Μετρημένοι στα δάκτυλα η συγκέντρωση στην πλατεία
Τους «καίει» το 30ωρο, o περιορισμός στην απεργία, η συγχώνευση σχολείων –
ΕΛΜΕ Ξάνθης, Μ. Λουκοπούλου: «Είναι μέτρα που υποβαθμίζουν την ζωή μας…»
Μετρημένοι στα δάκτυλα ήταν στην Ξάνθη οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι εκπαιδευτικοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΑΔΕΔΥ και της ΔΟΕ για συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία, την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου στις 12.30 το μεσημέρι . Να σημειώσουμε ότι οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις προκήρυξαν 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή την κατάθεση στη Βουλή και την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Την ίδια ώρα στην κεντρική πλατεία υπήρχαν και τα πανό του ΣΕΚ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Τους «καίει» το 30ωρο, o περιορισμός στην απεργία, η συγχώνευση σχολείων
Μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος του Διδασκαλικού συλλόγου Ξάνθης κ. Δημήτρης Ντούμος εξήγησε τους λόγους που αντιδρούν οι δάσκαλοι στο νόμο που προβλέπει υποχρεωτικό το 30ωρο δουλειάς την εβδομάδα: «Ένας νόμος που έγινε πριν 30 χρόνια έρχεται και γίνεται μνημονιακός νόμος. Νομίζω πως όλη η ιστορία γίνεται για να περάσει η επίβλεψη στους εκπαιδευτικούς στα γεύματα των μαθητών. Δηλαδή να επιβλέπουμε τα παιδιά όταν θα τρώνε στο ολοήμερο. Ο εκπαιδευτικός ενώ έχει τόση δουλειά να κάνει στο σχολείο επιβαρύνεται και με τη δουλειά του επιβλέποντα ενώ θα έπρεπε να υπάρχει βοηθητικό προσωπικό για αυτό. Είναι μια έμμεση αύξηση ωραρίου αλλά επιπλέον με την παραμονή μπορεί να υπάρξει και μια αύξηση του διδακτικού ωραρίου όπως ζητά η τρόικα. Το υπουργείο αποφασίζει πάντα ερήμην των εκπαιδευτικών και χωρίς διάλογο. »
ΕΛΜΕ Ξάνθης, Μ. Λουκοπούλου: «Είναι μέτρα που υποβαθμίζουν την ζωή μας…»
Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης κα Λουκοπούλου αναφέρθηκε και σ’ άλλα θέματα που βρίσκουν αντίθετους τους εκπαιδευτικούς όπως ο περιορισμός του δικαιώματος της απεργίας αλλά και η συγχώνευση των σχολείων και φυσικά το 30ωρο: «Διαμαρτυρόμαστε για την ψήφιση των νέων μέτρων γιατί θεωρούμε ότι θ’ αλλάξουν δραματικά την ζωή των εργαζομένων γενικότερα είναι μια σειρά από μέτρα που υποβαθμίζουν την ζωή μας . Δεν είναι μόνο αυτά που άπτονται της παιδείας. Ν αναφέρουμε τους πλειστηριασμούς, το δικαίωμα στην απεργία πού περιορίζεται . Και μπορεί η κυβέρνηση να λέει ότι προς το παρόν αυτό δεν αφορά τα δικά μας σωματεία αλλά φοβόμαστε ότι αν ξεκινήσει το ξήλωμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων θα συνεχίσει σ’ όλους τους κλάδους. Σ΄ ότι αφορά τα εκπαιδευτικά θέματα, έχουμε πρόβλημα με την πρόθεση της κυβέρνηση και με τις συγχωνεύσεις των σχολείων. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να παραμένουν στις περιοχές όπου υπάρχουν ακόμη κι όταν έχουν λίγα παιδιά γιατί αποτελούν κύτταρο πολιτισμού σ’ ένα τόπο και συγκρατούν τον κόσμο. Το άλλο θέμα που μας απασχολεί είναι το θέμα του 30ωρου. Μπορεί η διατύπωση να είναι τέτοια που δέχεται διάφορες ερμηνείες παρόλα αυτά επιτρέπει στον οποιοδήποτε διευθυντή να αυθαιρετήσει. . Και επειδή όποιος γνωρίζει την κατάσταση στα σχολεία θα ξέρει ότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος χώρος. Η φύση της δουλειάς μας είναι τέτοια που χρειάζεται έμπνευση, θέλει σκέψη , ησυχία θέλει πολλά βιβλία, υπολογιστές . Κι αυτά δεν τα έχουμε στα σχολεία. Μοιραζόμαστε τα γραφεία και τα συρτάρια μας με τους συναδέλφους. Ο εκπαιδευτικός δεν δουλεύει μόνο τις ώρες που διδάσκει αλλά δύο φορές, τις ώρες που δουλεύει γιατί δουλεύει στο σπίτι του».
Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr