Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Πρόσωπα & Γεγονότα Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

0

Αποχαιρετώντας τον Σόιμπλε

Ο Βόλφανγκ Σόϊμπλε που μας αποχαιρέτισε από τη θέση του γερμανού υπουργού Οικονομικών υπήρξε η προσωποποίηση του απόλυτου κακού, ιδιαίτερα από αυτούς που συγκροτούσαν το πάλαι ποτέ αντιμνημονιακό στρατόπεδο. Πολλοί εξ αυτών βέβαια στη συνέχεια, όχι απλώς τον αποδέχθηκαν αλλά επί της ουσίας υιοθέτησαν απολύτως την πολιτική του, ως μοναδική διέξοδο.

«Ήταν μια κάποια λύσις» που θα’ λεγε κι ο ποιητής για να δικαιολογήσουν τη δική τους μεταστροφή και να ξεχάσουν τις παλιότερες κραυγές τους. Ο ίδιος προφανώς δεν είχε ξεχάσει όσα είχε ακούσει κατά καιρούς, αλλά αυτό που τον ενδιέφερε ήταν να μην αποστεί από τη γραμμή που είχε χαράξει. Το είπε άλλωστε και στην τελευταία συνέντευξη του όταν υπενθύμισε τη συνάντηση του με τον κ.Τσίπρα πριν ανέλθει στην εξουσία.

Ο αρχηγός του Σύριζα επέμενε τότε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ χωρίς όρους και νέα μνημόνια. «Δεν μπορώ, απάντησε ο κ.Σόϊμπλε, παρά να σας ευχηθώ να χάσετε τις εκλογές. Αυτή την υπόσχεση δεν θα καταφέρετε να την τηρήσετε». Για να δικαιωθεί προφανώς στη συνέχεια, με βαρύτατο όμως κόστος για την οικονομία και την κοινωνία της Ελλάδος…

Τ.Β.


 Τι θ’ απογίνουμε τώρα χωρίς Σόιμπλε;

Καλά τα περί Σόιμπλε, όμως υπάρχει ένα σοβαρό θέμα για μας τους Έλληνες, κυρίως τους ελληναράδες. Όλοι αυτοί λοιπόν τι θ’ απογίνουν; Ποιον θα βρίζουν, ποιον θα λοιδορούν ως σακάτη, σε ποιον θα φορτώνουν τα στραβά κι ανάποδα των κυβερνήσεων αλλά και των πολιτικών;

Ο «Γερμαναράς»  ήταν η βολική λύση του φταιξίματος και της δικής μας αθωότητας από την όποια ευθύνη. Ήταν η λύση ο Σόιμπλε που βόλεψε χρόνια τώρα να του κρεμάμε όλες μας τις ανοησίες και τα λάθη. Ήταν η λύση. Ο βάρβαρος. Και τώρα τι θα κάνουμε, πώς θα ζήσουμε χωρίς το «βάρβαρο» Σόιμπλε; Είναι απλό. Θα δημιουργήσουμε έναν άλλο αποδιοπομπαίο τράγο, συγγνώμη γερμανό…

Γ.Δ.


Λύση για τους λύκους ζητούν επιτακτικά οι κυνηγοί

Νέο κρούσμα επίθεσης κοπαδιών λύκων σημειώθηκε στην ορεινή περιοχή και οι κυνηγοί είναι ιδιαίτερα ανάστατοι. Όπως αναφέρει ο Κυνηγετικός Σύλλογος Σταυρούπολης Ξάνθης, την Κυριακή η επιδρομή των λύκων είχε σαν θύματα τέσσερα κυνηγετικά σκυλιά. Συγκεκριμένα, τα σκυλιά δέχθηκαν επίθεση από κοπάδι 10-15 λύκων στην περιοχή Πασχαλιάς στη Θέση «Μπαζούκας» και ρέμα Μπαρμπα-Νικόλα και η είδηση συνοδεύεται από τις φωτογραφίες των θανάσιμα τραυματισμένων σκυλιών. Των τριών μόνο, γιατί το τέταρτο δεν βρέθηκε.

Έκκληση για να δοθεί λύση στο πρόβλημα απευθύνουν στους αρμόδιους οι κυνηγοί.

Ε.Δ.


 

Η οδός 28ης Οκτωβρίου τη δεκαετία του ’40. Στο βάθος αριστερά το ρολόι (αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)

 Κι όμως ελέχθησαν

Στην αρχή τα άκουσα. Μετά τα διάβασα, οπότε δεν έχω λόγο να μην τα δεχτώ πως έτσι είναι. Τι είναι και τι πρόκειται; Μα δηλώσεις της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία είναι πρόεδρος της παράταξης  «Πλεύση Ελευθερίας». Αυτά που είπε και έμειναν «κάγκελο» όσοι τα άκουσαν ελέχθησαν κατά το τριήμερο συνέδριο του κόμματος.

