Σχόλια 11/10/17

0
orfeos
Προσοχή σκύλος!
Χωρίς να τίθενται εν αμφιβόλω η αγάπη για τα συμπαθή τετράποδα και τα φιλοζωικά αισθήματα, καλούμε για μια ακόμη φορά το δήμο να προωθήσει μία αποτελεσματική διαχείριση για τα αδέσποτα της πόλης! Η πολιτική του δήμου δεν μπορεί να τελειώνει στην κατακύρωση του διαγωνισμού για το κυνοκομείο.
Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα μάθαμε για τέσσερις (!) περιπτώσεις επιθέσεων σκύλων στην πλατεία! Οι ίδιοι οι πολίτες έχουν μάθει να αναγνωρίζουν τα σκυλιά στο κέντρο ή στη γειτονιά τους, ή στην περιοχή όπου πάει το παιδί τους γυμναστήριο ποια είναι τα πιο επιθετικά σκυλιά…
Δε μπορεί να μένετε απαθείς! Δεν μπορεί να μη το βλέπετε!
Ε.Δ.


Εναλλακτικός τουρισμός στην Ξάνθη…
Το φθινόπωρο αποτελεί την πιο γοητευτική εποχή για την ορεινή περιοχή, που ντύνεται με χιλιάδες αποχρώσεις του πράσινου, του καφέ και του πορτοκαλί, δημιουργώντας μια μοναδική εικόνα, η οποία πράγματι προσελκύει φυσιολάτρες, περιηγητές και φίλους του βουνού.
Ωραία τα λέμε για την Ξάνθη, που δεν μπορεί να υποστηρίξει τον κλασικό τουρισμό, αλλά μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για τον εναλλακτικό τουρισμό, αλλά καλό είναι να λύσουμε πρώτα τα βασικά.
Τα 10 χιλιόμετρα των στροφών μετά το Καρυόφυτο για το Λειβαδίτη φιλοξενούν συχνά κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες μεγάλα σύννεφα ομίχλης, γι’ αυτό είναι απαραίτητες οι κίτρινες λωρίδες που επιτρέπουν στους οδηγούς να παραμένουν στο οδόστρωμα και να κινούνται με ασφάλεια. Υπάρχουν λέτε; Ούτε για δείγμα σε όλη τη διαδρομή! Και το παρατηρεί κανείς μέτρο-μέτρο αν τύχει και βρεθεί εκεί με πυκνή ομίχλη.
Αυτά για τους δημοτικούς άρχοντες που μιλούν (πού και πού δηλαδή) για τουρισμό στην ορεινή Ξάνθη…
Ε.Δ.


Ο Καμίνης στην Ανατολική Μακεδονία

Σε Δράμα και Καβάλα θα βρεθεί στις 16 Οκτωβρίου ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, στο πλαίσιο της υποστήριξης της υποψηφιότητάς του για την Κεντροαριστερά.
Ο κ. Καμίνης θα επισκεφθεί το πρωί τις Σέρρες και τη Δράμα, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στην Καβάλα, όπου μετά τις επαφές αναμένεται να πραγματοποιήσει και πολιτική ομιλία
Για επίσκεψη στην Ξάνθη δεν έχουμε μάθει ακόμη κάτι, αν και φαίνεται ότι μεγαλύτερη βαρύτητα δίνεται στις περιοχές ως τη Μακεδονία. Για λίγο ήρθε ο Μανιάτης, η Γεννηματά έφτασε ως την Καβάλα, ενώ και ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει προγραμματίσει την επίσκεψή του στη γειτονική πόλη, χωρίς να έχει συμπεριλάβει την Ξάνθη στο πρόγραμμά του.
Ε.Δ.


