Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

Πρόσωπα & Γεγονότα Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017

0

Και στη Θράκη ο Ερντογάν;

Αυτό που έγινε σαφές από την επίσκεψη είναι ότι ο τούρκος αντιπρόεδρος ήρθε με σαφή ατζέντα την προετοιμασία της επίσκεψης Ερντογάν, που, όπως φαίνεται κύρια θέματα που θα απασχολήσουν είναι η οικονομική συνεργασία, το Κυπριακό, μάλλον τα θέματα Άμυνας και όπως φάνηκε από την συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, αλλά και τις επισκέψεις στα μειονοτικά γυμνάσια-λύκεια Ξάνθης και Κομοτηνής και τα όσα είπε εκεί (και η μειονοτική εκπαίδευση).

Ο Τούρκος Πρόεδρος πάντως, όπως όλα δείχνουν εξετάζει και την περίπτωση να επισκεφθεί τη Θράκη και αν για την επίσκεψη Τσαβούσογλου απασχολήθηκαν κάποιες (πολλές )δεκάδες αστυνομικοί της Θράκης, φανταστείτε τι θα γίνει στην επίσκεψη Ερντογάν!

Ε.Δ.

Η αλλαγή φρουράς στο προξενείο

Η πιθανότητα επίσκεψης Ερντογάν στη Θράκη μάλλον θα πρέπει να συνδυαστεί και με την πρόσφατη ανακοίνωση της αποχώρησης του Τούρκου Προξένου στην Κομοτηνή Αλή Ριζά Ακιντζί, καθώς αποτυπώνεται μία προσπάθεια εφαρμογής νέας πολιτικής στην περιοχή με βάση τις εξελίξεις του προηγούμενου διαστήματος.

Κυρίως το ζήτημα προβληματισμού εντοπίζεται στο κυνήγι των γκιουλενιστών (με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της δραστηριοποίησης της οργάνωσής του στη Θράκη), αλλά και άλλες παραμέτρους, όπως το κλείσιμο των «παιδικών σταθμών» του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης, αλλά και το θέμα των δίγλωσσων νηπιαγωγείων, που όπως φαίνεται, συναντά μεγάλα προβλήματα εφαρμογής, έστω και μέσω του προγράμματος που προωθήθηκε.

Ε.Δ.

Ζητά επίσημη ενημέρωση

Να ενημερωθεί επισήμως για τη διαγραφή της και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή ζητά η Ειρήνη Πυρνάρη με εξώδικο που επέδωσε την Παρασκευή στον Μπάμπη Δημαρχόπουλο, ως επικεφαλής της παράταξης «Δήμος-Πρότυπο». Παράλληλα, απευθύνθηκε και στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.

Η Ειρήνη Πυρνάρη, βλέποντας ότι δεν υπάρχει κάποια πρόθεση από την πλευρά του δήμου να της γνωστοποιήσει την απόφαση του συνδυασμού, ουσιαστικά εξωθεί τη δημοτική αρχή σε μία επίσημη απάντηση μιας και η μόνη πληροφόρηση που είχε ως τώρα ήταν μέσω των εφημερίδων.

Η δημοτική αρχή από την πλευρά της, πέρα από την αιφνιδιαστική κίνηση της διαγραφής, δεν έχει «ανοίξει τα χαρτιά της», ωστόσο και αν ακόμη δεν τοποθετηθεί, η στάση της στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου «θα πει πολλά».

Ε.Δ.

Γέφυρα στο 5ο χλμ Ξάνθης-Σταυρούπολης (στο ύψος του σημερινού ξενοδοχείου Αγριανή, του Απόστολου Αγκόρτζα (αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

 

Η επίσκεψη Τσαβούσογλου και οι ενοχλήσεις

Αναταράξεις έφερε στην περιοχή η επίσκεψη του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου, κυρίως λόγω των αναφορών του σε ‘τουρκική κοινωνία της Δυτικής Θράκης’ και ‘μουσουλμανική τουρκική μειονότητα’, αλλά και των αιτημάτων που αιφνιδιαστικά τέθηκαν, όπως ο νέος χώρος για τη στέγαση του Ιδιωτικού Μειονοτικού Γυμνασίου-Λυκείου. Να μην αφήσουμε ασχολίαστη και την άψογη απάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Αμανατίδη, που αν και ήρθε σε δύσκολη θέση, έδωσε το μήνυμα του σεβασμού των αποφάσεων της Δικαιοσύνης, αλλά και της ισοπολιτείας, σημειώνοντας ότι: «η Πολιτεία κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, όπως για όλα τα σχολεία της ελληνικής επικράτειας».

