Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα ΟΧΙ από τους μειονοτικούς βουλευτές στην τροπολογία για την «ΤΕΞ»

ΟΧΙ από τους μειονοτικούς βουλευτές στην τροπολογία για την «ΤΕΞ»

0
zeibek vouli

Καταψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης και Ροδόπης: Χ. Ζεϊμπέκ, Μ. Μουσταφά, Α. Καραγιουσούφ και ο βουλευτής ΔΗΣΥ Ροδόπης Α. Ιλχάν

Ψηφίστηκε από 248 βουλευτές με τις προσθήκες των ΑΝΕΛ και της Ν.Δ.Ιλχάν Αχμέτ, βουλευτής ΔΗΣΥ Ροδόπης: «Χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία ώστε να αποδείξουμε ότι όταν μιλούμε για ανθρώπινα δικαιώματα το εννοούμε»

Τράβηξαν «κόκκινες» γραμμές απέναντι στις κομματικές τους οι τέσσερις μειονοτικοί βουλευτές της Θράκης καταψηφίζοντας την τροπολογία που αφορά στα μειονοτικά σωματεία της Θράκης. Συγκεκριμένα οι τρεις μειονοτικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Ροδόπης Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, καθώς και ο μουσουλμάνος βουλευτής της ΔΗ.ΣΥ. Αχμέτ Ιλχάν είπαν «Όχι» στην τροπολογία και συγκαταλέγονται μεταξύ των 37 από την Χ.Α. ΚΚΕ και Ένωσης κεντρώων ενώ ΝΑΙ ψήφισαν 248 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΑΝΕΛ και ΔΗΣΥ. Να σημειώσουμε ότι αρνητική ψήφο έδωσε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη.

kara-giousoufΠέρασε η τροπολογία με τις προσθήκες των ΑΝΕΛ και της ΝΔ

Υπενθυμίζουμε ότι η τροπολογία Κοντονή τροποποιήθηκε σε σχέση με την αρχική που είχε εισαχθεί μετά την αντίδραση των ΑΝΕΛ και επανεισήχθη με την προσθήκη ««με την επιφύλαξη και τους περιορισμούς που προβλέπονται στις επιμέρους διατάξεις της ΕΣΔΑ περί προστασίας της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης, της πρόληψης του εγκλήματος, της προστασίας της υγείας ή ηθικής και της προστασίας των δικαιωμάτων και ελευθεριών τρίτων». Επιπρόσθετα την τελευταία στιγμή η ΝΔ πρότεινε και την προσθήκη της φράσης: «διεθνείς συνθήκες» πέραν όσων προβλέπει η ΕΣΔΑ, η οποία και έγινε δεκτή από την κυβέρνηση και για αυτό την ψήφισε.

ilxanΙλχάν Αχμέτ, βουλευτής ΔΗΣΥ Ροδόπης: «Χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία ώστε να αποδείξουμε ότι όταν μιλούμε για ανθρώπινα δικαιώματα το εννοούμε»

Σε ανακοίνωση του ο βουλευτής της ΔΗΣΥ κ. Ιλχάν Αχμέτ κάνει λόγο για τραγική αποτυχία της μειονοτικής πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στην Θράκη και επισημαίνει πως: «με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία ώστε να αποδείξουμε ότι όταν μιλούμε για ανθρώπινα δικαιώματα το εννοούμε, πράγματι. Χωρίς αστερίσκους και προφάσεις που αλλοιώνουν το πραγματικό μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε και στην διεθνή κοινότητα αλλά και στη ελληνική κοινωνία».

Ειδικότερα ο κ. Ιλχάν τονίζει: Η κυβέρνηση έφερε για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας μία τροπολογία που υποτίθεται ότι θα αποκαθιστούσε τις στρεβλώσεις και τις αδικίες σε βάρος των μειονοτικών συλλόγων της Θράκης που έχουν προσφύγει και έχουν δικαιωθεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.Όπως είχα επισημάνει, ήδη, κατά την ομιλία μου στην Βουλή πριν δύο εβδομάδες, η προωθούμενη διάταξη εγκαθιδρύει δικαίωμα σε αυτόν που έχει πετύχει θετική απόφαση από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να επανεξεταστεί η υπόθεσή του από τα ελληνικά δικαστήρια, τα οποία κυρίαρχα εκ νέου θα κληθούν να αποφασίσουν και ΔΕΝ υποχρεούνται να εναρμονίσουν την απόφασή τους με αυτή του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

moustafaΕπιπλέον, με την νέα τροπολογία που ήρθε σήμερα, τίθεται και ο όρος της επιφύλαξης και των περιορισμών που προβλέπονται στις επιμέρους διατάξεις της ΕΣΔΑ, «περί προστασίας της εθνικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης, της πρόληψης του εγκλήματος, της προστασίας της υγείας ή ηθικής και της προστασίας των δικαιωμάτων και ελευθεριών τρίτων».

Είναι φανερό ότι υπό τη πίεση των κυβερνητικών του εταίρων, ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εξασφαλίσει την δεδηλωμένη η οποία τέθηκε υπό αμφισβήτηση, προέβη σε μία ακόμη υπαναχώρηση σε θέμα που άπτεται από την ευθυγράμμιση του εθνικού νομοθέτη με τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ.Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ξεκαθάρισε από την κατάθεση της πρώτης τροπολογίας ότι τάσσεται υπέρ της ψήφισής της υπό τον όρο ότι θα ήταν δεδομένη η δεδηλωμένη της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Βουλή.Παρόλα αυτά, η ΝΔ πρότεινε την τελευταία στιγμή και έγινε δεκτή από την κυβέρνηση και νέα τροποποίηση επί της τροπολογίας, ώστε να γίνει ακόμη πιο δύσκολη αυτή στην εφαρμογή της.Πρότεινε συγκεκριμένα η αξιωματική αντιπολίτευση, η φράση «διεθνείς συνθήκες» που υπάρχει στην μεταβατική διάταξη της τροπολογίας να μπει και στην αρχική διάταξη, στο τέλος της παρ 1. του άρθρου 758 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, δηλαδή την εφαρμογή όλων αυτών των περιορισμών και πέραν των όσων προβλέπει η ΕΣΔΑ.Αυτό σημαίνει ότι τίθεται ουσιαστικά απαγορευτική διάταξη στην οποιαδήποτε μελλοντική προσπάθεια αναγνώρισης και εφαρμογής των αποφάσεων του ΕΔΔΑ σχετικά με τους συλλόγους.Επισημαίνω, ότι με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία ώστε να αποδείξουμε ότι όταν μιλούμε για ανθρώπινα δικαιώματα το εννοούμε, πράγματι. Χωρίς αστερίσκους και προφάσεις που αλλοιώνουν το πραγματικό μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε και στην διεθνή κοινότητα αλλά και στη ελληνική κοινωνία.Το γεγονός, άλλωστε, ότι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την Ροδόπη και την Ξάνθη, καταψήφισαν την τροπολογία του κόμματός τους, μαρτυρά και την πλήρη αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα των μειονοτικών δικαιωμάτων στην Θράκη.Κατόπιν όλων αυτών, η αρνητική μου ψήφος για την συγκεκριμένη τροπολογία, κατέστη δεδομένη».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συναντήθηκε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ με τον βουλευτή της ΝΔ, Άγγελο Συρίγο

Ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκε η ανάπτυξη του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Χθες Τρί…