Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στα αζήτητα η ΣΕΒΑΘ

Στα αζήτητα η ΣΕΒΑΘ

0

Τρεις πλειστηριασμοί και οι τρεις άγονοι λόγω μηδενικού ενδιαφέροντος. Θα μειωθεί το τίμημα που είναι στα 6.5 εκ. ευρώ

 «Παράθυρο» αξιοποίησης των «κουφαριών» ανοίγει νόμος του ΥΠΑΑΤ – Στη λίστα 25 μονάδες – Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης;

 

Στα αζήτητα παραμένει το ακίνητο και οι εγκαταστάσεις της ΣΕΒΑΘ! Η άλλοτε εμβληματική βιομηχανία του νομού μας που έδωσε δουλειά σε τρεις γενιές, στηρίζοντας την τοπική οικονομία και κοινωνία, μοιάζει με «φάντασμα» του κραταιού παρελθόντος της. Στέκει ακόμη όρθια υπενθυμίζοντας τα διαχρονικά λάθη στην οικονομική διαχείριση της εταιρείας αλλά και τις λάθος πολιτικές που εφαρμόστηκαν, συμβολίζοντας εποχές όπου οι πελατειακές σχέσεις ήταν στο φόρτε του και τα συνεταιριστικά εργοστάσια λειτουργούσαν σαν «μαγαζάκια» κάποιων.

 

Μηδενικό ενδιαφέρον για τη ΣΕΒΑΘ – Τρεις άγονοι πλειστηριασμοί

Όπως είναι γνωστό η ΣΕΒΑΘ έχει κηρυχθεί σε πτώχευση από το 2008. Η σύνδικος κα Σταυρούλα Λιάκου έχει αναλάβει τη διαδικασία και όπως μας πληροφόρησε έχουν γίνει τρεις πλειστηριασμοί για την εκποίηση του ακινήτου όμως κηρύχθηκαν άγονοι λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Αυτό που ακολουθεί είναι νέος πλειστηριασμό με μείωση του τιμήματος. Να σημειώσουμε πως η αρχική τιμή εκποίησης ήταν στα 6,5 εκ. ευρώ.

«Παράθυρο» αξιοποίησης των «κουφαριών» ανοίγει νόμος του ΥΠΑΑΤ

Και μπορεί μεν κανείς ιδιώτης να μην ενδιαφέρθηκε για τη ΣΕΒΑΘ ωστόσο δίνεται δυνατότητα να αξιοποιηθεί άλλως πως είτε από ιδιώτες είτε από συνεταιρισμούς. Να σημειώσουμε ήταν μια από τις πρώτες εξαγγελίες της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να αξιοποιήσει κατά αυτόν τον τρόπο παλαιά εργοστάσια και μάλιστα η ΣΕΒΑΘ και άλλα εργασιακά «κουφάρια» είχαν συμπεριληφθεί στην λίστα του σχεδιασμού του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ που αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα. Ειδικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει προικοδότηση του ΟΔΙΑΓΕ (Οργανισμός Διαχείρισης Ακινήτων Γαιών και Εξοπλισμών) με 180.000 ευρώ, προκειμένου να ξεκινήσει τη λειτουργία του. Ο νεοσύστατος Οργανισμός αποτελεί το όχημα μέσω του οποίου θα αξιοποιούνται οι υποθηκευμένες αγροτικές εκτάσεις, αλλά και η ακίνητη περιουσία συνεταιρισμών, που, λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχουν περιέλθει στην κατοχή του εκκαθαριστή της πρώην ΑTEbank. Προτεραιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να είναι τα εν λόγω ακίνητα να παραμείνουν σε συνεταιριστικά χέρια, ωστόσο άλλη διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπει την παραχώρησή τους σε ιδιώτες, με μοναδική προϋπόθεση την αξιοποίηση για αγροτικές δραστηριότητες.

Στη λίστα 25 μονάδες

Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για ακίνητα τουλάχιστον 25 συνεταιριστικών φορέων, τα οποία ήταν κάποτε τα βαριά χαρτιά της συνεταιριστικής βιομηχανίας και, καθώς μένουν εκτός αγοράς, κινδυνεύουν να απαξιωθούν. Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι αφενός να μην έχουν την τύχη άλλων ακινήτων (όχι αγροτικών), που κατέληξαν στο ΤΑΙΠΕΔ για την αποπληρωμή του χρέους, αφετέρου να μη μετατραπούν σε κτήρια – κουφάρια και, ει δυνατόν, να επιστρέψουν στους συνεταιρισμένους αγρότες.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το 15ο Συνέδριο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΦΗΜΜΥ) στην Ξάνθη

Θα πραγματοποιηθεί απο τις 19 έως τις 21 Απριλίου υπό την αιγίδα του Δημοκριτείου Πανεπιστ…