Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νόμισμα με δύο όψεις το επιχειρείν στην Ξάνθη

Νόμισμα με δύο όψεις το επιχειρείν στην Ξάνθη

0

«Θα έρθουν καλύτερες μέρες», διαβεβαιώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ζαγναφέρης: «2 χρόνια στην αντιπεριφέρεια δεν υπέγραψα ούτε μια άδεια ίδρυσης επιχείρησης»!

 

Μωραΐτης: «Δεν μας περισσεύει κανείς. Ο τόπος μας δεν χωράει κομματικές αντιπαραθέσεις» – Παραδοχή Μέτιου: «Η περιφέρεια μας είναι η τελευταία στην χώρα»

 

 

Τα δεινά της επιχειρηματικότητας καθώς και η αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι με την ΣΕΚΑΠ, κυριάρχησαν στην εκδήλωση κοπής της πίτας του ΕΒΕ Ξάνθης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Ιανουαρίου το απόγευμα σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Επιμελητηρίου Ξάνθης.

 

Άπαντες παρόντες (πλην Κοντού) – Αγωνία για την ΣΕΚΑΠ

Το παρόν έδωσαν απευθύνοντας χαιρετισμό ο περιφερειάρχης ΑΜ – Θ, Χ. Μέτιος, οι βουλευτές Ξάνθης, Χ. Ζεϊμπέκ και Γ. Στογιαννίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κ. Ζαγναφέρης, οι δήμαρχοι Ξάνθης, Αβδήρων Τοπείρου και Μύκης και τέλος ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης. Παραβρέθηκαν επίσης ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Γιώργος Χατζηθεοδώρου, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Ροδόπης, Δράμας και Έβρου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Α. Μπεμπεκίδης, η πρόεδρος της ΟΕΕΒΕ Μ. Τσιακίρογλου, ο πρόεδρος του σωματείου της ΣΕΚΑΠ Κ. Γαβριηλίδης, καθώς και πολλά μέλη του Επιμελητηρίου και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και από άλλους επιστημονικούς κλάδους. Νωρίτερα τηρήθηκε το τελετουργικό με τον Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα να ευλογεί και να κόβει την πίτα και να ανοίγει τον κύκλο των χαιρετισμών απευθύνοντας τις ευχές του προς τον επιχειρηματικό κόσμο για προκοπή και δημιουργία και παράλληλα θίγοντας το ζήτημα της ΣΕΚΑΠ και ζητώντας από την πολιτική ηγεσία να μεσολαβήσει ώστε για να μην κλείσει και χάσουν τις δουλειές τους 200 εργαζόμενοι και να μην δεχτεί ένα βαρύτατο πλήγμα τη τοπική οικονομία.

Παραδοχή Μέτιου: «Η περιφέρεια μας είναι η τελευταία στην χώρα»

Με την παραδοχή ότι παρά τις προσπάθειες του αείμνηστου περιφερειάρχη Γ. Παυλίδη και τις δικές του, η περιφέρεια μας συνεχίζει να υστερεί και να είναι η τελευταία σε ΑΕΠ στη χώρα και μία από τις τελευταία στην Ε.Ε., ο περιφερειάρχης κ. Μέτιος αναφέρθηκε στο δικό του επιχειρηματικό σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει 4 άξονες στήριξης της επιχειρηματικότητας. Ειδικότερα ανέφερε πως η Περιφέρεια διαθέτει πάνω από 70 εκ. ευρώ για τις επιχειρήσεις και 14 εκ. ευρώ σε επιχειρήσεις έρευνας και καινοτομίας. Επίσης έχουν εγκριθεί επενδυτικά σχέδια πάνω από 15 εκ. ευρώ στον Αναπτυξιακό, έχει συσταθεί το Ταμείο Επιχειρηματικότητας με πόρους 10 εκ. ευρώ και πρόσφατα έχει υπογραφεί η σύσταση της Συνεταιριστικής Τράπεζας. Ο κ. Μέτιος είπε ακόμη πως στο επίκεντρο του σχεδιασμού βρίσκεται ο τουρισμός γι αυτό και υπάρχουν δράσεις που στοχεύουν στην ανάδειξη της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της περιφέρειες μας σε συνδυασμό με την προβολή της φυσικού περιβάλλοντος ενώ επίσης διατίθεται το ποσό των 32 εκ. ευρώ για τη σύνδεση των 5 πόλεων με φυσικό αέριο καθώς επίσης και αξιοποίηση της γεωθερμίας για επενδύσεις. Έκλεισε ζητώντας τη συνεργασία του Επιμελητηρίου Ξάνθης και την στράτευσή του σ’ αυτή την προσπάθεια.

Θα έρθουν καλύτερες μέρες διαβεβαιώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Τη διαβεβαίωση ότι «τα μαρτύρια τελειώνουν» αφού τον Αύγουστο η χώρα μας θα αφήσει πίσω της εποχή της κρίσης και των μνημονίων και ότι θα’ ρθουν μέρες φωτεινές ξεκίνησε τον χαιρετισμό του ο κ. Ζεϊμπέκ. Είπε ακόμη ότι πρόσφατα έγινε το αναπτυξιακό συνέδριο στην περιφέρειά μας και έχουν συζητηθεί και αναλυθεί όλα τα θέματα που αφορούν την επιχειρηματικότητα. Τόνισε με έμφαση πως η κυβέρνηση στηρίζει τον σωστό επιχειρηματία ενώ για το θέμα της ΣΕΚΑΠ είπε πως η κυβέρνηση στηρίζει τη ΣΕΚΑΠ και πως ο ίδιος θεωρεί πως θα βρεθεί μια σωστή λύση για την εταιρεία. Αυτό βεβαίωσε και ο βουλευτής κ. Στογιαννίδης υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση έφερε τροπολογία αλλά το διοικητικό εφετείο που κατακύρωσε το πρόστιμο δεν την έλαβε υπ’ όψιν. Υπογράμμισε δε πως είναι άδικο για την παρούσα διοίκηση που δεν έχει την ευθύνη για παραβάσεις που έγιναν το 2009 να πληρώσει ένα τόσο μεγάλο πρόστιμο και πως θα πρέπει να καταλογιστεί σ’ αυτούς που διοικούσαν τότες. Τέλος αποκάλυψε πως πρόσφατα έγινε μια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα της ΣΕΚΑΠ και πως ήταν παρόντες όλοι οι βουλευτές της Ξάνθης.

