Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Καλαμαράκια με καραμελωμένα κρεμμύδια και φάβα

Καλαμαράκια με καραμελωμένα κρεμμύδια και φάβα

0
fava-kalamarakia

-2 φλιτζάνια φάβα

-1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο

-8 καλαμαράκια μέτρια, καθαρισμένα

-½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

-1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή

-2-3 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί

-2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

-2 κρεμμύδια κόκκινα μεγάλα, σε ροδέλες

-2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό

-λίγα φυλλαράκια ρίγανη φρέσκια

-αλάτι, πιπέρι

Ξεπλένετε τη φάβα σε σουρωτήρι και την αφήνετε να στραγγίξει. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα. Στη συνέχεια ρίχνετε τη φάβα και την ανακατεύετε καλά να πάει το λάδι παντού. Προσθέτετε στην κατσαρόλα όσο ζεστό νερό χρειάζεται ώστε να καλύπτεται κατά 4εκ. περίπου και τη σκεπάζετε με καπάκι όταν πάρει βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε τη φάβα για 1 ώρα περίπου μέχρι να λιώσει εντελώς. Όταν χυλώσει την αποσύρετε από τη φωτιά, ρίχνετε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το ξίδι από κόκκινο κρασί. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με μια πετσέτα και αφήνετε έτσι για 1-2 ώρες για να σφίξει η φάβα.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C και τοποθετείτε τα καλαμαράκια σε ένα ταψί που έχετε καλύψει με λαδόκολλα. Τα λαδώνετε και τα πασπαλίζετε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τα ψήνετε για 15 λεπτά περίπου.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε τις ροδέλες των κρεμμυδιών μέχρι να γυαλίσουν για 3-4 λεπτά και μετά ρίχνετε το βαλσαμικό ξίδι. Ανακατεύετε για 1-2 λεπτά ακόμη να μαλακώσουν. Σερβίρετε βάζοντας ως βάση τη φάβα, από πάνω τα κρεμμύδια με το ζουμάκι τους και τέλος το καλαμάρι.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αρνί γιουβέτσι με καπνιστή πάπρικα κι ανθότυρο

-200 ml ε.π. ελαιόλαδο -1,5 κιλό αρνί μπούτι και χεράκι -1 καρότο, ψιλοκομμένο -3 κρεμμύδι…