Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Πρόσωπα & Γεγονότα Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

0

Θέμα εξαπάτησης
Το θέμα πλέον είναι απλό. Δεν θέλεις να πληρώσεις ΕΝΦΙΑ για το σπίτι σου; Πολύ  καλά. Σου το παίρνουν στον πλειστηριασμό και ησυχάζεις. Ούτε ΕΝΦΙΑ, ούτε σπίτι. Τόσο απλή είναι η λύση σήμερα μετά τη φροντίδα της αγαπημένης μας και λαοπρόβλητης κυβέρνησης.
Γιατί οι διαμαρτυρίες παρακαλώ; Α, κατάλαβα τι υποστηρίζετε. Ότι εξαπατηθήκατε. Μάλιστα. Το ίδιο υποστηρίζει και η κυβέρνηση. Εξαπατήθηκε από την Τρόικα γι’ αυτό τα υπέγραψε όλα. Μόνο που αφελείς δεν υπάρχουν πλέον…
Γ.Δ.


Σαρωτική νίκη
moraitis stelios 2Αυτή δεν ήταν νίκη, ήταν μοναδική επικράτηση. Για τις εκλογές στο Επιμελητήριο ο λόγος και τη σαρωτική επικράτηση του συνδυασμού Μωραΐτη που έφθασε σε πρωτοφανές ποσοστό, τέτοιο που δεν έχει ξαναγίνει στην μεταπολιτευτική ιστορία του ΕΒΕΞ.
Η επικράτηση του συνδυασμού Μωραΐτη εξελίχθηκε σε εκλογές για έναν υποψήφιο. Βέβαια η νίκη Μωραΐτη ήταν αναμενόμενη μεν αλλά όχι και σ’ αυτό το ποσοστό που ξεπερνάει και το 80 τοις εκατό!
Αποδείχτηκε έτσι ότι οι επαγγελματίες και οι βιοτέχνες μαζικά δεν στηρίζουν τις κυβερνητικές επιλογές και ψήφισαν υποψήφιους της φιλελεύθερης άποψης, που επιζητούν ανάπτυξη, οικονομική πρόοδο, νέες δουλειές και ιδιωτικοποιήσεις.
Γ.Δ.


Νιος ήμουν και γέρασα
Δύο πράγματα ακούω χρόνια ότι πρέπει να γίνουν και ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί. Το πρώτο είναι το Κτηματολόγιο και το δεύτερο ο αναδασμός. Για το Κτηματολόγιο έχουν ξοδευτεί δισ κι ακόμη γίνεται. Και το πιο ωραίο; Μόνο η Αλβανία και η Ελλάδα στην Ευρώπη δεν διαθέτουν Κτηματολόγιο. Οι λόγοι γνωστοί. Για να συνεχίζονται οι καταπατήσεις και καταλήψεις δημόσιας και δημοτικής γης.
Ότι αφορά δε τον αναδασμό, ε, καλά. Μέχρι να ολοκληρωθεί με τους ρυθμούς που πάει, θα ξαναχρειαστεί νέος αναδασμός σ’ αυτό που ήδη έχει γίνει εδώ και δεκαετίες.
-Μιλάμε για «μεγάλη» ανάπτυξη και πρόοδο τρομάρα μας…
Γ.Δ.


Τρεις κρεοπώλες στην Δημοτική Αγορά. Στο μέσον Κουτσουράς Θ.
(αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

