Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Η σμυρναίικη βασιλόπιτα

Η σμυρναίικη βασιλόπιτα

0

-320γρ. βούτυρο γάλακτος (πρόβειο) παγωμένο

-½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

-1 φλιτζάνι ζάχαρη

-χυμό ½ λεμονιού

-½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

-χυμό 1 μανταρινιού

-1/4 φλιτζανιού μπράντι

-½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

-1 βανίλια

-7-8 φλιτζάνια περίπου αλεύρι σκληρό

-1 αβγό (για άλειμμα)

Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με το λάδι για 10 λεπτά. Προσθέτετε και τη ζάχαρη, συνεχίζετε το χτύπημα 2-3 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνετε τους χυμούς πορτοκαλιού, λεμονιού, μανταρινιού, το μπράντι, τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ.

Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το προσθέτετε λίγο λίγο στο μίγμα, μέχρι να ενσωματωθεί και να έχετε μια μαλακή ζύμη. Δεν πρέπει να την παραζυμώσετε στο μίξερ. Καλύτερα να γίνει αυτή η φάση ζυμώματος με τα χέρια.

Απλώνετε τη ζύμη σε βουτυρωμένο ταψάκι ή ταρτιέρα. Το ύψος της δεν πρέπει να ξεπερνά τα 2 εκ. Βάζετε το νόμισμα, στρώνετε την επιφάνεια και χαράζετε έναν σταυρό με τα δόντια του πιρουνιού. Και αν έχετε την ξύλινη σφραγίδα με τον δικέφαλο, την πιέζετε στα κενά του σταυρού. Αλείφετε την επιφάνεια με το αβγό ελαφρά χτυπημένο και αραιωμένο με λίγο γάλα.

Ψήνετε στους 200°C για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Η σμυρναίικη βασιλόπιτα δεν φουσκώνει. Πρέπει να είναι αρκετά λεπτή, σαν χοντρό μπισκότο.

  • Μπισκότα με μέλι και ταχίνι

    -200γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις -150γρ μέλι -150γρ ταχίνι -1 βανίλια -1/3 κουτ γλυκού α…
  • Τάρτα μήλου με κρέμα βανίλιας

    Για τη βάση: -125 gr βούτυρο αγελάδας  σε θερμοκρασία δωματίου + 1 κουταλάκι -1 μέτριο αυγ…
  • Σταφυλόπιτα

    -200 γρ αλεύρι -150 γρ τυρί κότατζ -50 γρ ζάχαρη -1 αυγό -6 κ.σ. μεγάλο. φυτικό λάδι -2 κο…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μεθυσμένα καλαμαράκια

1½ κιλό  καλαμαράκια, καθαρισμένα και  πλυμένα 1 ½ φλιτζάνι  ρύζι τύπου Αμερικής 1 κρεμμύδ…