Η οδός Ορφέως
(αρχείο Κώστα Μαυρομάτη)


Τα κορίτσια με τις μαντήλες
Επειδή ρωτήθηκαν πολλές φορές, ένα μόνο θα πω για την παρθενική συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών του Ιεροσπουδαστηρίου στην παρέλαση για τα Ελευθέρια της πόλης.
Αυτή η πολυπολιτισμική κοινωνία έμαθε να ζει αρμονικά με τα όποια προβλήματα και τις έξωθεν πιέσεις γιατί σέβεται τη διαφορετικότητα και απολαμβάνει τον πολιτισμικό πλούτο και τα ερεθίσματα που δίνουν αυτά τα χαρακτηριστικά στην τοπική κοινωνία. Αυτό κατανοούν όσοι ζουν και μπορούν να δουν τη μεγάλη εικόνα της Θράκης.
Επομένως, και οι μαθήτριες του θρησκευτικού σχολείου αναμφίβολα θα πρέπει να τιμήσουν την Απελευθέρωση της πόλης τους, την ελληνική σημαία και τους ήρωες που τιμούμε με την επέτειο, με την περιβολή που επιθυμούν και που είναι αυτή που επιλέγουν στη ζωή τους εν γένει. Η άλλη επιλογή είναι να μην παρελάσουν καθόλου. Αν και ισότιμοι Έλληνες πολίτες δηλαδή, να αποκλείονται λόγω ενδυματολογικού. Κάπως παράλογο.
Το χειρότερο είναι ότι για μια ακόμη φορά μιλούν για τη Θράκη, παθαίνουν έκπληξη και οργίζονται, άνθρωποι που δεν έχουν βρεθεί ούτε μια μέρα στην περιοχή.
Ε.Δ.


Κάτι κρύβεται;
Η φράση του δημοτικού συμβούλου Μαν. Φανουράκη είναι ενδεικτική. Είπε λοιπόν προχθές στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής μετά τις αποφάσεις της να αφαιρεθούν οι άδειες λειτουργίας σε καφέ της γνωστής «παραλίας»: «Είμαστε υποχρεωμένοι ν’ ανοίγουμε επιχειρήσεις όχι να κλείνουμε ως δήμος». Και έχει δίκιο. Αυτή τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης, ο δήμος εξαντλεί μέσω των οργάνων του όλη την αυστηρότητά του, επιμένοντας να εφαρμόζει το γράμμα του νόμου κατά απόλυτο τρόπο. Όμως, κι εδώ βρίσκεται η άλλη πλευρά, αυτή η αυστηρότητα εξαντλείται στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και μόνον, στηριζόμενος σε εισηγήσεις τόσο δικών του υπηρεσιών όσο και άλλων που επιθυμούν την ακραία εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας χωρίς να εξετάζουν παράπλευρες ιδιαιτερότητες της περιοχής μας ή και αγνοώντας τες ακόμη.
Έτσι, ένας φοβισμένος και χωρίς δυναμική δήμος, σύρεται και φέρεται σύμφωνα με εισηγήσεις υπαλλήλων που ουδόλως ενδιαφέρονται για τους επαγγελματίες, που στερούνται διορατικότητας και γνώσης της αγοράς. Στόχος τους η στεγνή τήρηση κάποιων νόμων που εδώ στην Ξάνθη τυγχάνουν – μόνον- της απόλυτης εφαρμογής. Σα να πρόκειται η Ξάνθη να γίνει το πειραματόζωο εφαρμογής ακραίων περιπτώσεων των νόμων, πέρα από την ανθρώπινη διάσταση των αποφάσεων που οδηγούν επιχειρήσεις στην οικονομική ζημιά.
Δεν αποκλείεται μάλιστα εκεί στο δήμο και σε κάποιες υπηρεσίες να άνοιξαν σαμπάνιες που κατάφεραν να κλείσουν κάποια καταστήματα. Οι άνθρωποι είναι προφανώς πολύ μακριά από την πραγματικότητα, δεν γνωρίζουν την αγορά ή το χειρότερο, έχουν στόχευση το κλείσιμο επιχειρήσεων διότι προσβλέπουν σε κάτι άλλο. Το ποιο είναι το «άλλο» το υποψιαζόμαστε αλλά εξετάζουμε κάποια στοιχεία μέχρι να το ανακοινώσουμε.
Γ.Δ.