Η αλήθεια είναι πάντως, ότι το ακροατήριο σε αυτή και αντίστοιχες επισκέψεις το τελευταίο διάστημα, στην Ξάνθη τουλάχιστον είναι πολύ περιορισμένο και αυτό αποκαλύπτει το πόσο ο κόσμος, (μειονότητα και πλειονότητα εδώ που τα λέμε) απομακρύνεται από τους πολιτικούς και τα κελεύσματα αξιωματούχων.

Το ΥΠΕΞ πάντως, στρέφει τη συζήτηση κυρίως στα θέματα οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας και αυτός είναι και ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για να ξεφύγουμε από τις γνωστές πια, γραφικότητες και να ξεπεράσουμε προβλήματα στις διμερείς σχέσεις, που όπως παραδέχθηκε και ο κ. Τσαβούσογλου σε αμιγώς μειονοτικό ακροατήριο, θέλουν το χρόνο τους για να λυθούν.

Ε.Δ.

Δημοσιογράφοι

Το δημοσιογραφικό επάγγελμα κατά γενική ομολογία είναι δύσκολο, με ευθύνες και με απαιτήσεις. Εννοούμε προφανώς πως όταν γίνεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και υπάρχουν τέτοια δείγματα και στην Ξάνθη.

Έτσι, ντόπιοι δημοσιογράφοι σέβονται την πηγή τους, δεν την εκθέτουν, έχουν σε ύψιστο επίπεδο την αίσθηση του εμπιστευτικού και το αίτημα να μην δημοσιοποιηθεί κάτι ενωρίτερα από το χρόνο που πρέπει. Εν γένει ξεχωρίζουν και διαφέρουν ως εργαζόμενοι, γιατί τέτοιοι είναι και οι ντόπιοι δημοσιογράφοι, με υψηλό αίσθημα σεβασμού κι εκτίμησης της εργασίας που επιτελούν.

Τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς.

Γ.Δ.

Οι φορείς

Κι από την μία πλευρά λοιπόν έχουμε τους δημοσιογράφους. Και από την άλλη τους εκπροσώπους των φορέων. Διορισμένων ή εκλεγμένων σε θέσεις και αξιώματα διάφορα. Οι οποίοι κατά μία σαφώς λανθασμένη αντίληψη, θεωρούν τους δημοσιογράφους (αυτούς που είπαμε παραπάνω) ως άτομα μη σοβαρά, ως έχοντα υποχρέωση να υπηρετούν (!)  τους εκπροσώπους των φορέων. Κάποιοι μάλιστα θεωρούν φίλα προσκείμενους τους δημοσιογράφους όταν τους λιβανίζουν ή δεν τους ασκούν κριτική ως έχουν υποχρέωση.

Κάποιοι άλλοι, ελάχιστοι ευτυχώς, δεν αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους αυτούς με τον προσήκοντα σεβασμό που οφείλουν. Απεναντίας με τη συμπεριφορά τους απαξιώνουν τους εργαζόμενους αυτούς είτε καθυστερώντας να προσέλθουν σε ορισμένη ώρα που οι ίδιοι αποφάσισαν, ή μη τηρώντας κάποια δέσμευσή τους ως προς την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Γ.Δ.

Οι «άρχοντες»

Ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων καθιέρωσε μία έκφραση που έχει γίνει αποδεκτή από όλους. Προσφωνεί τους τοπικούς μας αξιωματούχους ως άρχοντες. Ιδιαίτερα πετυχημένη έκφραση και ήδη χρόνια τώρα ακούγεται συχνά από τον ίδιο. Συμφωνούμε κι εμείς με τον ορισμό αυτόν παρότι προσδίδει μία τιμή σ’ ένα αξίωμα που αποκτήθηκε από απονομή και που σήμερα στη ζωή και στην κοινωνία δεν υφίσταται με την παλιά αίγλη.

