Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Με έμφαση στην καινοτομία υποδέχεται τη νέα χρονιά η ΣΕΚΕ

Με έμφαση στην καινοτομία υποδέχεται τη νέα χρονιά η ΣΕΚΕ

0

Σε ζεστό κλίμα πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας με τους καπνοπαραγωγούς της Σταυρούπολης

 Εξαιρετική ποιότητα και σταθερή η ποσότητα της παραγωγής στην περιοχή. Στις νέες προοπτικές που προσφέρουν καινοτόμα μηχανήματα και εφαρμοζόμενα προγράμματα στην καπνοκαλλιέργεια αναφέρθηκε ο Α. Κοντός

Σε μια ζεστή ατμόσφαιρα, όπως κάθε χρόνο, η Διοίκηση της ΣΕΚΕ συναντήθηκε στη Σταυρούπολη με τους καπνοπαραγωγούς της περιοχής, για να κόψουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα και να ανταλλάξουν ευχές για το νέο έτος.

Οικοδεσπότες της εκδήλωσης ήταν ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Αλέκος Κοντός και ο πρόεδρος Παναγιώτης Ταρενίδης, ενώ το παρών έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης, ο αντιδήμαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Νίκος Ευφραιμίδης, καθώς και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κώστας Χατζηελευθεριάδης, καθώς βέβαια και πολλοί καπνοκαλλιεργητές με τις οικογένειές τους, που διατηρούν δεσμούς ετών με τη ΣΕΚΕ.

Η συζήτηση ήταν χαλαρή και ευχάριστη, συνοδεία φαγητού και κρασιού, ενώ στο τέλος πρόεδρος και γενικός διευθυντής έκοψαν την βασιλόπιτα ευχόμενοι κάθε ευτυχία σε όλους και βέβαια μια ακόμη καλύτερη καπνοπαραγωγική χρονιά! Τυχερός της βραδιάς ήταν ο καπνεργάτης Παναγιώτης Ζωγραφίδης, που κέρδισε το φλουρί.

Οικοδεσπότες της εκδήλωσης ο Α. Κοντός και ο Π. Ταρενίδης

Τη δυναμική καπνοπαραγωγή υποστηρίζει με έρευνα και καινοτομία η ΣΕΚΕ

Με αφορμή την εκδήλωση ο κ. Κοντός αναφέρθηκε στην καπνοπαραγωγική χρονιά που ολοκληρώθηκε με επιτυχία και ευχήθηκε το 2018 να είναι μία επιτυχής χρονιά για τους καπνοπαραγωγούς. Ενημέρωσε ότι το 2017 ήταν μία αρκετά καλή χρονιά και για την περιοχή, όπου καλλιεργήθηκαν πάνω από 1.000 στρέμματα βιολογικά καπνά βιρτζίνια και η ποσότητα διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Για το μέλλον του καπνού, με βάση τα προβλήματα που εντοπίζονται, ο γενικός διευθυντής της ΣΕΚΕ, σημείωσε ότι χωρίς να υποτιμώνται οι αντικαπνιστικές εκστρατείες, αλλά και κυρίως το λαθρεμπόριο καπνού, η καπνοκαλλιέργεια στη χώρα μας, που εγγυάται την καλύτερη ποιότητα καπνών ανατολικού τύπου στον κόσμο, εξασφαλίζει καλές προοπτικές και τόνισε χαρακτηριστικά: «το γεγονός ότι οι εξαγωγές σε 30 χώρες, που φτάνουν τα 64 εκ. ευρώ, αποδεικνύει ότι οι τσιγαρετοβιομηχανίες βασίζονται σε αυτό, για να εξασφαλίσουν καλής ποιότητας τσιγάρα».