Είναι ο δήμος Ξάνθης συνεπής;
Ας δεχτούμε λοιπόν, για την οικονομία της συζήτησης ότι ο δήμος Ξάνθης, μόνος αυτός, είναι ο θεματοφύλακας της σωστής και άμεμπτης λειτουργίας της αγοράς της πόλης. Δεν συμβαίνει βέβαια αυτό, αλλά ας το δεχτούμε. Θα πρέπει παράλληλα να δεχτούμε βέβαια πως πρωτίστως ο ίδιος ο δήμος να δίνει το καλό παράδειγμα εφαρμογής και τήρησης εκ μέρους του των δικών του υποχρεώσεων. Υποχρεώσεις που οφείλει προς τους δημότες του κι όχι προς διάφορους νόμους.
Έτσι λοιπόν, όφειλε εδώ και χρόνια να λειτουργήσει τις παιδικές χαρές, να δώσει στη νεολαία το Κολυμβητήριο, στους δημότες το Δημοτικό Πάρκινγκ, να φτιάξει πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους. Όλα αυτά και άλλα δεν τα έχει φτιάξει ως έχει υποχρέωση προς τους δημότες του. Έχει όμως την απαίτηση οι άλλοι να είναι εντάξει. Μόνον αυτοί, όχι ο ίδιος!
Είναι λογική αυτή, είναι λειτουργία; Προφανώς όχι! Οφείλει ως εκ τούτου η δημοτική αρχή του Μητροπολιτικού Δήμου να είναι σωστή στις δικές της υποχρεώσεις πρώτα, δίνοντας το παράδειγμα αυτή και μετά με περίσσια και πρωτοφανή αυστηρότητα να αποφασίζει και να αφαιρεί άδειες λειτουργίας επιχειρήσεων. Άνοιξε αλήθεια μία επιχείρηση κάποιος από αυτούς που αποφάσισαν προχθές το κλείσιμο 3 επιχειρήσεων; Γνωρίζουν τι σημαίνει επιχείρηση σήμερα;
Γ.Δ.


Ποια Θράκη θέλουμε;
Λέμε, η Θράκη είναι η φτωχότερη περιοχή της χώρας. Σε όλους σχεδόν τους τομείς. Οικονομικό, Πολιτιστικό, Ανάπτυξης, Κοινωνίας, Ανθρώπινου δυναμικού. Ναι, είμαστε πίσω. Ας το ομολογήσουμε για να έχουμε το θάρρος να δούμε την αλήθεια κατάματα. Και η αλήθεια είναι ότι ακόμη δεν έχουμε ξεκαθαρίσει μέσα μας, εμείς, οι Θρακιώτες (Θρακιώτες λέω, όχι Πόντιοι, Μικρασιάτες, Σαρακατσάνοι, Ηπειρώτες, Θράκες της Ανατολικής Θράκης και λοιπές ελληνικές φυλές), για Θρακιώτες πλέον ο λόγος πάνω απ’όλα.
Έτσι πλέον προσδιορίζονται τα παιδιά μας και σωστά πράττουν. Γι’αυτήν λοιπόν τη Θράκη ο λόγος. Γι’αυτήν οι έγνοιες και το πάθος. Ας σκύψουμε λοιπόν μέσα μας, στην καρδιά μας την ίδια και να ρωτήσουμε έτσι απλά και τίμια όμως και με ντομπροσύνη: Ποια Θράκη θέλουμε;
Γιατί υπάρχει μια Θράκη της δράσης, του αγώνα, της προόδου, της ανάπτυξης, της σύγκρουσης και της ουσίας. Αυτή είναι η μία Θράκη. Η δύσκολη, αλλά οδηγεί στην επιτυχία και την ευημερία των περισσοτέρων.
Όμως, υπάρχει και η άλλη Θράκη. Αυτή της υπομονής, της υποτέλειας, του σκυμμένου κεφαλιού, της αργής δράσης, της κοροϊδίας, του αργά-αργά και της καθυστέρησης. Αυτές είναι οι επιλογές μας πατριώτες. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Τον δεύτερο δρόμο τον ακολουθήσαμε δεκάδες χρόνια και δεν απέδωσε, γιατί διαφορετικά δεν θα’ μασταν τελευταίοι σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Άρα τι μένει; Η δράση και ο αγώνας, η αλλαγή συμπεριφοράς για να οικοδομηθεί η Θράκη που θέλουμε και μας αξίζει!
Γ.Δ.