Περί μειονοτικής ψήφου
Φίλος μειονοτικός που χρόνια βρίσκεται μέσα και παρακολουθεί τις εξελίξεις και τις διεργασίες που συμβαίνουν στο χώρο αυτό, μας έκανε σχετική δήλωση πρόσφατα σε συζήτηση που είχαμε μαζί του. Μας τόνισε πως η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στην μειονότητα σταδιακά μειώνεται και αυτό είναι εμφανές από τις συζητήσεις που γίνονται στα χωριά αλλά και την αποστασιοποίηση από τους διάφορους «εντολείς» που δεν βρίσκουν πλέον απήχηση.
Το ερώτημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι προς τα πού θα κινηθούν οι ψηφοφόροι. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι ένα ποσοστό θα επιστρέψει στην Δημοκρατική Συμπαράταξη (πρώην ΠΑΣΟΚ κλπ), ένα ποσοστό θα προσεγγίσει τη Ν.Δ. ως ελπίδα για την αλλαγή του οικονομικού κλίματος στη χώρα που ως γνωστόν έχει πλήξει σοβαρά και τη μειονότητα. Προφανώς, ένα μικρότερο ποσοστό θα παραμείνει στο ΣΥΡΙΖΑ για καθαρά προσωπικούς λόγους που έχουν την ερμηνεία τους.
Αυτές είναι οι εκτιμήσεις του φίλου που τις έχει «από μέσα» διότι ζει και γνωρίζει τα υπόγεια ρεύματα που δημιουργούνται στο χώρο αυτόν.
Γ.Δ.


Σχόλιο για τις εκλογές
Στις παρούσες εκλογές στο νομό μας για τη νέα διοίκηση του Εμπορικού, Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ξάνθης, αποδείχτηκε και κάτι άλλο που αξίζει να τονιστεί. Ο συνδυασμός που στηρίχτηκε και από το ΣΥΡΙΖΑ και είχε τη στήριξη του Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, τελικά δεν είχε την απήχηση που ανέμενε ο βουλευτής στη μειονότητα.
Σύμφωνα με το τελικό αποτέλεσμα, η μειονότητα απομακρύνθηκε από τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ γενικώς. Αξίζει ανάλυσης μάλιστα το γεγονός, τρεις βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ να μην μπορέσουν να βοηθήσουν τους υποψηφίους της δικής τους επιλογής.  Το ίδιο αναλογικά συμβαίνει και για όποιους άλλους «στήριξαν» το συνδυασμό Μαυρίδη. Μάλλον η δύναμή τους ήταν ανύπαρκτη έως ασήμαντη για να βοηθήσουν τουλάχιστον για μια αξιοπρεπή εμφάνιση.
Γ.Δ.


Κακή επιλογή χρόνου
Τα Επαγγελματικά Επιμελητήρια παραδοσιακά αποτελούσαν τον ευνοϊκό χώρο για τη συντηρητική φιλελεύθερη παράταξη. Δηλαδή απλά για να συνεννοούμαστε, την μικρομεσαία επιχείρηση. Αυτή, η οποία δέχτηκε ανηλεή φορολογικό πόλεμο και δίωξη.  Άρα με ποια λογική όλοι αυτοί που πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν για να μοιράζει επιδόματα και ενισχύσεις δεξιά-αριστερά η κυβέρνηση, θα στήριζαν ψηφοδέλτια πέρα από αυτά που εκφράζουν τον ελεύθερο ιδιωτικό τομέα;
Γι’ αυτό ήρθε η συντριβή στις κάλπες. Δεν φταίει ο Μαυρίδης και οι λοιποί.  Ο χρόνος καθόδου τους ήταν άσχημος και το γενικό κλίμα αρνητικό γι’αυτούς.
Γ.Δ.


Συντελεστές
Και κάτι τελευταίο από τη διήμερη εκλογική αναμέτρηση στο Επιμελητήριο. Έτσι, με το χέρι στην καρδιά θα πρέπει ν’ αναγνωριστεί στην απερχόμενη διοίκηση που ήδη αναβαπτίστηκε για νέα θητεία με νέα μέλη, ότι δούλεψε. Ότι προσπάθησε σε πολλούς τομείς, ότι πέτυχε σε αρκετούς, ότι ξεπέρασε τα όρια της Ξάνθης, πως ήταν εξωστρεφής και με στοχεύσεις που αγωνίστηκε να υλοποιήσει. Όλα αυτά δεν πρέπει να τα ξεχνάμε, διότι το έργο της διοίκησης Μωραΐτη μέτρησε στην τελική επιλογή συν τα νέα πρόσωπα που κλήθηκαν και ανταποκρίθηκαν στο νέο προσκλητήριο.
-Καλή επιτυχία επομένως, καλή δύναμη για νέες ιδέες και δράσεις.
Γ.Δ.