Είπε λοιπόν με κάθε επισημότητα η εν λόγω κυρία: «Θα κλείσουν όλα τα Μέσα προπαγάνδας και διαπλοκής και της παλιάς και της  νέας. Και θα δοθούν κίνητρα για συνεργατικά εγχειρήματα πολιτών για την ενημέρωση. Θα υπάρχει πραγματική δημόσια ενημέρωση, όχι η ντροπή της ΕΡΤ για την οποία παλέψαμε. Θα κατασχεθούν οι περιουσίες των τραπεζιτών και πολιτικών προσώπων που θα κριθεί ότι συνέβαλλαν στην υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια, θα διαγραφούν τα χρέη των νοικοκυριών, θα κρατικοποιηθούν τα θετικά στοιχεία των τραπεζών».

Εννοεί ότι θα γίνει η Ελλάδα μια νέα κομμουνιστική χώρα. Χωρίς Βουλή και εκλογές, χωρίς πολυφωνία, χωρίς διάλογο και άλλη άποψη και κυρίως χωρίς δημοκρατία. Ευτυχώς που όλα αυτά δεν θα τους δοθεί η ευκαιρία να υλοποιήσουν ποτέ.

Γ.Δ.


Προσοχή πρόστιμο

Οι κτηνοτρόφοι του νομού μας καλά θα κάνουν από δω και πέρα να φροντίζουν για την κυκλοφορία των σκυλιών τους. Η κατοχή ποιμενικών σκύλων για φύλαξη είναι σωστό μέτρο και απαραίτητο για τα κοπάδια. Όμως, απαιτείται οι κτηνοτρόφοι να έχουν στα σκυλιά τους υποχρεωτικά, ηλεκτρονική σήμανση και βιβλιάριο για τα απαραίτητα εμβόλια. Εάν δεν τηρούν την υποχρέωση αυτή, τότε, τους περιμένει βαρύτατο πρόστιμο έως 6000 ευρώ!

Ας έχουν τα παραπάνω υπ’ όψιν τους οι κτηνοτρόφοι διότι γίνονται καταγγελίες εκ μέρους πολιτών συναντούν αυτά τα σκυλιά στην ύπαιθρο χώρα κατά τους περιπάτους τους.

Γ.Δ.


 Μας πέρασε και η Αλβανία!

Χορτάσαμε ανάπτυξη – στα λόγια- από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Πέρυσι το Πάσχα ήμασταν έτοιμοι να «εκτοξευτούμε» αναπτυξιακά, μετά το καλοκαίρι περιμέναμε την «εκτίναξη του ελατηρίου» της ανάπτυξης, τώρα μετά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης έχουμε μπει σε «τροχιά ανάπτυξης». Όλα αυτά όμως είναι μόνο προβλέψεις του πρωθυπουργού, οι οποίες διαψεύστηκαν πανηγυρικά στη συνέχεια από τα νούμερα που δείχνουν ποια είναι η αλήθεια. Ότι η χώρα βυθίζεται κάθε χρόνο και περισσότερο στη λίστα της ανταγωνιστικότητας και ότι μας έχουν προσπεράσει όλες οι βαλκανικές χώρες. Ακόμα και η Αλβανία είναι πιο φιλική από μας στο «επιχειρείν».

Οι αριθμοί το δείχνουν ξεκάθαρα. Πέσαμε φέτος στην 67η θέση παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας από την 61η το 2016 και την 58η που ήμασταν το 2015. Η νέα πτώση μας φέρνει και κάτω από την Αλβανία, (65η θέση του δείκτη) ενώ εμφανίζει χάσμα με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Η Ισπανία βρίσκεται στην 28η θέση, η Πορτογαλία στην 29η και η Κύπρος στην 53η.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και δυστυχώς βρίσκεται σε διαρκή σύγκρουση με την κυβέρνηση…


Διάσταση απόψεων λίγο πριν τις εκλογές της Κεντροαριστεράς

 «Σύννεφα» μαζεύονται στα κόμματα της Κεντροαριστεράς λίγο πριν τις εκλογές καθώς παρατηρήθηκε διάσταση απόψεων στο ζήτημα αν μετά την εκλογή επικεφαλής θα γίνει ενοποίηση των κομμάτων. Ειδικότερα όπως έγινε γνωστό τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης έχουν συμφωνήσει ότι μέχρι τις επόμενες βουλευτικές εκλογές το Ποτάμι και η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα διατηρήσουν τις κοινοβουλευτικές τους υποστάσεις. Θα παραμείνουν δηλαδή  ως έχουν σε κοινοβουλευτικό επίπεδο και ότι θα ενοποιηθούν μετά. Μάλλον όμως λογάριασαν χωρίς της ΔΗΜΑΡ η οποία σε ανακοίνωσή της εκφράζει τη θέση  ότι η ενοποίηση των δύο κομμάτων πρέπει να γίνει αμέσως μετά την ανάδειξη νέου αρχηγού κι αυτό γιατί «δεν είναι δυνατόν να υπάρχει εκτός Βουλής νέος φορέας και εντός Βουλής άλλη εικόνα με τα υφιστάμενα κόμματα».

