Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Σαμοθράκη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Σαμοθράκη

0
samothraki limmires 2

Πρωτόγνωρες εικόνες «Αποκάλυψης» και ανυπολόγιστες καταστροφές από τη θεομηνία που έπληξε το νησί

Συνδρομή μεγάλης στρατιωτικής δύναμης με βαριά οχήματα. «Κατάπιαν» τη Χώρα οι λάσπες και τα μπάζα. Κατολισθήσεις σε όλο το οδικό δίκτυο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Σαμοθράκη μετά τη θεομηνία που έπληξε το νησί το βράδυ της Δευτέρας.

Εικόνες «Αποκάλυψης» από το ακριτικό νησί αποτυπώνουν τις καταστροφές σε οικισμούς και οδικό δίκτυο, ενώ τη Χώρα της Σαμοθράκης φαίνεται να έχουν «καταπιεί» οι λάσπες και τα μπάζα. Οι κάτοικοι δίνουν μάχη προκειμένου να βγάλουν τα νερά από σπίτια και καταστήματα, ενώ αυτοκίνητα και μηχανάκια, έχουν κυριολεκτικά θαφτεί από όσα «κατέβασε το βουνό». Καταστροφές έχει υποστεί το Κέντρο Υγείας και το Δημαρχείο.

Από νωρίς χθες το πρωί, πρώτο μέλημα του δημάρχου του νησιού Θανάση Βίτσα ήταν να αποστείλει το αίτημα για την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ωστόσο υπήρξε πρόβλημα και με τις τηλεπικοινωνίες. Τελικά, αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που έγινε στο νησί παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, κηρύχθηκε η Σαμοθράκη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η απόφαση αναφέρει: «ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Καπάκης, με απόφασή του κηρύσσει το Δήμο Σαμοθράκης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 25-09-2017 και 26-09-2017».

Στο νησί απεστάλησαν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις του Δ’ Σώματος Στρατού με βαρέα οχήματα, προκειμένου να συνδράμουν στις εργασίες αποκατάστασης.

Το Σάος έπεσε, μπήκε μέσα στα σπίτια μας

Αποκαλυπτική είναι η ανάρτηση κατοίκου του νησιού από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που δημοσιεύει μεγάλο αριθμό φωτογραφιών από τη βιβλική καταστροφή. Όπως αναφέρει: «η άλλοτε γραφική και κοσμοπολίτικη Χώρα σήμερα είναι θαμμένη κάτω από τόνους λάσπης και μπάζων που κατέβασε το βουνό. Οι καταστροφές ανυπολόγιστες. Οι δρόμοι βυθίστηκαν στην άβυσσο, τα αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τους ορμητικούς χειμάρρους και καταστράφηκαν ολοσχερώς ή θάφτηκαν στη λάσπη. Τα σπίτια ρήμαξαν, πλημμύρισαν και γέμισαν μπάζα. Τα μαγαζιά καταστράφηκαν λάσπη παντού. Το δημαρχείο μοιάζει βομβαρδισμένο. Όλη νύχτα έβρεχε μανιασμένα από θαύμα δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές. Για μια ώρα περίπου παρέμεινα εγκλωβισμένος στο αυτοκίνητό μου στην Κακή Μεριά και το χαλάζι να πέφτει με πρωτόγνωρη μανία, το βουνό να υποχωρεί. Ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που ζούσα τέτοιον εφιάλτη. Τώρα κατάλαβα γιατί οι παλιοί ονόμασαν αυτό το μέρος Κακή Μεριά. Από τη μια το χαλάζι κι από την άλλη πέτρες από το βουνό να χτυπάνε με λύσσα πάνω στο έρμο το φίατ πούντο. Να τραντάζεται η γη. Δεν ξέρω αν οι φωτογραφίες που τράβηξα μπορούν στο ελάχιστο να σας δώσουν μια εικόνα για το τι συνέβη στο νησί. Το Σάος έπεσε, μπήκε μέσα στα σπίτια μας».

*Φωτογραφίες: Εμμανουήλ Στεργίου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σοβαρό πρόβλημα για τα ΚΔΑΠΑμεΑ η καθυστέρηση πληρωμής των δομών

Από το Σεπτέμβριο του 2023 διενεργούνται πληρωμές μόνο κατά ένα ποσοστό   Σε ανοιχτή …