Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής της Σαρία

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής της Σαρία

0

«Ιστορικό βήμα» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας. Ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής και του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκη

 

Δεκτή έκανε ο Γαβρόγλου την παρέμβαση Βενιζέλου να τεθούν τα όρια δικαιοδοσίας του Μουφτή

 

 

 

Συζητήθηκε χθες στην Βουλή και ψηφίστηκε επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Τροποποίηση του άρθρου 5 του ν.1920/1991 (Α΄11), με τον οποίο κυρώθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου “Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών” (Α΄182)». Σχεδόν καθολική ήταν η αποδοχή του νομοσχεδίου από τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής και του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκη που διαφοροποιήθηκε ενώ οι ΑΝΕΛ ψήφισαν το νομοσχέδιο.

 

Δεκτή η παρέμβαση Βενιζέλου για την Σαρία

Να σημειώσουμε πως παρέμβαση στην συζήτηση έκανε ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλος στην Βουλή. Μιλώντας στην Ολομέλεια επί του θέματος, ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε τροπολογία το δια ταύτα της οποίας είναι ότι θα πρέπει τα όρια δικαιοδοσίας του Μουφτή και υπό το νέο καθεστώς που θεσπίζεται της μη υποχρεωτικότητας της προσφυγής σε αυτόν από τα διάδικα μέρη, να ελέγχονται από το Μονομελές Πρωτοδικείο της περιφέρειας όπου είναι η έδρα του. Αναφερθείς στο νομοσχέδιο είπε ότι η υπαγωγή στην δικαιοδοσία του Μουφτή καθίσταται προαιρετική και εξαρτάται από την υποβολή σχετικής αίτησης και από τα δυο διάδικα μέρη για την επίλυση της όποιας διαφοράς κατά την Σαρία, εξηγώντας ότι με τον τρόπο αυτό οργανώνεται ένας δικονομικός μηχανισμός οιονεί διαιτησίας για τα ζητήματα που μπορεί να υπαχθούν με την βούληση των διαδίκων στην δικαιοδοσία του Μουφτή. Σημειώνεται ότι επί της ουσίας πολλές από τις προτεινόμενες βελτιώσεις του κ. Βενιζέλου υιοθετήθηκαν από τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Κ. Γαβρόγλου.

Τσίπρας: Ιστορικό βήμα το νομοσχέδιο για τη Σαρία

«Η κυβέρνηση κάνει σήμερα ένα ιστορικό βήμα, φέρνοντας στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη Σαρία, που διευρύνει και εμβαθύνει την ισονομία και την ισοπολιτεία για όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως «ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα μας έχει οικειοθελώς δεσμευθεί με συγκεκριμένες συνθήκες, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

«Με την παρούσα ρύθμιση η κυβέρνηση, σεβόμενη σε κάθε περίπτωση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, αποκαθιστά αδικίες που έγιναν κατά το παρελθόν εις βάρος μελών της, με την εξαίρεσή τους από το καθεστώς των νομικών εγγυήσεων και των ατομικών ελευθεριών, που θα πρέπει να απολαμβάνουν όλοι οι Έλληνες πολίτες» προσθέτει ο πρωθυπουργός. «Με επιμονή στην ανάγκη για διάλογο, ψύχραιμη αντιμετώπιση, και με συνείδηση της σοβαρότητας των θεμάτων, οφείλουμε να προχωρήσουμε με σταθερά βήματα σε μεταρρυθμίσεις, που θα αναβαθμίζουν τα δικαιώματα και τη ποιότητα ζωής της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης» καταλήγει η ανακοίνωση.

Επιμέλεια: Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Αννέτα Τσελεπή από την Ξάνθη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Αριστεράς

Από την Κομοτηνή ο Αλή Αλή – Ανακοινώθηκαν οι 14 τελευταίες υποψηφιότητες Τις τελευτ…