Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Οριστικά σε Αθήνα και Κομοτηνή ο Ερντογάν

Οριστικά σε Αθήνα και Κομοτηνή ο Ερντογάν

0

Είναι ο δεύτερος πρόεδρος μετά τον Τζελάλ Μπαγιάρ

Το πρωθυπουργικό (τότε) ζεύγος στο αεροδρόμιο Χρυσουπόλεως

Οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία επίσκεψης του Τούρκου προέδρου κ. Ερντογάν στην χώρα μας κι αυτή θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας, Πέμπτη και Παρασκευή.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είναι, τελικά, ο πρώτος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας που θα επισκεφθεί την Ελλάδα ύστερα από 65 χρόνια, όταν, εν έτει 1952, είχε βρεθεί στην Αθήνα ο Τζελάλ Μπαγιάρ. Η επίσκεψη του θα πραγματοποιηθεί οριστικά το διήμερο 7 και 8 Δεκεμβρίου. Η διαδικασία αυτή περιεπλάκη αρκετά το τελευταίο διάστημα και κατεβλήθησαν, παρασκηνιακά, πολλές προσπάθειες τόσο από το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εξωτερικών όσο και από την Προεδρία της Δημοκρατίας ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που είχαν ανακύψει.

Έμπειροι παρατηρητές σημειώνουν ότι ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα της επίσκεψης είναι η διαχείριση της επιθυμίας του προέδρου της Τουρκίας να επισκεφθεί τη Θράκη. Το ζήτημα αυτό ίσως να αποδεικνυόταν ευκολότερο αν δεν είχε προηγηθεί του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης (και καταγόμενου από την περιοχή) Χακάν Τσαβούσογλου. Διπλωματικές πηγές υπογράμμιζαν ότι η στάση του κ. Τσαβούσογλου επιβάρυνε το κλίμα και προκάλεσε σοβαρά επικοινωνιακά προβλήματα στην κυβέρνηση. Υπενθύμιζαν δε ότι η ενόχληση ήταν τόσο σοβαρή, που ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη συνάντηση μαζί του. Εκτιμάται όμως ότι έχουν βρεθεί εκείνες οι διασφαλίσεις που θα επιτρέψουν να κυλήσει ομαλά μια «διακριτική» παρουσία του κ. Ερντογάν στην περιοχή.

Η πρώτη επίσκεψη

Ο Τούρκος Πρόεδρος Τζελάλ Μπαγιάρ και το βασιλικό ζεύγος Παύλος και Φρειδερίκη στην Ξάνθη στις 2 Δεκεμβρίου του 1952 μπροστά στο δικαστικό μέγαρο.

Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν είναι η δεύτερη στη Θράκη. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαΐου 2004 ως πρωθυπουργός και η τελευταία που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 7 και 8 Δεκεμβρίου ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τουρκίας.

Η επίσκεψη αυτή ως προέδρου που θα πραγματοποιηθεί σε Αθήνα και Κομοτηνή, είναι η δεύτερη Τούρκου Προέδρου. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε το 1952 από τον Τζελάλ Μπαγιάρ και τον υποδέχτηκαν τότε ο Παπάγος και ο βασιλιάς Παύλος.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στ. Κούλογλου: «Οφείλουμε να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό, κάτι που δυστυχώς δεν συνέβη επί ΣΥΡΙΖΑ»

Ο δημοσιογράφος και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής, αυτή τη φορά με τη Νέα Αριστερά, παρε…