Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Σκέτη γλύκα» φέτος το ακτινίδιο για τους παραγωγούς

«Σκέτη γλύκα» φέτος το ακτινίδιο για τους παραγωγούς

0

Εκτοξεύτηκε στο διπλάσιο η τιμή του – Πιο ακριβό στο «ράφι» για τους καταναλωτές

Μιλούν στο «Ε» παραγωγοί για την καλλιέργεια και τις αποδόσεις της – 4.600 στρέμματα με ακτινίδια στο νομό μας

«Τρίβουν τα χέρια τους» φέτος οι καλλιεργητές ακτινιδίων αφού διάφοροι παράγοντες κλιματικοί και …εξωγενείς έχουν εκτινάξει στα ύψη τις τιμές. Είναι ενδεικτικό ότι μεσούσης ακόμη της περιόδου της συγκομιδής οι παραγωγοί πουλάνε σε 60 – 65 έως και 70 λεπτά το κιλό ενώ πέρσι τέτοια αποχή πουλούσαν 30 – 35 λεπτά το κιλό! Όμως αυτό σημαίνει ότι θα ανέβει και η τιμή στο ράφι και ότι οι καταναλωτές θα φάνε φέτος ακτινίδιο σε …ξινή τιμή, σε σχέση με πέρσι.

Ζήσης, παραγωγός: «Στο διπλάσιο η τιμή αλλά θα φύγουν στο φόρο και στις εισφορές…»

Πενήντα πέντε στρέμματα ακτινίδια έχει ο κ. Ζήσης στον κάμπο του νομού μας και δηλώνει ικανοποιημένος από την παραγωγή του και φυσικά από την τιμή. Παρά το γεγονός ότι η παρατεταμένη παγωνιά επηρέασε την ποσότητα και υπάρχουν αρκετοί παραγωγοί στο νομό μας που έχουν απώλειες, ο ίδιος λέει ότι δεν επηρεάστηκε η παραγωγή του και εξηγεί γιατί: «Η παραγωγή μου είναι σταθερή στους 200 τόνους. Αυτό οφείλεται ότι όπως πάντα προσέχω την καλλιέργεια σ’ όλα τα στάδια της. Δεν την αφήνω… γιατί ότι αφήνεις σε αφήνει!», λέει χαρακτηριστικά. Αναφορικά με τους λόγους που οι έμποροι φέτος αγοράζουν σε διπλάσιες τιμές τους αποδίδει στο ότι δεν γίνονται εισαγωγές από Νέα Ζηλανδία και Χιλή: «Αυτό μας συμφέρει κι εμάς και τους καταναλωτές. Υπάρχει τεράστια διαφορά στην ποιότητα και στην γεύση στα εισαγόμενα από τα δικά μας. Εκείνα τα μαζεύουν άγουρα και όταν ωριμάζουν είναι άγευστα. Τα δικά μας ωριμάζουν με φυσικό τρόπο και είναι πολύ εύγεστα. Και ειδικά στην Ξάνθη έχουν πιο καλό ακτινίδιο και από την Χρυσούπολη και την Κατερίνη. Βοηθά πολύ το μικροκλίμα μας». Ωστόσο αυτό που μετριάζει την χαρά του κ. Ζήση είναι άλλοι παράγοντες: «Τι να το κάνεις; Μήπως και θα μας μείνει τίποτε στο χέρια για τον κόπο μας. Τα περισσότερα θα φύγουν στο φόρο και στις εισφορές για το συνταξιοδοτικό. Ειδικά αυτοί που δεν βάζουν και προσωπική δουλειά όπως εγώ και πληρώνουν εργατικά …ίσα βάρκα ίσα πανιά». Όπως διευκρινίζει ο κ. Ζήσης η καλλιέργεια ακτινίδιου είναι απαιτητική και κοστοβόρα γιατί χρειάζεται ανά τρεις μέρες πότισμα και έχει κι άλλες εργασίες που ανεβάζουν το κόστος της παραγωγής. Επίσης πρέπει να συνυπολογιστεί ότι ο παραγωγός που θα επενδύσει στα ακτινίδια χρειάζεται για 10 στρέμματα να καταθέσει ένα κεφάλαιο 15.000 ευρώ γνωρίζοντας ότι θα πάρει παραγωγή μετά από 4 χρόνια γιατί τόσο κάνει για να αποδώσει καρπούς η καλλιέργεια: «Ποιος αγρότης έχει κεφάλαιο σήμερα να επενδύσει; Δεν υπάρχουν προγράμματα να χρηματοδοτήσουν τον αγρότη όπως παλαιότερα…». Παράλληλα με τα προβλήματα στην παραγωγή ο κ. Ζήσης θέτει και ένα άλλο πρόβλημα που αφορά την εμπορευσιμότητα του ακτινιδίου: «Παρότι το ακτινίδιο έχει τετραπλάσια ποσότητα σε βιταμίνη C από το πορτοκάλι ο Έλληνας δεν έχει μάθει να το τρώει… όπως το πορτοκάλι».