Εκ παραδρομής δεν αναφέρθηκε το «Αερικό»
Στο χθεσινό μας πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ που αφορούσε αφαίρεση αδειών σε μαγαζιά της Ξάνθης μετά από απόφαση κατά πλειοψηφία της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, εκ παραδρομής δεν αναφέρθηκε ότι η πρώτη περίπτωση κατά την οποία αναβλήθηκε το θέμα αφορούσε την επιχείρηση «Αερικό» και όχι το Κυβερνείο. Απλά μας μπέρδεψε η παρουσία του κ. Δαργανάκη ο οποίος είναι ένας από τους τρεις μετόχους και του «Αερικού» και του «Κυβερνείου». Να θυμίσουμε πως για το «Αερικό» τα θέμα αναβλήθηκε με την αιτιολογία ότι ο φάκελος δεν ήταν πλήρης καθώς όπως δεν περιελάμβανε το έγγραφο με τις «Αντιρρήσεις» του επιχειρηματία και θα επανέλθει ενώ για το Κυβερνείο έγινε οριστική ανάκληση άδειας όπως και για το Baizer. Να σημειώσουμε ότι για να ξανανοίξουν τα μαγαζιά πρέπει να γίνει από την αρχή η διαδικασία αδειοδότησης και αυτό ως γνωστόν απαιτεί χρόνο και χρήμα εκτός από το γεγονός ότι μένουν άνεργοι οι εργαζόμενοι. Κατά τα άλλα ο δήμος Ξάνθης στηρίζει την επιχειρηματικότητα!
Σαν ανέκδοτο ακούγεται!
Μ.Ξ.


«Κόκκινη γραμμή» από τους βουλευτές της Θράκης
Δεν δίστασαν να διαφοροποιηθούν από τα κόμματά τους οι μειονοτικοί βουλευτές της Θράκης στο θέμα της τροπολογίας που αφορά τους μειονοτικούς συλλόγους της Θράκης και κυρίως την αυτοαποκαλούμενη «ΤΕΞ». Μεταξύ αυτών και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Χ. Ζειμπέκ που δύο μέρες πριν δήλωσε στο «Ε» ότι είναι πιστός στην κομματική γραμμή. Όπως φάνηκε άλλαξε γνώμη και ακολούθησε άλλη γραμμή. Αυτό που δεν αρέσει στους μειονοτικούς βουλευτές είναι η προσθήκη των ΑΝΕΛ «για εθνική ασφάλεια κ.λ.π. και της ΝΔ «για τις διεθνείς συμβάσεις». Δηλαδή αυτό που επιζητούσαν είναι εφόσον έχουν στα χέρια τους την απόφαση του ΕΔΑΔ το δικαστήριο χωρίς να εξετάσει τίποτε άλλο να κάνει αμέσως δεκτή και να ανακαλέσει την πρώτη απόφαση που απαγόρευσε την χρήση του όρου «τουρκικός» γιατί αντίκειται στη διεθνή συνθήκη της Λοζάννης.
Πολύ σωστά και σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρέπει να προστατεύονται το ίδιο όμως και οι διεθνείς συνθήκες και να μην καταστρατηγούνται.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …