Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Ψωμί» στους αρτοποιούς δίνει το νέο νομοσχέδιο

«Ψωμί» στους αρτοποιούς δίνει το νέο νομοσχέδιο

0

Μειώνει στα 70 τ.μ. τα τετραγωνικά που απαιτούνται για την αδειοδότησή τους και καταργεί την ύπαρξη διαφορετικών χώρων εντός του καταστήματος

 

«Δίνει Πνοή στους νέους επιχειρηματίες», αναφέρει η πρόεδρος του σωματείου Αρτοποιών Ξάνθης κα Μαριάνθη Μαλλιαρουδάκη – Άλλα προβλήματα του κλάδου

 

Αλλαγές φέρνει στον κλάδο των αρτοποιών το νέο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε την Τρίτη προς ψήφιση στη Βουλή και σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις κρίνονται θετικές κυρίως γιατί επιλύει ένα χρόνιο πρόβλημα που δημιούργησε ο νόμος του 2007 και αφορά στα κριτήρια που ορίζουν τα τετραγωνικά μέτρα που θα πρέπει να έχει ένα αρτοποιείο για να αδειοδοτηθεί. Ειδικότερα με τις νέες διατάξεις το Υπουργείου Οικονομίας μειώνει στα 70 τ.μ. τα τετραγωνικά που απαιτούνται για την αδειοδότησή τους και καταργεί τη ύπαρξη διαφορετικών χώρων εντός του καταστήματος για κάθε δραστηριότητα και μάλιστα συγκεκριμένων τετραγωνικών. Έτσι επιχειρεί να δώσει λύση στο πρόβλημα λειτουργίας που αντιμετωπίζουν κυρίως τα μικρά αρτοποιεία, πολλά από τα οποία βρίσκονται στην περιφέρεια, σε μικρά ορεινά χωριά ή σε νησιωτικές περιοχές και δεν μπορούσαν να αδειοδοτηθούν ή αν προϋπήρχαν του νόμου του 2007 λειτουργούσαν παράνομα. Σύμφωνα με το υπουργείο, ο νόμος του 2007 (ν. 3526/2007) έθεσε ανεδαφικά κριτήρια και προϋποθέσεις για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς, για την ίδρυση και λειτουργία των αρτοποιείων, κυρίως σε ό,τι αφορά τα ελάχιστα τετραγωνικά λειτουργίας. Ο νόμος αυτός έσπρωχνε στο κλείσιμο χιλιάδες παραδοσιακά αρτοποιία, ιδίως σε ορεινές, απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές, ενώ αποθάρρυνε την είσοδο νέων αρτοποιών στην αγορά του «παραδοσιακού άρτου». Επιπλέον, ο νόμος του 2007 δεν εφαρμόστηκε ποτέ αφού δίνονταν διαδοχικές παρατάσεις στους επαγγελματίες προκειμένου να συμμορφωθούν με τις ανέφικτες πρόνοιες του με αποτέλεσμα χιλιάδες αρτοποιοί να παραμένουν αιχμάλωτοι για περισσότερο από μία δεκαετία.

 

Απέδωσαν οι «ζυμώσεις» – «Ψωμί» στους αρτοποιούς

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η πρόεδρος του σωματείου Αρτοποιών Ξάνθης κα Μαριάνθη Μαλλιαρουδάκη σημειώνοντας πως απέδωσε η διαβούλευση και το υπουργείο αποδέχτηκε τελικά την πρόταση του κλάδου για μείωση στα 70 τ.μ.: «Μ’ αυτό τον τρόπο θα συνεχίζουν να λειτουργούν τα μικρά αρτοποιεία. Ιδιαίτερα για την πόλη μας όπου στο κέντρο έχει όλα καταστήματα κάτω των 100 τ.μ. δεν μπορούσαν να ανοίξουν αρτοποιεία με τον παλιό νόμο. Τώρα δίνεται αυτή η δυνατότητα κι αυτό βοηθά τον κλάδο μας. Δίνει ώθηση και πνοή στους νέους επιχειρηματίες. Ωστόσο θα εξετάσουμε μήπως υπάρχουν παγίδες. Μήπως δηλαδή έτσι κάποιοι θα παράγουν προψημένο ψωμί και όχι φρέσκο γιατί δεν θα έχουν τον απαραίτητο χώρο για να παρασκευάσουν το φρέσκο ψωμί. Αλλά ας μη κινδυνολογούμε…», ανέφερε η κα Μαλλιαρουδάκη. Να σημειώσουμε πως στο νομό μας λειτουργούν 62 αρτοποιεία τα 32 εκ των οποίων στην πόλη της Ξάνθης.

Γκρίνια για το τέλος της πλαστικής σακούλας

Τα προβλήματα των αρτοποιών δεν αφορούν μόνο τα κριτήρια αδειοδότησής τους αλλά εκτείνονται σε πολλά επίπεδα. Όπως σημείωσε η κα Μαλλαρουδάκη ξεκινούν από τα γενικά προβλήματα που έχει κάθε επιχειρηματίας και σχετίζονται με την υπερφολόγηση έως και τα πιο ειδικά και επίκαιρα που αφορούν τους πελάτες με την πιο πρόσφατη …γκρίνια για την πληρωμή της πλαστικής σακούλας: «Τώρα έχουμε να αντιμετωπίσουμε κι αυτό. Μας γκρινιάζουν γιατί επιβλήθηκε το τέλος στην πλαστική σακούλα και εμείς από την πλευρά μας θα είμαστε οι …εισπράκτορες που θα το αποδίδουμε. Θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξουμε. Είχαμε μια αλόγιστη χρήση στην πλαστική σακούλας. Βλέπουμε επίσης να ζητάνε πολλοί σακούλα να την πληρώνουν και να βγαίνουν και να την πετάνε στον δρόμο είναι κρίμα…».

Το βουλγάρικο αλεύρι και το παραεμπόριο

Οι αρτοποιοί της Ξάνθης έχουν ένα επιπλέον πρόβλημα που αφορά το παραεμπόριο βουλγάρικου ψωμιού αλλά και αλεύρων. Παλαιότερα μάλιστα το φαινόμενο ήταν σε έξαρση και είχε καταγγελθεί από το σωματείο. Τώρα όπως ανέφερε η κα Μαλλιαρουδάκη : «έχει σχεδόν εξαφανιστεί η πώληση βουλγάρικου ψωμιού ενώ έχει περιοριστεί η εισαγωγή αλεύρων. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι πλανόδιοι που πωλούν κυρίως στα χωριά καθώς και κάποιοι φούρνοι που χρησιμοποιούν βουλγάρικο αλεύρι. Το σωματείο έχει κάνει τις ανάλογες συστάσεις. Πρέπει όμως και οι πολίτες να προσέχουν από πού αγοράζουν το ψωμί τους, να εμπιστεύονται τον φούρνο της γειτονιάς τους και όλοι και οι συνάδελφοι αλλά και οι πελάτες μ ας να βοηθάμε την τοπική οικονομία. Να αγοράζουμε από τους Μύλους αλεύρι και όχι από την Βουλγαρία που δεν είναι καλής ποιότητας το αλεύρι τους».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Επιστροφή 1055 αρχαίων νομισμάτων στην Τουρκία

Μία συμβολική κίνηση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο της προστασίας της πολιτιστικ…