Τέλος πάντων, εκείνο που για μας έχει σημασία και γι’αυτό το αναφέρουμε, είναι κατά πόσο οι «άρχοντες» ενός τόπου είναι ισάξιοι και διαθέτουν το ειδικό ανάστημα να φέρουν τον τίτλο του άρχοντα, έστω κατ’ απονομή. Δεν θα μετρήσουμε κι ούτε θα πούμε πόσοι από τους «άρχοντες» μπορούν επάξια να φέρουν στους ώμους τους τον τίτλο αυτόν.

Δυστυχώς, είναι λίγοι αυτοί που και γνωρίζουν αλλά και τιμούν την διάκριση αυτή. Διότι «άρχοντας» σημαίνει επίπεδο, γνώσεις, αρχές, ήθος, ανθρωπισμός, προσφορά και μεγαλοσύνη. Αν δεν τα έχεις αυτά, όσες προσφωνήσεις κι αν σου κάνουν θα συνεχίσεις να είσαι  μικρός και ασήμαντος λαθρεπιβάτης κάποιου αξιώματος. Το οποίο, αυτό, σου προσδίδει «αξία» κι όχι εσύ σ’ αυτό!

Γ.Δ.

Από ψιλικατζίδικο σε σούπερ μάρκετ…

«Καλώ τον καθένα και την καθεμία να ψηφίσει, διότι μόνον έτσι θα μπορεί να λέει στα παιδιά και τα εγγόνια του ότι, κάποια στιγμή το 2017, συμμετείχε σε ένα ιστορικό γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί, όχι μόνο σημαδιακό, μα και σπουδαίο», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος απευθύνοντας πρόσκληση για καθολική συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς. Δελεαστικό δεν λέω αν το σκεφτεί κανείς απ’ αυτή την σκοπιά αλλά αυτά που γίνονται στο παρασκήνιο μεταξύ των υποψηφίων δεν είναι καθόλου κολακευτικά και αμαυρώνουν την προσπάθεια. Δεν μπορεί για παράδειγμα εκπρόσωποι υποψηφίων να παίρνουν τηλέφωνα  με επιχειρήματα της …χαμένης ψήφου ή να λένε δεξιά και αριστερά: «…είχαμε ψιλικατζίδικο πάμε να κάνουμε σουπερ μάρκετ και αν δεν μας κάτσει κρατάμε το ψιλικατζίδικο»!

Αν κάποιοι κύριοι βλέπουν έτσι το εγχείρημα μη σώσει να γίνει. Και βέβαια δεν θα πρόκειται για ιστορικό γεγονός αλλά για ιστορικό …φιάσκο!

Μ.Ξ. 

Το παραξήλωσαν με τις «παρελάσεις» στη Θράκη οι τούρκοι

 Αυτή η «παρέλαση» των τούρκων αξιωματούχων στη Θράκη έχει ξεφύγει από κάθε όριο. Καμιά τήρηση πρωτοκόλλου, καμία τήρηση κανόνων σεβασμού του οικοδεσπότη στο πλαίσιο της καλής φιλοξενίας. Έρχονται εδώ, δηλώνουν ότι θέλουν διαταράσσοντας την αρμονική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων, κάνουν συστάσεις στην ελληνική δικαιοσύνη να διώχνει δασκάλους γιατί τους θεωρούν γκιουλενιστές, ζητάνε από τους υπουργούς μας οικόπεδο για να χτίσουν-  λέει – «οι ομογενείς» με δύναμη μειονοτικό σχολείο, κάνουν περιοδεία σε Μετέδες, Ενώσεις και «οργώνουν» τον δήμο Μύκης όπου περνάνε την προπαγάνδα τους, καταστρατηγώντας ευθέως την συνθήκη της Λοζάνης με δηλώσεις τους για «τουρκική» μειονότητα. Δηλαδή πού θα πάει αυτή η κατάσταση;

Είμαστε φιλότιμος και φιλόξενος λαός αλλά όπως τους σεβόμαστε απαιτούμε να σέβονται εμάς και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Άντε γιατί μη φτάσουμε στο σημείο να τους πούμε …άντε στο καλό!

Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Βραβεύσεις από την Πρόεδρο Σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, η Πρόεδρος της Δημοκρατί…