Νέα πρόσωπα
Η μεγάλη ανανέωση στα πρόσωπα που απαρτίζουν την νέα Διοίκηση του Επιμελητηρίου Ξάνθης δίνει την ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα, όπου μπορούν να συναντηθούν και να δουλευτούν νέες ιδέες και πρωτοβουλίες που θα δώσουν «φρεσκάδα» στο τοπικό επιχειρείν και θα εντάξουν ακόμη περισσότερους επιχειρηματίες σε προσπάθειες που αφορούν την ενίσχυση της τοπικής αγοράς και των ξανθιώτικων επιχειρήσεων. Η ευκαιρία υπάρχει, τα πρόσωπα δείχνουν να έχουν διάθεση και ο ίδιος ο Στέλιος Μωραΐτης έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να συνεργαστεί χωρίς διαχωριστικές γραμμές «συμπολίτευσης-αντιπολίτευσης».
Άρα, το στοίχημα νομίζω της νέας αυτής Διοίκησης είναι, με εξωστρέφεια και εγρήγορση, να διαμορφώσει προτάσεις και να μας φέρει καλές πρακτικές, με βάση τον κλάδο, το πεδίο ενασχόλησης και τα ενδιαφέροντα του καθενός από τα μέλη. Άλλωστε, κανείς δεν περισσεύει.
Ε.Δ.


Εκδήλωση  – ομιλία στην Ξάνθη για την Σαρία
Κατατέθηκε προχθές στην Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για τη Σαρία που αλλάζει τη σχετική νομοθεσία περί των Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών, αναφορικά με τα καθήκοντα του μουφτή σε ζητήματα Αστικού Δικαίου.
Ειδικότερα, προβλέπονται ότι γάμοι, διαζύγια, διαθήκες κ.λπ. μουσουλμάνων Ελλήνων πολιτών ρυθμίζονται από τις κοινές διατάξεις και μόνο κατ’ εξαίρεση υπάγονται στη δικαιοδοσία του μουφτή, εφόσον αμφότερα τα διάδικα μέρη υποβάλουν σχετική αίτησή τους ενώπιον του για επίλυση της συγκεκριμένης διαφοράς κατά τον ιερό μουσουλμανικό νόμο. Η υπαγωγή της υπόθεσης στη δικαιοδοσία του μουφτή είναι αμετάκλητη και αποκλείει τη δικαιοδοσία των τακτικών δικαστηρίων για τη συγκεκριμένη διαφορά. Εάν οποιοδήποτε από τα μέρη δεν επιθυμεί την υπαγωγή της υπόθεσης του στη δικαιοδοσία του μουφτή, δύναται να προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια, κατά τις κοινές ουσιαστικές και δικονομικές διατάξεις, τα οποία σε κάθε περίπτωση έχουν το τεκμήριο της δικαιοδοσίας. Να σημειώσουμε ότι την επόμενη Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη εκδήλωση με θέμα τη Σαρία που διοργανώνει η Ελληνική Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην οποία είναι καλεσμένος και θα μιλήσει ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Τσετελίκας και οι δικηγόροι της Ξάνθης κ. Κώστας Γούναρης και Ικσάν που έχουν μεγάλη εμπειρία στο θέμα της Σαρία.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Συνεργαζόμενοι οι δασικοί υπάλληλοι Ο σχεδιασμός για τις δασικές πυρκαγιές αλλάζει. Θα εφα…