμοκρασίας και τα καλοριφέρ στο φουλ. Πέσαμε έξω όλοι και ξαναγυρίσαμε στην χειμωνιάτικη πλέον εικόνα. Με το χιόνι μέχρι μέσα στην πόλη, έστω αραιό, με τον παγωμένο αέρα και τη θερμοκρασία από μείον έως λίγο πάνω από το μηδέν. Γενικώς, χειμώνας. Υπομονή όμως, αυτές είναι οι τελευταίες σπασμωδικές κινήσεις. Η Άνοιξη είναι μπροστά μας.
Γ.Δ.
Δύο σημαντικές δίκες
Αναβολή πήρε η δίκη 43 αγωγών αντίστοιχων επιχειρήσεων της Θράκης που διεκδικούν δικαστικά την επιδότηση του κόστους εργασία 12% και είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί χθες. Το Διοικητικό Δικαστήριο της Αλεξανδρούπολης ανέβαλε τη δίκη για τις 19/11/2018 μετά από αίτημα του αντιδίκου ΟΑΕΔ που γνωστοποίησε ότι προτίθεται να υποβάλλει προδικαστικό ερώτημα στο ΣτΕ για το αν νομιμοποιείται ο Οργανισμός να εμπλέκεται στην υπόθεση ή το Ελληνικό Δημόσιο που κατέβαλλε την επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό εφόσον ήταν νόμος τους κράτους, μέσω του ΟΑΕΔ. Δηλαδή με λίγα λόγια ο ΟΑΕΔ επιχειρεί την τακτική … «στρίβειν δια του αρραβώνος», προκειμένου να απεμπλακεί από την υπόθεση. Στο μεταξύ και μια άλλη δικαστική απόφαση πρόκειται να εκδοθεί μέσα στο ν Φεβρουάριο ή αρχές Μαρτίου. Είναι η απόφαση για την ΣΕΚΑΠ και αφορά την αίτηση διακοπής της ποινής (άμεση καταβολή του προστίμου των 38 εκ. ευρώ για τελωνειακές παραβάσεις του 2009 που επιδίκασε το Εφετείο), έως ότου τελεσικήσει η υπόθεση στο ΣτΕ όπου δήλωσε ότι θα προσφύγει η εταιρεία.
Εν αναμονή λοιπόν…
Μ.Ξ.
Σκεπτικός ο Στάθης Γιαννακίδης
Σκεπτικό συναντήσαμε τον βουλευτή Στάθη Γιαννακίδη προχθές στα εγκαίνια του Κέντρου Κοινότητας Μύκης στη Σμίνθη. Ο κατά τ’ άλλα χαμογελαστός βουλευτής μάλλον σκεφτόταν κάτι άλλο και προβληματιζόταν. Ίσως την ψηφοφορία στη βουλή όπου ήταν ψηφολέκτης σε μία από τις δέκα κάλπες και μέχρι να βγουν τ’ αποτελέσματα ξημερώθηκαν στην βουλή.
Γ.Δ.
Υπήρχαν και δύο χαμογελαστοί
Στην εκδήλωση στη Σμίνθη για το Κέντρο Κοινότητας, υπήρχαν όμως και χαμογελαστοί πολιτικοί. Ο δήμαρχος Καπζά Τζεμήλ και ο βουλευτής Ζεϊμπέκ. Μάλλον θεωρούσαν πως οι προσπάθειές τους είχαν θετικά ολοκληρωθεί και πως το έργο που υλοποιήθηκε θα βοηθήσει τους κατοίκους της ορεινής περιοχής. Όπως και να’ χει, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, σίγουρα θα γίνουν πολλά θετικά μέχρι την ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού αυτού προγράμματος. Πάντως στην ορεινή περιοχή συνολικά, πολλά θα πρέπει να γίνουν διότι οι ελλείψεις είναι πολλές.
Γ.Δ.
Τάδε έφη Φέσσας
Στην επιστολή του προς τον κ. Μοσκοβισί ο κ. Φέσσας περιγράφει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, η Ελλάδα παραμένει ουσιαστικά μια οικονομία με μικρές και χαμηλής παραγωγικότητας επιχειρήσεις, αδύναμο θεσμικό πλαίσιο και ανισορροπίες στις παραγωγικές δομές, με περιορισμένη παρουσία σε κλάδους διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών και υψηλή εξάρτηση από την ιδιωτική κατανάλωση. Ως αποτέλεσμα, ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού είναι εγκλωβισμένο σε δουλειές με χαμηλές αμοιβές στους κλάδους υπηρεσιών της οικονομίας. Παράλληλα, το κόστος του επιχειρείν παραμένει απαγορευτικό. Η διογκωμένη φορολόγηση της εργασίας με υψηλούς συντελεστές φορολογίας εισοδήματος και ασφαλιστικών εισφορών, οι υψηλοί ειδικοί φόροι κατανάλωσης που ασκούν αρνητική επίδραση στην παραγωγική δραστηριότητα, καθώς και η υπερφορολόγηση εν γένει, χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τις δαπάνες μιας υπερβολικά μεγάλης δημόσιας διοίκησης και ενός συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με υπέρογκες υποχρεώσεις και χωρίς συνταξιοδοτική αποταμίευση. Αυτό προκαλεί υψηλά επίπεδα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, παρά την εφαρμογή ενός πιο αποτελεσματικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την επέκταση των πληρωμών με κάρτες στις συναλλαγές μετά την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων το 2015. Σύμφωνα πάντοτε με τον κ. Φέσσα, η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων παραμένει ακριβή και σε ανεπαρκές επίπεδο, καθώς περιορίζεται από σχετικά αδύναμους τραπεζικούς ισολογισμούς με τεράστια ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ ένα μάλλον μη λειτουργικό πλαίσιο πτωχευτικού και προπτωχευτικού δικαίου εμποδίζει την αποτελεσματική μείωσή τους. Οι επιχειρηματικές επενδύσεις ύστερα από αποσβέσεις παραμένουν αρνητικές, ενώ το διαθέσιμο εισόδημα, που επεκτείνεται με αναιμικό ρυθμό λόγω της εφαρμοζόμενης λιτότητας, τείνει να περιορίζει τη δαπάνη των νοικοκυριών, με το ποσοστό αποταμίευσης να παραμένει υψηλά αρνητικό. Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ επισημαίνει ότι τα απαράδεκτα υψηλά ποσοστά μακροχρόνιας και νεανικής ανεργίας συνεχίζουν να προβάλλουν ως απειλή στη συνοχή της κοινωνίας και στην πολιτική νομιμοποίηση.»