Αναρωτιέμαι αυτό προέκυψε από κάποια …μυστική η συμφωνία μεταξύ Γεννηματά – Θεοδωράκη και δεν ενημέρωσαν την ΔΗΜΑΡ; Λέτε να τα «σπάσουν» λίγο πριν τις εκλογές;

Μ.Ξ.


Τι έπαθαν οι λύκοι; Μετάλλαξη;

Έξαλλοι είναι οι κυνηγοί μ’ αυτό το περίεργο φαινόμενο που συμβαίνει τα 2 τελευταία χρόνια στα βουνά μας όπου κυνηγούν. Και αναφέρομαι στο φαινόμενο που είχε καταγράψει το «Ε» με τους λύκους να τρώνε τα σκυλιά των κυνηγών! Όπως μας είχαν πει επιστήμονες στο ρεπορτάζ πρόκειται για ημίαιμα, διασταύρωση δηλαδή λύκου και σκύλου και γι αυτό έχουν αυτή την περίεργη συμπεριφορά γιατί παλαιόθεν οι λύκοι προτιμούσαν τα αιγοπρόβατα και όχι τα σκυλιά. Οι κυνηγοί βέβαια έχουν άλλη άποψη από τους επιστήμονες. Κυκλοφορεί η φήμη ότι είναι κόλπο των οικολόγων που είναι κατά του κυνηγιού και ότι εκτρέφουν στην Ρουμανία –  λέει  – κουτάβια λύκων και τα ταΐζουν με αδέσποτα σκυλιά και έτσι έχουν μάθει να τρέφονται με σκυλίσιο κρέας. Έρχονται στη συνέχεια και τα απελευθερώνουν στα βουνά τα δικά μας αλλά και όλης της Ελλάδας  – είναι πανελλαδικό το φαινόμενο – και αυτά συνηθισμένα στο κρέας σκύλου επιτίθενται στους σκύλους. Το αποτέλεσμα είναι οι κυνηγοί να έχουν απώλειες σε κυνηγόσκυλα. Τώρα κατά πόσο ευσταθεί αυτή η φήμη δεν μπορούμε να το ξέρουμε ούτε επίσης κι αν αυτό

οδηγήσει σε μείωση των κυνηγών. Αλλά ότι είναι περίεργο αυτό που συμβαίνει στη συμπεριφορά των λύκων είναι σίγουρο.

Λέτε να τους ψεκάζουν και να έχουν πάθει μετάλλαξη;

Μ.Ξ.


Χωρίς απολογία

Άλλοι είναι αρμόδιοι να κρίνουν τη νομιμότητα της διαδικασίας που ακολουθήθηκε αναφορικά με τη διαγραφή των δύο συμβούλων του δήμου Ξάνθης. Εμείς θα σταθούμε στο κατά πόσο η διαδικασία που ακολουθήθηκε, έχει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που προσιδιάζουν σε μία παράταξη που θέλει να λειτουργεί με δημοκρατικό τρόπο, αλλά και ισοτιμία απέναντι στα μέλη της. Οι δύο σύμβουλοι δεν ενημερώθηκαν καν για τις κατηγορίες που τους επιρρίφθηκαν και δε τους δόθηκε καν το δικαίωμα (και υποχρέωση μαζί) να απολογηθούν για τη στάση τους που οδήγησε στα όσα τους καταλογίζονται.

Η ορθότητα της απόφασης είναι άλλο θέμα και κρίνεται εξάλλου πολιτικά. Είναι βέβαιο ότι η παράταξη της πλειοψηφίας ήξερε ότι «θα μαζέψει τα κουκιά της» για τη διαγραφή δίνοντας το μήνυμα της ενδοπαραταξιακής πειθαρχίας, έστω κι αν η απόφαση εγκρίθηκε «στη ψήφο», ωστόσο το κύριο ζητούμενο δεν είναι η επίτευξη της πλειοψηφίας στα δημοτικά συμβούλια, όπου σημαντικά προβλήματα δεν προκύπτουν, αλλά το πώς η δημοτική αρχή θα διαχειριστεί τις εν λόγω διαγραφές, αλλά και όσες εξελίξεις ακολουθήσουν.

Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …