Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Με λαμπρότητα και… εκπλήξεις η 98η επέτειος των Ελευθερίων της Ξάνθης

Με λαμπρότητα και… εκπλήξεις η 98η επέτειος των Ελευθερίων της Ξάνθης

0
parelasi eleutheria 4

Παρέλασαν για πρώτη φορά ο Ιππικός Όμιλος Κομοτηνής-Ξάνθης και οι μαθήτριες και μαθητές του Ιεροσπουδαστηρίου

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις της Απελευθέρωσης. Εντυπωσίασαν οι διμοιρίες επιδείξεων του στρατού

Με λαμπρότητα και επισημότητα, αλλά και με μικρές διαφοροποιήσεις και εκπλήξεις εορτάστηκε η 98η επέτειος των Ελευθερίων της Ξάνθης, την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου.

Το τελετουργικό της ημέρας, περιλάμβανε δοξολογία και δεξίωση στο Δημαρχείο, ενώ στη συνέχεια οι τοπικές αρχές παραβρέθηκαν στην επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης, όπου και κατέθεσαν στεφάνια. Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων κορυφώθηκε με την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, που δεν ήταν ίδια με τις άλλες…

Ο καλός καιρός βοήθησε γονείς, κηδεμόνες και όλους τους δημότες να παρακολουθήσουν την παρέλαση και να καμαρώσουν πολιτιστικούς συλλόγους, μαθητές, συλλόγους και στρατό που παρέλασαν αποτίοντας φόρο τιμής σ’ αυτούς που απελευθέρωσαν την Ξάνθη από τους Βούλγαρους.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, που βρέθηκε στην κορυφή της εξέδρας με τον Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα και τον στρατηγό του Δ’ ΣΣ Γεώργιο Καμπά.

Ο Γρηγόρης Στογιαννίδης, που ήταν ο μόνος εκ των βουλευτών που παραβρέθηκε, παρακολούθησε την παρέλαση, παραδοσιακά από την απέναντι πλευρά της εξέδρας, ενώ μελανό σημείο αποτέλεσε το γεγονός ότι δεν είχε προβλεφθεί κατάθεση στεφάνου από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της πόλης μας.

Ευχάριστες εκπλήξεις στην παρέλαση

parelasi eleutheria 7Στα πρωτότυπα της παρέλασης αξίζει να σημειωθεί η συμμετοχή του Ιππικού Ομίλου Κομοτηνής- Ξάνθης με άλογα και αναβάτες, καθώς και η εντυπωσιακή παρουσία δύο διμοιριών επιδείξεων του στρατού, που ενθουσίασαν για το συγχρονισμό και τη γενική παρουσία τους.

Για πρώτη φορά συμμετείχαν στην παρέλαση οι μαθήτριες και οι μαθητές του Ιεροσπουδαστηρίου, που φέτος μεταφέρθηκε στην Ξάνθη από τον Εχίνο, ενώ αυτή τη φορά δεν συμμετείχαν τα ειδικά σχολεία.

Να επισημανθεί επίσης, ότι για πρώτη φορά εφαρμόστηκε το σύστημα της κλήρωσης, απ’ όπου προέκυψαν σημαιοφόροι και παραστάτες.

Ευχές και μηνύματα από τις τοπικές αρχές

parelasi eleutheria 5Σε δηλώσεις για τον εορτασμό της ημέρας προχώρησε ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, που μαζί με τις ευχές του είπε: «Εγώ θα επαναλάβω εκείνο που λέει η Εκκλησία: Να είμαστε άξιοι αυτήν την ελευθερία που μας χάρισε ο Θεός και οι πρόγονοί μας να την διαχειριστούμε σωστά». Το λόγο πήραν και οι φιλοξενούμενοι του Μητροπολίτη Ξάνθης, Μητροπολίτης Τριπόλεως Λιβύης και Αρχαλοχωρίου Κρήτης, ο μεν πρώτος για να εκφράσει τη συγκίνησή του για την παρουσία του στα Ελευθέρια της πόλης για δεύτερη συνεχή χρονιά και ο δεύτερος για να συγχαρεί την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία που διαφυλάττουν την ενότητα και την αποφασιστικότητα του ελληνικού Έθνους.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, με αφορμή την επέτειο, τόνισε: «Η απελευθέρωση της Ξάνθης και η ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό στις 4 Οκτωβρίου του 1919 ήταν αποτέλεσμα τόσο των σημαντικών επιτυχιών του Στρατού στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όσο και σωστών διπλωματικών κινήσεων και συμμαχιών. Συνεπώς και η ίδια η ιστορία αποδεικνύει πως το συμφέρον της χώρας μας είναι να επιζητούμε σταθερές σχέσεις και συμμαχίες», ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης μαζί με τις ευχές του για διαφύλαξη των κεκτημένων, επεσήμανε ότι για τα 100 χρόνια που συμπληρώνονται σε μία διετία θα πρέπει να προετοιμαστεί ένας λαμπρός εορτασμός.

Στην υπερηφάνεια που πρέπει όλοι να νιώθουμε για την πόλη, την ιστορία και τους ανθρώπους της αναφέρθηκε ο δήμαρχος Ξάνθης Μπάμπης Δημαρχόπουλος, δίνοντας τα συγχαρητήριά του σε όσους συμμετείχαν στην παρέλαση.

Την ελευθερία που σήμερα θεωρούμε δεδομένη, αλλά που απαίτησε θυσίες από τους προγόνους μας υπογράμμισε ο Διοικητής του Δ’ ΣΣ Γεώργιος Καμπάς, ο οποίος δήλωσε: «αυτήν την ελευθερία αποζητούμε και γι’ αυτήν την ελευθερία ο Στρατός εδώ στη Θράκη αλλά και όλος ο θρακικός λαός είναι μόνιμα επί των επάλξεων και στηρίζει την προσπάθεια αυτή για να είμαστε όλοι ελεύθεροι».

Ελένη Διαφωνίδου
ediafonidou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…