Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αντιδράσεις και από την Ξάνθη για το βίντεο του Euronews

Αντιδράσεις και από την Ξάνθη για το βίντεο του Euronews

0

Την δυσαρέσκειά του εκφράζει ο δήμαρχος Αβδήρων Γ. Τσιτιρίδης για την παράλειψη των Αρχαίων Αβδήρων, του Δημόκριτου και της Βιστονίδας

 Ο Φώτης Καραλίδης ζητά την παραίτηση του αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Κ. Αντωνιάδη

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει το βίντεο που πρόβαλλε το ευρωπαϊκό κανάλι Εuronews στην εκπομπή του Focus με θέμα: «Οι άγνωστοι θησαυροί της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης». 4 λεπτά ήταν η διάρκεια του βίντεο και ήταν αρκετά για να πυροδοτήσουν ένα κλίμα διχασμού απ’ άκρου εις άκρον στην περιφέρειά μας επειδή δεν ήταν …αρκετά για να χωρέσουν όλα τα αξιοθέατα που συνθέτουν το μωσαϊκό του τουριστικού προϊόντος. Κυρίως όμως η κριτική στρέφεται στην αξιολόγηση που έγινε και έχουν παραλειφθεί αναφορές σε τόπους και εμβληματικές ιστορικές μορφές όπως τα Αρχαία Άβδηρα, η Μαρώνεια και ο Δημόκριτος. Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Κώστας Αντωνιάδης που είναι και ο μοναδικός θεσμικός που μιλά για τους Φιλίππους επισημαίνοντας πως: «Ο Αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων ιδρύθηκε από τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Φίλιππο Β΄. Ο χώρος αυτός αποτελεί πόλο έλξης τουριστών, όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά και από όλο τον κόσμο». Λίγο πριν γίνεται αναφορά από τον δημοσιογράφο Γιάννη Γιαγκίνη που είχε την επιμέλεια του βίντεο: «Λίγο πιο βόρεια βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της “Unesco”: Εδώ δημιούργησε ο Απόστολος Παύλος την πρώτη χριστιανική εκκλησία επί ευρωπαϊκού εδάφους».

Η καριόκα «έφαγε» τον Δημόκριτο

Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε στο «Ε» ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης για το γεγονός ότι παραλήφθηκαν εντελώς από το βίντεο ο αρχαιολογικός χώρος των Αβδήρων και η αναφορά στον Δημόκριτο καθώς και η Βιστονίδα με τον διεθνούς φήμης βιότοπό της, εκφράζοντας την άποψη ότι πέραν αυτών ο δήμος Αβδήρων είναι ένας από τους δήμους που διέρχεται ο ΤΑP και εφόσον το βίντεο το χρηματοδοτεί ο ΤΑP θα έπρεπε να δοθεί προτεραιότητα σε δήμους που διέρχεται ο αγωγός όταν μάλιστα αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι στο τουριστικό πακέτο που έχει να προβάλλει η περιφέρειά μας. Τόνισε δε ότι η περιφέρειά θα έπρεπε να αποφύγει αυτό το ατόπημα. Να σημειώσουμε ότι στο βίντεο γίνεται αναφορά στην καριόκα και μάλιστα μιλά ο ζαχαροπλάστης Γιώργος Αρσένης που επισημαίνοντας ότι χρωστούν το όνομά τους στους Καριόκας της Βραζιλίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η ιδέα αυτών που επιμελήθηκαν το βίντεο ήταν να προσελκύσουν τουρίστες από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ιβηρικής Χερσονήσου, δεδομένου ότι προβλήθηκε σε 26 χώρες και 12 γλώσσες.

Ο Φώτης Καραλίδης ζητά την παραίτηση του αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Κ. Αντωνιάδη

Στο στόχαστρο και του επικεφαλής της «Κοινωνικής Συμμαχίας», Φώτη Καραλίδη με αφορμή τον επίμαχο βίντεο. Ο κ. Καραλίδης μιλώντας στο «Ε» ανέφερε πως εκτός από το βίντεο «έχει κι άλλα μαζεμένα στον κ. Αντωνιάδη και θα τα φέρει ως θέματα στο περιφερειακό συμβούλιο ζητώντας μάλιστα την παραίτησή του! Ειδικότερα ο κ. Καραλίδης κατέθεσε επερώτηση για το θέμα που αναφέρει: « Μετά από έντονες αντιδράσεις αυτοδιοικητικών και άλλων φορέων των Περιφερειακών Ενοτήτων σχετικά με το φιλμ προβολής της ΠΑΜΘ από το κανάλι EURONEWS και την παράλειψη σημαντικών περιοχών και αξιοθέατων της Περιφέρειας μας από το συγκεκριμένο διαφημιστικό μήνυμα, Επερωτάσθε:

1.Ποιος φέρει την ευθύνη παραγωγής του συγκεκριμένου φιλμ.