Ειδικά, για την έρευνα και την ανάπτυξη που αφορά την καπνοπαραγωγή, ο κ. Κοντός επεσήμανε ότι: «με πρωταγωνιστή τη ΣΕΚΕ δρομολογούμε δυνατότητες που υποστηρίζουν τη μείωση του κόστους παραγωγής στο χωράφι. Η έρευνα είναι μία πολύ σημαντική πλευρά και θα προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Μία από τις καινοτομίες, είναι οι συλλεκτικές μηχανές, ώστε να προσελκύσουμε νέους και μεγάλους παραγωγούς. Σήμερα, υπάρχουν παραγωγοί με 200-250 στρέμματα, κάτι που ήταν αδιανόητο στο παρελθόν. Και οι μηχανές αυτές δείχνουν ότι έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα». Ακόμη, σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη και άλλα προγράμματα και καταληκτικά τόνισε: «πιστεύουμε ότι ο ανατολικός καπνός δίνει ένα πολύ καλό εισόδημα, που είναι ελκυστικό για τον καπνοπαραγωγό και ευελπιστούμε να έρθουν και νέοι να ασχοληθούν με την καπνοκαλλιέργεια».

Ικανοποίηση για την περσινή χρονιά

Παρόντες ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Ζαγναφέρης και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ν. Ευφραιμίδης

Από την πλευρά του και ο κ. Ταρενίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της παραγωγής και πώλησης των καπνών της χρονιάς και έδωσε βαρύτητα στη δραστηριοποίηση και επέκταση της ΣΕΚΕ στα Βαλκάνια, αναφερόμενος στην επένδυση της εταιρείας στην περιοχή της FYROM και τη συνεργασία με τους εκεί παραγωγούς, καθώς και τις συνεργασίες στη Βουλγαρία.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η παραγωγή διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Όπως ενημέρωσε αυτή την περίοδο ολοκληρώνονται οι αγορές καπνού στα Βαλκάνια και ολοκληρώθηκαν οι αγορές από Κατερίνη, Καρδίτσα και την Σταυρούπολη.

Ακόμη, ο κ. Ταρενίδης επεσήμανε την υποστήριξη που παρέχεται για τους καπνοπαραγωγούς της περιοχής με την επένδυση των Ξηραντηρίων στο Ιωνικό και μετέφερε την επιθυμία της εταιρείας να ενταχθούν και άλλοι καπνοπαραγωγοί στο πρόγραμμα ή να αυξήσουν τα στρέμματά τους οι σημερινοί καπνοκαλλιεργητές, προς όφελός τους.

Ο κ. Ταρενίδης αναφέρθηκε στην ηγετική θέση της ΣΕΚΕ, που είναι πρώτη στην αγορά καπνού στην Ελλάδα και δεύτερη στα Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας βέβαια τη βαρύτητα που δίνεται στη δική μας περιοχή και τη συμβολή της εταιρείας στην οικονομική ανάπτυξη, τόσο μέσω των θέσεων εργασίας για τους καπνεργάτες και της στήριξης των καπνοκαλλιεργητών, όσο και σε όλη την αλυσίδα συνεργατών και προμηθευτών της.

Ερωτηθείς στο τέλος, κατά πόσο υπάρχει περιθώριο ενασχόλησης νέων παραγωγών με τον καπνό, ο ίδιος εξήγησε ότι πρόκειται για μία καλλιέργεια δύσκολη μεν, αλλά με καλύτερη οικονομική απόδοση ανά στρέμμα σε σχέση με άλλες καλλιέργειες. «Άλλωστε», επεσήμανε ο κ. Ταρενίδης, «η παραγωγή είναι σταθερή τα τελευταία χρόνια και αυτό δείχνει ότι γίνονται οι απαραίτητες προσαρμογές».

Τις ευχές του μετέφερε για τη ΣΕΚΕ, τους εργαζόμενους και τους καπνεργάτες και ο κ. Ζαγναφέρης, τονίζοντας ότι κάθε επιχείρηση που συμβάλει στην τοπική οικονομία, πρέπει να υποστηρίζεται. Τόνισε δε, ότι ειδικά οι δραστηριότητες που διασφαλίζουν την απασχόληση στην ορεινή περιοχή είναι πολύτιμες για τον τόπο μας.

Ζεστή η ατμόσφαιρα στην καθιερωμένη εκδήλωση στη Σταυρούπολη
Ο τυχερός της χρονιάς καπνεργάτης Π. Ζωγραφίδης
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

…Και οι λύκοι τρελάθηκαν!

Εαρινές επισκέψεις στα χωριά της Σταυρούπολης – Μελισσοκόμος σε τετ α τετ με λύκο – …