Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ποιοι «κινούνται» για τις εκλογές στο Επιμελητήριο Ξάνθης

Ποιοι «κινούνται» για τις εκλογές στο Επιμελητήριο Ξάνθης

0
eve mai352017

Μωραΐτης: «Θα είμαι παρών. Έτοιμος ο συνδυασμός και κατά 70% ανανεωμένος…». Ανοιχτό ενδεχόμενο για συνδυασμό αφήνει ο Ιρφάν Χατζηγκενέ

Ετοιμάζεται μειονοτικός συνδυασμός. Α. Κοσμίδης: «Δεν θα συνεργαστώ με τον Μωραΐτη…» Δ. Καραπαναγιωτίδης:«Οι εκλογές αυτές θα είναι χωρίς υποψήφιους και χωρίς ψηφοφόρους…»

Εντείνονται οι διεργασίες στους επαγγελματοβιοτεχνικούς κύκλους του νομού μας με ζητούμενο την συγκρότηση συνδυασμών προκειμένου να συμμετέχουν στις Επιμελητηριακές εκλογές που θα διεξαχθούν αρχές Δεκέμβρη. Η προσπάθειες επιταχύνονται καθόσον μέσα στον μήνα Οκτώβρη ολοκληρώνεται η διαδικασία κατάθεσης υποψηφιοτήτων.

Μωραΐτης: «Θα είμαι παρών. Έτοιμος ο συνδυασμός και κατά 70% ανανεωμένος…»

Την πρόθεσή του να διεκδικήσει εκ νέου το ΕΒΕ Ξάνθης δηλώνει στο «Ε» ο πρόεδρος Στέλιος Μωραΐτης προτάσσοντας το έργο που επιτελέστηκε κατά τη θητεία του για το οποίο δηλώνει «περήφανος: «Πετύχαμε πολλά πράγματα με τους συνεργάτες μου. Κάναμε το επιμελητήριο μας γνωστό πανελλαδικά, υλοποιούμε τα περισσότερα προγράμματα. Είχαμε καθοριστικό ρόλο στο ζήτημα με τα πνευματικά δικαιώματα, αγωνιστήκαμε να προασπίσουμε τα συμφέροντα των επιχειρηματικού κόσμου του νομού μας», σημειώνει ο κ. Μωραΐτης με μια περιληπτική αποτίμηση έργου. Όπως ανέφερε έχει ήδη έτοιμο τον συνδυασμό του, ο οποίος απαρτίζεται από 45 άτομα εκ των οποίων τα 35 είναι νεοεισερχόμενοι. Να σημειώσουμε ότι κατά τις προηγούμενες εκλογές ο συνδυασμός Μωραΐτη εξέλεξε 9 μέλη και συνεργάστηκε με τους εκλεγμένους του συνδυασμού Αθανασιάδη για να κερδίσει την πλειοψηφία επί των 21 μελών που απαιτούνται για την διοίκηση του ΕΒΕ. Να σημειώσουμε επίσης ότι ο κ. Μωραΐτης έχει απευθύνει πρόσκληση σ’ όλα τα μέλη της αντιπολίτευσης να πλαισιώσουν ένα ενιαίο ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο κι όπως αποκαλύπτει κάποιοι ανταποκρίθηκαν.

Ανοιχτό ενδεχόμενο για συνδυασμό αφήνει ο Ιρφάν Χατζηγκενέ

Ανοιχτά άφησε το ενδεχόμενο να τεθεί επικεφαλής ενός συνδυασμού ο αντιπρόεδρος κ. Ιρφάν Χατζηγκενέ: «Δεν έχω αποφασίσει ακόμη. Θα κάνω τις προσωπικές μου επαφές με τους επιχειρηματίες που μ έχουν στηρίξει και εφ’ όσον έχω τη στήριξή τους θα αποφασίσω». Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Χατζηγκενέ εκλέχθηκε με τον συνδυασμό του κ. Αθανασιάδη και κατόπιν συνεργάστηκε με την παράταξη Μωραΐτη. Επίσης έχει εκλεγεί περιφερειακός σύμβουλος με την παράταξη του Γιώργου Παυλίδη και πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρεται για μια θέση στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ. Γι αυτό και το ενδεχόμενο να κατέβει κόντρα σε συνδυασμό που στηρίζει η ΝΔ είναι υπό αμφισβήτηση. Δεδομένου όμως ότι ο μειονοτικός χώρος που εκπροσωπεί διακρίνεται για την ρευστότητα σε πολιτικές θέσεις τίποτε δεν αποκλείεται.