Κ. Χατζηελευθεριάδης, πρόεδρος ΕΑΣ και Ομάδας Παραγωγών: «Πρέπει να τυποποιούνται και να συσκευάζονται…»

Ικανοποίηση για τις τιμές εκφράζει από την Ομάδα Παραγωγών ακτινιδίων , ροδιών και ροδάκινων ο επικεφαλής της και πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης κ. Κώστας Χατζηελευθεριάδης. Επίσης ανέφερε ότι αυτό οφείλεται στην αύξηση της ζήτησης από την Ιταλία καθώς εκεί οι καλλιέργειες έπαθαν μεγάλες καταστροφές από την παγωνιά και μειώθηκε κατά 40% η παραγωγή τους. Επίσης επιβεβαίωσε ότι δεν γίνονται πλέον εισαγωγές από τη Χιλή και Ν. Ζηλανδία: «Οι παραγωγοί ωφελούνται από την αύξηση της τιμής αλλά αυτό που πρέπει να γίνει είναι να τυποποιούνται από διαλογητήρια και όχι να φεύγουν μέσα σε τελάρα. Έτσι αποκτούν υπεραξία και κερδίζει λεφτά και το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία και ανοίγουν θέσεις εργασίας. Αυτό ζητήσαμε από το υπουργείο και αυτό περιμένουμε να γίνει», επισημαίνει ο κ. Χατζηελευθεριάδης.  Να σημειώσουμε ότι η ΕΑΣ λειτουργεί Διαλογητήριο – Συσκευαστήριο κοντά στο Εράσμιο και οι 150 παραγωγοί της Ομάδας εκ των οποίων 40 – 50 ακτινιδοπαραγωγοί καθώς και ανεξάρτητοι παραγωγοί ή και οι έμποροι έχουν τη δυνατότητα να τυποποιούν και να συσκευάζουν τις παραγωγές τους. Ο κ. Χατζηελευθεριάδης εκτιμά ότι φέτος η Ομάδα έχει 2,5 εκ. κιλά ακτινίδια αλλά πως ακόμη δεν έχει πουλήσει κανείς ούτε ένα κιλό γιατί αναμένουν ακόμη καλύτερες τιμές. Να σημειώσουμε πως στην Ξάνθη η παραγωγή του ακτινιδίου ξεκίνησε πριν μια 10ετία με 700 στρέμματα και τώρα ανέρχεται σε 4.600 στρέμματα εκ των οποίων όμως τα 2.500 στρέμματα είναι νεαρά (δεν έχουν αποδώσει ακόμη παραγωγή). Έτσι σε μια 3ετία αναμένεται η μέση παραγωγή στο νομό να ανέρχεται σε 17 – 20 εκ. τόνους.

Σε πανελλαδική κλίμακα : Χρυσούπολη 14.000 στρέμματα, Πιερία 20.000 στρέμματα

Ημαθία 4.000 στρέμματα, Λάρισα 3.000 – 4.000 στρέμματα, Λαμία 2.000 στρέμματα

Ηγουμενίτσα 1.000 – 2.000 στρέμματα, Άρτα 12.000 στρέμματα, Αγρίνιο 3.500 στρέμματα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Δ’ ΣΣ τίμησε τη «Μάχη των Οχυρών» παρουσιάζοντας το τιτάνιο έργο και το σθεναρό αγώνα

Πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση με κατασκευαστικά στοιχεία για τα οχυρά, αλλά και τη σ…