-1½ φλιτζ. τσαγιού πλιγούρι
-60 ml ελαιόλαδο
-1 κουτ. σούπας πετιμέζι (ή 1/2 κουτ. σούπας μέλι αραιωμένο σε 1 κουτ. σούπας νερό)
-ο χυμός και το ξύσμα από 1 λεμόνι ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό
-1/2 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο (προαιρετικά)
-2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
-2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
-20 ρώγες από σταφύλι (χωρίς κουκούτσια)
Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το πλιγούρι, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Το σουρώνουμε και το κρατάμε στην άκρη. Χτυπάμε στο μούλτι το ελαιόλαδο με το πετιμέζι ή το μέλι, το χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι και, αν θέλουμε, το μπούκοβο μέχρι να προκύψει ένα λείο ντρέσινγκ. Βάζουμε σε μια βαθιά σαλατιέρα το πλιγούρι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, και το σταφύλι, ανακατεύουμε, περιχύνουμε με το ντρέσινγκ και σερβίρουμε.