Ετοιμάζεται μειονοτικός συνδυασμός

Έντονη κινητικότητα υπάρχει- σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες- από το χώρο της μειονότητας για εκπροσώπησή της με αμιγώς μειονοτικό συνδυασμό. Το αν θα τελεσφορήσει ή όχι η προσπάθεια θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Ωστόσο αν συμβεί κάτι τέτοιο αποτελεί βήμα οπισθοδρόμησης για μια κοινωνία που έχει αποδείξει ότι μπορεί να συνυπάρχει αρμονικά και να εκφράζεται μέσα από θεσμούς και όργανα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης θέτει την εντιμότητα ως κριτήριο για να παράσχει στήριξη σε συνδυασμό

Την ίδια στιγμή ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Γιώργος Χατζηθεοδώρου επιμένει στη δήλωσή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει συνδυασμό θέτοντας ως μοναδικό κριτήριο την εντιμότητα, χωρίς να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Δ. Καραπαναγιωτίδης:«Οι εκλογές αυτές θα είναι χωρίς υποψήφιους και χωρίς ψηφοφόρους…»

Να σημειώσουμε πως η κίνηση του κ. Δημήτρη Καραπαναγιωτίδη και του κ. Οδυσσέα Βουρβουκέλη που είχε εκδηλωθεί πριν δύο χρόνια (όταν επρόκειτο να γίνουν εκλογές των Επιμελητηρίων και δεν έγιναν) δεν υφίσταται πλέον. Όπως αναφέρει ο κ. Καραπαναγωτίδης απέσυρε το ενδιαφέρον του επειδή όπως είπε τα δεδομένα μέσα στην διετία έχουν αλλάξει προς το χειρότερο: «Ξεκίνησα να ασχοληθώ πριν δύο χρόνια για ν’αλλάξουμε κάποια πράγματα στο χώρο μας. Όμως μέσα σ’ αυτά τα δύο χρόνια έχουν αλλάξει τα δεδομένα και προσωπικοί λόγοι με αποτρέπουν από το να ασχοληθώ. Η κατάσταση για τους επαγγελματίες έχει επιδεινωθεί πολύ. Οι μισοί έχουν κλείσει και έχουν ξεγραφτεί. Εκτιμώ πως οι εκλογές αυτές θα είναι χωρίς υποψήφιους και χωρίς ψηφοφόρους…».

kosmidis aΑ. Κοσμίδης: «Δεν θα συνεργαστώ με τον Μωραΐτη…»

Παρών δηλώνει στις εκλογές ο κ. Αντώνης Κοσμίδης που είναι εκλεγμένο μέλος στο Επιμελητήριο και έχει καλά λόγια να πει για το έργο της θητείας Μωραΐτη. Ωστόσο για ενδεχόμενη συνεργασία τους θέτει «κόκκινες γραμμές»: «Ο κ. Μωραΐτης πρότεινε ανεξάρτητο συνδυασμό. Θα ενδιαφερόμουν να στηρίξω μια τέτοια προσπάθεια αν δεν έχει κομματικά χαρακτηριστικά. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Δεν μπορώ να κάνω συμβιβασμούς μετά από αγώνες 40 χρόνων. Για μένα αντικομματικός συνδυασμός είναι μόνο αυτός που είναι υπέρ των ανατιμνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζει η κυβέρνηση και αυτό δεν φαίνεται στα αποτελέσματα των αποφάσεων του ΕΒΕ Ξάνθης». Ο κ. Κοσμίδης απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον κ. Μωραϊτη αλλά και με τον ΣΥΡΙΖΑ: «Βλέπω ότι εφαρμόζει πολύ χειρότερες πρακτικές απέναντι στους επαγγελματοβιοτέχνες από τα υπόλοιπα κόμματα».

Τα διαδικαστικά των εκλογών

Όσοι ενδιαφέρονται είτε να ψηφίσουν είτε να είναι υποψήφιοι πρέπει να είναι «ταμειακώς ενήμεροι» στις αντίστοιχες λίστες του Επιμελητηρίου Ξάνθης μέχρι και τις 30 Οκτωβρίου 2017. Κατόπιν η εκλογική επιτροπή θα προχωρήσει στην κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων. Επισημαίνουμε πως οι Ανώνυμες Εταιρείες έχουν δικαίωμα 3 ψήφων, οι Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρίες 2 ενώ οι ατομικές εταιρίες 1 ψήφο αυτή του ιδιοκτήτη.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…