2.Γιατί δεν περιελήφθησαν περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος και αξιοθέατων της Περιφέρειας.

3.Ποιο το κόστος και από πού κατεβλήθη η δαπάνη παραγωγής και προβολής.

4.Ποιος το είδε, ποιος το ενέκρινε και ποιος τελικά έδωσε την εντολή προβολής».

Έντονη αντίδραση του δημάρχου Θάσου κ. Κ. Χατζηεμμανουήλ

Να σημειώσουμε πως έντονη ήταν η αντίδραση του δημάρχου Θάσου για τη παράλειψη του νησιού που είναι η τουριστική «ναυαρχίδα» της περιφέρειας αλλά για τα μηνύματα που στέλνει τα οποία θεωρεί λανθασμένα. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η Κομοτηνή είναι γνωστή για τον καφέ» και όχι για το αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας; «Η Ξάνθη για ένα γλύκισμά της, τις καριόκες, που χρωστούν το όνομά τους στους Καριόκας της Βραζιλίας» και όχι για τα Άβδηρα, την πατρίδα του παγκόσμια γνωστού Δημόκριτου; «Η πόλη της Καβάλας είναι γνωστή για τα οθωμανικά της μνημεία» και όχι για το Αρχαιολογικό της Μουσείο, ένα από τα σημαντικότερα περιφερειακά μουσεία της χώρας, όπου τα εκθέματά του αφηγούνται την μακραίωνη (από τον 7ο π.Χ. αιώνα) ελληνική της ιστορία;». Ο δήμαρχος Θάσου εκφράζει την ένστασή του και σε κάτι άλλο: «Η Περιφέρειά μας είναι «Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» και όχι «και Δυτικής Θράκης» και οι πολίτες της αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες και Θράκες, αντίστοιχα. Πως θα ακουγόταν σε αντίστοιχο βίντεο της Περιφέρειας Ηπείρου «η περιοχή της Νότιας Ηπείρου στην Ελλάδα» ή αντίστοιχα η φράση «η περιοχή της Νότιας Μακεδονίας στην Ελλάδα»;».

Καραλίδης: «Η ΑΜΘ πληρώνει 7.000 ευρώ για να …τραπεζάκι στην έκθεση της Γαλλίας»

Εκτός απ’ αυτό ο κ. Αντωνιάδης θα κληθεί από τον κ. Καραλίδη να δώσει εξηγήσεις και για ένα άλλο θέμα και συγκεκριμένα για τη συμμετοχή της περιφέρειας σε έκθεση στην Γαλλία στις 26 – 29 Οκτωβρίου. Ο κ. Καραλίδης όπως μας είπε: « θα παρουσιάσω στοιχεία που αποδεικνύουν ότι είναι ψευδές αυτό που αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου ότι η υπουργός κ. Κουντουρά διέθεσε περίπτερο στην περιφέρεια ΑΜΘ αλλά πως η αλήθεια είναι πως η περιφέρεια φιλοξενείται στο περίπτερο της Κεντρικής Μακεδονίας σ’ ένα …τραπεζάκι και ότι γι αυτό πληρώνει 7.000 ευρώ! Και γι αυτό αλλά και το ζήτημα με το βίντεο έχει ευθύνη ο κ. Αντωνιάδης. Θεωρώ ότι είναι ανίκανος για τη θέση που επιλέχθηκε και θα ζητήσω την παραίτησή του γιατί με τις επιλογές του ζημιώνεται η περιφέρειά μας».

Πληροφορίες σχετικά με το βίντεο

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, στην εκπομπή Focus γίνεται συνήθως παρουσίαση πόλεων και όχι περιφερειών. Ως εκ τούτου στον τηλεοπτικό χρόνο των 4 λεπτών έπρεπε να παρουσιαστεί η περιφέρεια μας σε τρεις ενότητες: Ιστορία Πολιτισμός, Φύση, Γαστρονομία. Σ’ αυτό το πλαίσιο έγινε η αξιολόγηση από την παραγωγή και με βάση τις προτάσεις για το υλικό που θα συμπεριληφθεί που κατέθεσε η περιφέρεια. Επίσης αυτό που μας αναφέρθηκε ήταν πως το βίντεο απευθύνεται σε ξένο κοινό και αυτό που επιδιώχθηκε ήταν να αποσαφηνιστεί η γεωγραφική θέση της περιφέρειας ΑΜΘ ώστε να μην υπάρχουν παρανοήσεις με Σκόπια ή Ανατολική Θράκη. Τέλος σύμφωνα με την παραγωγή το βίντεο δεν το είδε κανείς από την περιφέρεια πριν παιχτεί στον αέρα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxantopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα» η κινητροδότηση των ιατρών στο Γ.Ν.Ξ.

Καμία αποτελεσματική πρωτοβουλία δεν έχει υιοθετηθεί – Το «βλέπει εκ νέου» η νέα δημ…