Ποιος λογικός άνθρωπος αλήθεια δεν συμφωνεί με όσα υποστηρίζει ο κ. Φέσσας; Μίλησε για την οικονομική πραγματικότητα.
Τ.Β.
Μόνο θαυμασμός !
Αυτός είναι υπουργός οικονομίας και λέγεται Δημήτρης Παπαδημητρίου. Αυτή είναι αναπληρώτρια υπουργός εργασίας και ονομάζεται Ράνια Αντωνοπούλου. Υποθέτω βασίμως ότι πρόκειται για ευτυχισμένο ζευγάρι. Και γιατί όχι; Η φτώχεια φέρνει γκρίνια, ο πλούτος φέρνει αγάπη, ειδικά όταν συνοδεύεται από το ηθικό πλεονέκτημα. Έχουν αθροιστικά (σύμφωνα με το πόθεν έσχες τους) περιουσία και καταθέσεις 3.275.881 δολαρίων και εισόδημα 523.429 δολαρίων τον χρόνο. Ζουν στο Κολωνάκι, σε σπίτι που πληρώνει το ελληνικό δημόσιο με 1000 ευρώ τον μήνα. Διευκρινίζω ότι το αξιότιμο ζεύγος δεν έχει κάνει τίποτα παράνομο. Οι άνθρωποι ακολουθούν κατά γράμμα τον νόμο. Εφαρμόζουν έναν δικό τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛικό νόμο (4336/2015) που έδωσε έξοδα διαμονής και σε εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς. Το υπουργικό ζεύγος συνεπώς είναι νομιμότατο, όταν κάθε αρχή του μήνα εισπράττει το χιλιαρικάκι για το νοίκι του.
Τους χαίρομαι όμως διότι όντας υπουργοί σε μια αριστεροκρατούμενη αποικία κρατάνε τα λεφτά τους στην καπιταλιστική μητρόπολη, κι αυτό δείχνει έναν σπάνιο συνδυασμό νεοφιλελεύθερης διορατικότητας και παλαιομαρξιστικής επαγρύπνησης. Και πλούσιοι, και υπουργοί, και αριστεροί, και αποταμιευτές, και άξιοι επενδυτές, και φιλολαϊκοί, και ικανοί επιχειρηματίες, και πιστοί στην τήρηση των νόμων, και με καταθέσεις στην J&P Morgan, και νοικοκύρηδες, και φορείς του ηθικού πλεονεκτήματος, και καλοί νοικάρηδες, και Κολωνακιώτες. Υποκλίνομαι στην μεγαλειότητα τους μέχρις εξαρθρώσεως των (διαπλεκόμενων) οσφυϊκών μου σπονδύλων…
Δ.Κ.
Πολλά ερωτηματικά και «σκοτεινά» σημεία με το θέμα Leader
Πολλά ερωτήματα ζητούν απαντήσεις σχετικά με το Leader. Για παράδειγμα: Γιατί παραιτήθηκε ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής από μέλος στην Διαχειριστική Επιτροπή του Leader Ροδόπης – Ξάνθης και γιατί ο δήμαρχος Κομοτηνής προέβαλλε ως αιτιολογία «θέμα νομιμότητας»; Κατά πόσο είναι νόμιμο να είναι πρόεδρος της Επιτροπής ο περιφερειάρχης ΑΜΘ και η περιφέρεια να υποβάλλει προτάσεις για έγκριση στο Leader. Δηλαδή Μέτιος κερνάει Μέτιος πίνει; Και γιατί τόσο καιρό τώρα την ίδια στιγμή που δηλώνουν πανέτοιμοι δεν βγάζουν την προκήρυξη για τους δημόσιους φορείς εφόσον αυτή θα βγει από τις Αναπτυξιακές και όχι από το υπουργείο;
Είναι ολοφάνερη η κωλυσιεργία όπως και ότι το Leader έχει «κολλήσει» και υπάρχουν πολλά «σκοτεινά» σημεία γύρω απ΄ το θέμα…
Μ.Ξ.