Πέστα …χρυσόστομε Ζαγναφέρη: «2 χρόνια στην αντιπεριφέρεια δεν υπέγραψα ούτε μια άδεια ίδρυσης επιχείρησης»!

Καταπέλτης ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Ζαγναφέρης. Αποκάλεσε «ήρωες» τους επιχειρηματίες που μπορούν και επιβιώνουν σε τόσο αντίξοες συνθήκες και εξέφρασε την απαισιοδοξία του ότι ο κλάδος θα δει καλύτερες μέρες. Είπε χαρακτηριστικά πως 2 χρόνια τώρα που είναι στην αντιπεριφέρεια δεν έχει υπογράψει ούτε μία άδεια ίδρυσης επιχείρησης ενώ αναφέρθηκε στη «γάγγραινα» της γραφειοκρατίας και τις παθογένειες της δημόσιας διοίκησης που συνθλίβουν την επιχειρηματικότητας. «Όταν ξεκίνησα το 1980 ήθελες 1 χρόνο για να βγάλεις άδεια ίδρυσης, ο Σημίτης το έκανε 2 χρόνια, ο Καραμανλής 2, 5 χρόνια και τώρα είναι στο άπειρο…». Ο κ. Ζαγναφέρης είπε επίσης πως σήμερα για το μόνο που ενδιαφέρονται οι πολιτικοί είναι η επικοινωνία και πως το πολιτικό προσωπικό από το 2009 και μετά είναι κατώτερο των περιστάσεων. Έκλεισε λέγοντας πως φταίει το δημόσιο και πως αν δεν δημιουργηθεί ένα νέο δημόσιο και αυτό απαξιωθεί δεν θα δει άσπρη μέρα ο επιχειρηματικός κόσμος. Έκλεισε ευχόμενος τους επιχειρηματίες ως άλλος Γιούνκερ «Καλό κουράγιο» και καταχειροκροτήθηκε. Οι δήμαρχοι με τη σειρά τους εξήραν την προσπάθεια προβολής και ανάδειξης των τοπικών προϊόντων και στον τομέα του τουρισμού που έχει κάνει το επιμελητήριο και υπογράμμισαν την άψογη συνεργασία που έχουν μαζί του. Ιδιαίτερα ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Τσιτιρίδης αναφέρθηκε στα προγράμματα που υλοποιούν σε συνεργασία με το Επιμελητήριο ενώ όλοι τους επίσης τόνισαν την στήριξή τους στην ΣΕΚΑΠ.

Μωραΐτης: «Δεν μας περισσεύει κανείς. Ο τόπος μας δεν χωράει κομματικές αντιπαραθέσεις»

Ο κ. Μωραΐτης αναφέρθηκε επιγραμματικά στις δράσεις της προηγούμενης θητεία του καθώς και στον σχεδιασμό του για την νέα, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους βουλευτές που ήρθαν για πρώτη φορά στην εκδήλωση κοπής πίτας του επιμελητηρίου. Τόνισε δε: «Δεν μας περισσεύει κανείς πρέπει να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι για να πετύχουμε… Ο τόπος μας δεν χωράει κομματικές αντιπαραθέσεις». Μεταξύ άλλων ως θετική εξέλιξη, ανέφερε την νέα προσπάθεια που γίνεται για μεταστέγαση επιχειρήσεων στην περιοχή του Δέρατος, ενώ εξέφρασε την λύπη του για την τύχη που είχε ένα μεγάλο έργο το αρδευτικό της Ξάνθης και για το οποίο πάλεψε – όπως είπε – το επιμελητήριο όπως και για το τον αγώνα ενάντια στο παραεμπόριο: «Δεν μπορέσαμε να κερδίσουμε μια χούφτα οικολόγους « είπε χαρακτηριστικά για το αρδευτικό . Αναφέρθηκε επίσης και στο 12% και την κατάργησή του καθώς και σ’ όλες τις προσπάθειες που έγιναν από τα 5 επιμελητήρια της ΑΜΘ. Στο σημείο αυτό ζήτησε από τους βουλευτές να μεσολαβήσουν ώστε να συναντηθούν οι προέδρου των επιμελητηρίων με τον υπουργό ώστε να συζητήσουν για την μελέτη που του έχουν παραδώσει για το 12%. Σ’ ότι αφορά τις νέες δράσεις ο κ. Μωραΐτης είπε πως θα γίνει μια εντατικοποίηση της προβολής των τοπικών προϊόντων και εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η αντιπολίτευση έχει ανταποκριθεί στην πρωτοβουλία του να συμμετέχει σε επιτροπές και να δουλέψουν όλοι μαζί στο επιμελητήριο. Τέλος δήλωσε αλληλέγγυος σε όποια προσπάθεια γίνεται για να σωθεί η ΣΕΚΑΠ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιθανή διακοπή νερού αύριο σε περιοχές της πόλης

Στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από το Παρά…