Για τη ζύμη
-250 γρ. φυτική μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
-220 γρ. ζάχαρη
-2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
-1 φλιτζ. τσαγιού μελάσα
-4 κουτ. γλυκού τζίντζερ τριμμένο
-750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
-1 κουτ. γλυκού σόδα
-½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
-3 κουτ. γλυκού κανέλλα σκόνη
-1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
Για το γλάσο (προαιρετικά)
-1 ασπράδι αυγού, κατά προτίμηση βιολογικού
-2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη περίπου (ίσως και λίγο παραπάνω)
-1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
-λίγη βανίλια
Χτυπάω στο μίξερ με το σύρμα τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη για λίγα λεπτά και προσθέτω ένα ένα τα αυγά. Συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ασπρίσει και να φουσκώσει το μίγμα. Σταματάω το μίξερ και προσθέτω τη μελάσα και συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως το μίγμα. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C βαθμούς.
Αδειάζω το μίγμα σε μια λεκάνη και προσθέτω το τζίντζερ, το αλεύρι, την κανέλα, το γαρύφαλο, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια και τη σόδα και ζυμώνω καλά μέχρι να ξεκολλάει η ζύμη από τα τoιχώματα και να είναι εύπλαστη.
Παίρνω ένα μπαλάκι ζύμης και το τοποθετώ ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας. Ανοίγω με τον πλάστη στη φύλλο πάχους ½ εκ. Κόβω μπισκοτάκια με χριστουγεννιάτικα κουπάτ και αφαιρώ τη ζύμη που περισσεύει τριγύρω από κάθε μπισκότο. Μεταφέρω το κάτω φύλλο της λαδόκολλας μαζί με τα μπισκότα σε μια λαμαρίνα και συνεχίζω την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Ψήνω στους 170°C για 20 λεπτά.
Για το γλάσο: Σε ένα μπολ ρίχνω το ασπράδι, το χυμό λεμονιού, τη βανίλια. Αρχίζω να ρίχνω κουταλιές από την άχνη ζάχαρη μέχρι να σχηματιστεί ένα παχύς πολτός. Φτιάχνω χωνάκια από λαδόκολλα με λεπτή μύτη και τα γεμίζω με το γλάσο. Διακοσμώ τα μπισκοτάκια με το γλάσο και στολίζω με πολύχρωμα κουφετάκια.